Tomaszo Opublikowano 16 Listopada 2005 Udostępnij Opublikowano 16 Listopada 2005 Witam wszystkich!! Ostatnio mam problem z podswietlaniem częsci srodkowej konsoli (tam gdzie dmuchawa, nawiew i temperaturka) mianowicie zaroweczki czasami przestaja tam swiecić!! Nie mam pojecia od czego to zalezy! denerwujace jest to troche! Ktos wie moze jak sie do nich dostac zeby je sprawdzic albo przeczyscic?? da sie to zrobic przez szczeline w radiu czu trzeba wymontowac cala konsole?? A i jeszcze jedno padla tez chyba zarowka od awaryjnych bo nie swieci sie guziczek wiec jak ktos wie jak zarowke z tamtad wydlubac to tez bym byl wdzieczny (bo jakis ten przycisk taki caly zabudowany jak go wyjolem) Pozdrawiam i dzieki z gory za odpowiedz (almerke mam od tygodnia i dlatego tyle pytan ) Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
lkowal Opublikowano 16 Listopada 2005 Udostępnij Opublikowano 16 Listopada 2005 Ja miałem ten sam problem. Przez dziure od radia raczej się nie dostaniesz. Ja ściągałem całą środkową konsolę, ale z tym nie ma problemu. Chyba są tam tylko dwie śruby w okolicach radia i zatrzaski. Będziesz musiał po odkręceniu tych śrub doś mocno pociągną tą plastikową ramkę, żeby zatrzaski puściły. Potem popatrz jak lecą kable do żarówek do panelu kontrolnego. Są tam dwie takie małe 1,2W. Tylko jak będziesz je wymieniał na nowe to pamiętaj o delikatnym ściągnięciu kapturków, bo później będziesz miał problem z ich dostaniem. Co do włącznika świateł awaryjnych, to po jego wyjęciu chyba od góry ale nie jestem pewien jest taka jakby śruba plastikowa koloru niebieskiego lub czarnego. Spróbuj ją odkręcic. Na niej znajduje się bardzo mała żaróweczka, którą bez problemu dostaniesz w sklepie elektronicznym za ok 0,50 gr. Potem ją zaplec tak jak była i podłącz. Powinno działac. Miłej pracy. Pozdraiwam. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Gość dr0m Opublikowano 17 Listopada 2005 Udostępnij Opublikowano 17 Listopada 2005 hej, kolega lkowal dobrze opisal Ci rozwiazanie problemu... ja ostatnio to robilem w N15 i moze powiem swoje uwagi: 1) tak, trzeba te srodkowa konsole odkrecic - dwie srubki w okolicy popielniczki; dwie symetrycznie rozmieszczone zarowki podswietlaja pokretla; zeby je wyjac musisz przekrecic w lewa strone i wyciagnac zaroweczki osaczone w takich czarnych nasadkach done! 2) zaroweczki w przelacznikach ida od gory (zarowki osadzone w dwoch plastikowych 'srubeczkach' - jezeli 'gumeczka' na nich nalozona ulegnie zniszczeniu przy sciaganiu - mozesz kupic wowczas rowniez zarowki w okreslonym kolorze -- w tej sytuacji sugeruje jednak wymienic wszystkie by zachowac jednolity odcien zycze powodzenia i pozdrawiam Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Tomaszo Opublikowano 20 Listopada 2005 Autor Udostępnij Opublikowano 20 Listopada 2005 Ok! Wielkie dzieki!! Wlasnie wymienilem juz te zaroweczki. Wszystko tak jak opisaliscie lecz udało mi się wymienic te żarówki przez otwór od radia bez rozkręcania konsoli lecz troche palce bola i trzeba miec cierpliwosc . Dzieki za rade jeszcze raz!!!! Ps. Żaróweczki miały takie niebieski kapturki lecz byly jakieś przyklejone wiec musialem kupic kolorowe żaróweczki Pozdrowka wszystkim!! Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Gość Tomek Sobota Opublikowano 21 Listopada 2005 Udostępnij Opublikowano 21 Listopada 2005 Ok! Wielkie dzieki!!Wlasnie wymienilem juz te zaroweczki. Wszystko tak jak opisaliscie lecz udało mi się wymienic te żarówki przez otwór od radia bez rozkręcania konsoli lecz troche palce bola i trzeba miec cierpliwosc . Dzieki za rade jeszcze raz!!!! Ps. Żaróweczki miały takie niebieski kapturki lecz byly jakieś przyklejone wiec musialem kupic kolorowe żaróweczki Pozdrowka wszystkim!! Właśnie dziś rano ja także wymieniłem w swojej N16 dwie żarówki podświetlające konsolę z nawiewami. Operacja dosyć prosta, ale zabiła mnie cena tej żaróweczki - 36 zł sztuka!!! (T&T Zaborowski) Tomek Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
malin_f1 Opublikowano 21 Listopada 2005 Udostępnij Opublikowano 21 Listopada 2005 na wolumenie w wawie wydałbyś pewnie coś koło 1zł na taką żaróweczkę Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Gość Tomek Sobota Opublikowano 21 Listopada 2005 Udostępnij Opublikowano 21 Listopada 2005 na wolumenie w wawie wydałbyś pewnie coś koło 1zł na taką żaróweczkę heh, akurat wczoraj byłem na Wolumenie i uwierz mi że to nie takie proste. Byłem pewien że to są zwykłe żaróweczki 1,2W i takie zakupiłem. Okazalo sie ze w N16 sa one zespolone z taka podstawką i zdaje sie, ze jest to nierozbieralne. Maja niebieski kapturek dodatkowo. Nie kombinowałem zbytnio bo nie myslałem ze to takie drogie. Pewnie można to zastąpić jakimiś diodkami, ale dałem na luz... Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
lkowal Opublikowano 21 Listopada 2005 Udostępnij Opublikowano 21 Listopada 2005 na wolumenie w wawie wydałbyś pewnie coś koło 1zł na taką żaróweczkę heh, akurat wczoraj byłem na Wolumenie i uwierz mi że to nie takie proste. Byłem pewien że to są zwykłe żaróweczki 1,2W i takie zakupiłem. Okazalo sie ze w N16 sa one zespolone z taka podstawką i zdaje sie, ze jest to nierozbieralne. Maja niebieski kapturek dodatkowo. Nie kombinowałem zbytnio bo nie myslałem ze to takie drogie. Pewnie można to zastąpić jakimiś diodkami, ale dałem na luz... czy jak kupiłeś je w serwisie to były z niebieskimi kapturkami, bo kiedy nie zadzwonie do ASO facet nie potrafi mi odpowiedziec. Do N15 i N16 są te same żaróweczki - tak jak piszesz, zespolone z obudową. Musisz troszkę pokombinowa, żeby je wyjac. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
malin_f1 Opublikowano 21 Listopada 2005 Udostępnij Opublikowano 21 Listopada 2005 mi kiedyś chcieli w ASO żaróweczkę sprzedać do klawiasz awaryjnych razem z obudową żaróweczki za jakieś 35zł... więc pojechał na wolumen kupiłem 4 żaróweczki za 3,2zł i sprawa z głowy ale wnioskuję że żarówki do podświetlenia pokręteł od nawiewów są inne i w innej obudowie niż te co do klawiszy np awaryjnych? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Gość Tomek Sobota Opublikowano 21 Listopada 2005 Udostępnij Opublikowano 21 Listopada 2005 czy jak kupiłeś je w serwisie to były z niebieskimi kapturkami, bo kiedy nie zadzwonie do ASO facet nie potrafi mi odpowiedziec. Do N15 i N16 są te same żaróweczki - tak jak piszesz, zespolone z obudową. Musisz troszkę pokombinowa, żeby je wyjac. Tak, były z kapturkami od razu. Mam stare żarówki i pokombinuję z tym wyjmowaniem, ale swoją drogą to wczesniej jezdziłem Peugeotem i nie było takich kombinacji :evil: Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Gość wwl Opublikowano 23 Listopada 2005 Udostępnij Opublikowano 23 Listopada 2005 U mnie juz drugi raz wymienialem zaroweczke podswietlenia przycisku, awaryjnych, ogrzewania tylnej szyby i raz podswietlenia regulacji nawiewow. Operacja raczej nie wymaga zbyt wielkiej zdolnosci manulnej. Najtrudniej odkrecic ta zaroweczke z przycisku i przelozyc stary niebieski kapturek. No i serio jesli ktos tylko do przyciskow musi sie dostac nad radiem to ja konsoli nie odkrecam, a wyjmuje je od tylu lub od przodu podwazam delikatnie. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Gość Gołąb Opublikowano 22 Grudnia 2005 Udostępnij Opublikowano 22 Grudnia 2005 Witam!! Wymienialem te zaróweczki w n16 i nie bylo problemu (jesli mowiecie o tych co sa w takich bialych hmm "fajkach" ) problem byl tylko taki ze te zakupione mialy krótsze wasiki ale sposobem "domowym" przedłuzylem wasiki w tyych kupionych i jak narazie dziala bez problemu. Kapturki udalo sie prawie w calosci zdjac - ale problem byl mi juz znany z K11 A co do zaroweczek tych kolorowych one szybko sie wypalaja i swieca tak jakos dziwnie... (przynajmniej te co zakladalem w k11 - niebieskie - do zegarow) PS cena zarowek do kokpitu 1,2 W ok 1 zł. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
sparky Opublikowano 3 Sierpnia 2006 Udostępnij Opublikowano 3 Sierpnia 2006 Najtrudniej odkrecic ta zaroweczke z przycisku i przelozyc stary niebieski kapturek. I mnie ten temat zaczal interesowac. Wlasnie - JAK odkrecic zarowke z przycisku? To plastik i jak go traktuje metalowym srubokretem to sie uszkadza... To sie jakos wciska? Powinno bez akcji silowych pojsc? Inne pytanie - niebieska prezerwatywka - po co ona jest? By zmienic kolor podswietlenia czy rowniez w celu jakowejs ochrony zarowki? Co jak jej nie zaloze? Pozdrawiam Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Gość faraonpoland Opublikowano 14 Sierpnia 2006 Udostępnij Opublikowano 14 Sierpnia 2006 Kto mi powie ile zarowek i jakie wchodzi w licznik i pulpit sterowania nawiewami w almerze N15 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Gość Majek Opublikowano 15 Sierpnia 2006 Udostępnij Opublikowano 15 Sierpnia 2006 w 3 pokretla od nawiewu wchodza 2 male zarowki w liczniku jest ich ponad 10 (zalezy od silnika, skrzyni i wyposazenia) i sa wieksze, niepamietam jakie Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Gość faraonpoland Opublikowano 15 Września 2006 Udostępnij Opublikowano 15 Września 2006 Dzieki majek.Wymienilem zaroweczki w liczniku inawiewie.Oczywiscie dalem ledowe.EFEKT zajeb..... Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Gość Ziut Opublikowano 15 Września 2006 Udostępnij Opublikowano 15 Września 2006 Najtrudniej odkrecic ta zaroweczke z przycisku i przelozyc stary niebieski kapturek. można też nie zakładać żaróweczek a włożyć diody .... ja włożyłem niebieski efekt jest zajefajny Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Gość Tiger_as Opublikowano 27 Października 2006 Udostępnij Opublikowano 27 Października 2006 Właśnie dziś rano ja także wymieniłem w swojej N16 dwie żarówki podświetlające konsolę z nawiewami. Operacja dosyć prosta, ale zabiła mnie cena tej żaróweczki - 36 zł sztuka!!! (T&T Zaborowski) Tomek Witam . 36zl sztuka???? ja wymienialem niedawno i za szt placile 1zl z groszami, byly biale wiec kapturki te niebieskie przelozylem. A w N15 da sie te zarowki wymienic przez otwor od radia Pozdrawiam Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Gość olgi Opublikowano 15 Grudnia 2006 Udostępnij Opublikowano 15 Grudnia 2006 Tiger_as, Byłem w ASO w sprawie takiej żaróweczki ale do N15. Chcieli 139 złotych plus wymiana. Chyba jakiś absurd, obędzie się bez tego. Spodziewałem się ok 30-40 złotych góra!!!! Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Gość albert07 Opublikowano 7 Lutego 2007 Udostępnij Opublikowano 7 Lutego 2007 sorrki za pytanie, ale czy może mi ktoś powiedzieć jakiej mocy są żaróweczki w przyciskach ogrzewania tylnej szyby, świateł awaryjnych itp. - czy to są 12v? , aha i jeszcze jedno, bo będę przymierzał się do wymiany tych żaróweczek, jeśli nie uda mi się sciągnąć tych niebieskich kapturków w całości to jakie byłyby dobre żarówki zastępcze? Z góry dzięki za szybką poradę pozdrawiam Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Gość bjunior Opublikowano 14 Lutego 2007 Udostępnij Opublikowano 14 Lutego 2007 Witam serdecznie. Nie chce sie wymądrzać czy coś wtym stylu bo jestem "nowy" na tym forum, ale jak czytam , ze za zaróweczke chca 139 zł to tylko sie śmiać. Ja wymieniałem takie żaróweczki w przełącznikach od awaryjnych ,ogrzewania szyby i bodajrze od światła przeciwmgielnego u siebie w N15. Po wymontowaniu przełącznika - wystarczy podważyć go z boku bardzo ostrożnie żeby nie porysować, najlepiej przez szmatke. Nie jest konieczne wykręcanie całej konsoli, przełącznik powinien wyskoczyć razem z kostka i kablami, jeśli chcemy wypiąc kostke dla lepszego dostępu do przełacznika warto pamiętać żeby kostka nie uciekła nam do wewnątrz bo moga być problemy z jej ponownym wyjęciem Następnie trzeba przekręcić plastikowa obsadke, która wygląda jak śrubka krzyżakowa (obsadka po przekreceniu nie zawsze chce wyjść, więc można jej pomóc delikatnie podważając igłą albo cieniuteńkim śrubokręcikiem precyzyjnym). Następnie odwijamy nóżki żaróweczki z odsadki (cieniutkie druciki). Teraz tylko zostaje udać sie do pierwszego sklepu z częściami elektronicznymi - powinni miec bez problemu. Ja płaciłem ok 1 zł za sztuke. Co do kapturków to niezawsze da sie je zdjąć , ponieważ często pod wpływem temperatury przyklejają sie i ich zdjęcie bez uszkodzenia jest niemożliwe. A sa one po to zeby żaróweczki nie raziły nas w nocy białym światłem a tylko cieszyły nasze oko lekko niebieskim czy zielonym, lub jakie kto sobie założy. Tak czy inaczej nie polecam zakładania "gołych" żaróweczek bo naprawde po długiej jeżdzie w nocy sa męczace dla oka. Po zakupie żaróweczek (najlepiej wziąć jedna na miare, żeby zmieściły sie w obsadce) należy włożyć je do obsadek, zawinąć nóżki tak jak było to uczynione poprzednio, ewentualnie nadmiar obciąć, i gotowe . Mam nadzieje, że pomogłem jeśli chodzi o wymiane żaróweczek. Pozdrawiam. [ Dodano: Sro 14 Lut, 2007 19:40 ] A i bym zapomniał tak żaróweczki sa na 12v Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Gość grzzywa Opublikowano 11 Maja 2007 Udostępnij Opublikowano 11 Maja 2007 Witam, Mam spalone żaróweczki podświetlenia przycisków świateł awaryjnych i ogrzewania tylnej szyby w ALMERCE 1,4 95r. Chcę kupić je na allegro, ale nie wiem jakie mają oznaczenia (jakiego są typu) . Niech ktoś rozeznany w temacie napisze jakiego rodzaju są poszczególne żarówki (na przyciskach, nawiew, licznik). Z góry dzięki Pozdrawiam, grzzywa Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Gość Paszczak Opublikowano 26 Maja 2007 Udostępnij Opublikowano 26 Maja 2007 jeszcze słów kilka o "żaróweczkach" itp. padło mi częściowo podświetlenie obrotomierza, tzn świeci od 1/4 w górę, jaki jest "proces" naprawy tej poważnej usterki? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Gość mancir Opublikowano 28 Maja 2007 Udostępnij Opublikowano 28 Maja 2007 Witam, do przycisków w N15 potrzebujesz takich małych żaróweczek z wąsami (fi 3 mm) Znalazłem na alegro u kolesia www_ledy_pl : http://www.allegro.pl/item196567182_zarowk...neli_radia.html . Cena 1,45 PLN (136???!!!) Polecam - pasują jak ulał. Natomiast do podświetlenia liczników i lampek kontrolnych potrzebujesz chyba z 14 R5 i chyba 5 W5W do podświetlenia sterowania nawiewu 2 R5, do półki 1 W5W do bagażnika 1 W5W. Można je bez problemu kupić w sklepach i na stacjach benzynowych (widziałem w bricomarche, tesco, Makro, Orlenie). Ten koleś na allegro też je ma, ale te W5W jakby takie troszke za małe bo latają w obudowie. Lepiej kupcie na stacji benzynowej, czy w jakims markecie. I znowu ta wasza cena mnie rozwala - 36PLN. One kosztują koło 1PLN za sztukę (w każdym miejscu gdzie widziałem). Pozdro Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Rekomendowane odpowiedzi