Gość Opublikowano 7 Listopada 2018 Udostępnij Opublikowano 7 Listopada 2018 Część wszystkim. Szukam elektronika zajmującego się naprawą zegarów. W moim patku z automatyczną skrzynią biegów nie działa manualne wybieranie biegów podobno sterownik od tej funkcji wybieraka jest w zegarach. Ktoś coś wie na ten temat. Pomocy Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
sq9mcs Opublikowano 7 Listopada 2018 Udostępnij Opublikowano 7 Listopada 2018 Przełącznik trybu manualnego i automatycznego znajduje się w TCM (Transfer Control Module) a ten jest w skrzyni. Do zegarów dostarczane są tylko sygnały informujące o położeniu biegu, te z kolei tylko wyświetlają położenie skrzyni. Na forum opisałem auto-diagnostykę skrzyni która da informacje jaki błąd jest w TCM. Sprawdź błąd i napisz co tam system wykazał. Będziemy szukać rozwiązania. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Gość Opublikowano 10 Listopada 2018 Udostępnij Opublikowano 10 Listopada 2018 Dzięki serdeczne. W tygodniu podjadę do mechanika i może powie jaki błąd. Jak tylko będę coś więcej wiedział to zaraz się odezwę Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Gość Opublikowano 12 Listopada 2018 Udostępnij Opublikowano 12 Listopada 2018 Znalazłem Twój opis auto diagnostyki. Wychodzą mi błędy 6, 7, 17, 22, 23 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
KrisT Opublikowano 13 Listopada 2018 Udostępnij Opublikowano 13 Listopada 2018 standartowe błędy, to chyba norma w tych autach. Wyczyść wszystkie wtyczki szczegolnie tę za przednim prawym kołem, mocowaną do ramy. Wtyczka z TCM itp. Wykasuj błędy a za zmianę biegów odpowiada j/w napisał sq9mcs sterownik w skrzyni biegów i tam nalezy szukać przyczyny. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Gość Opublikowano 13 Listopada 2018 Udostępnij Opublikowano 13 Listopada 2018 Dzięki wielkie po południu zaglądam pod auto i zobaczę co tam słychać Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
tuarek Opublikowano 30 Listopada 2018 Udostępnij Opublikowano 30 Listopada 2018 A co jeśli samo diagnostyka nie pokazuje żadnego błędu? Pomimo tego przełączenie między trybami Auto/Manual nie działa? Dodam że sygnał z wybieraka jest właściwy. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
mcmc Opublikowano 5 Stycznia 2019 Udostępnij Opublikowano 5 Stycznia 2019 Witam. Podłączam się pod temat . Mam problem z zegarami wszystko w filmie . Zazwyczaj dzieje się tak przy temperaturach ok zera lub gdy jest wilgotne powietrze . Nie działa wtedy podświetlenie zegarów i innych przełączników w kabinie , sekwencja skrzyni biegów , sygnał nie zapiętych pasów. Podejrzewam że to problem połączenia z masą . Gdzie tego szukać ? https://www.youtube.com/watch?v=3vqqme346oM&t=2s Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Gość Opublikowano 7 Stycznia 2019 Udostępnij Opublikowano 7 Stycznia 2019 Właśnie wstawiłem moja bestię do elektryka - czekam na rezultaty. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Gość Opublikowano 8 Stycznia 2019 Udostępnij Opublikowano 8 Stycznia 2019 No i odebrałem bestię od elektryka. Wszystkie złącza czyste i sprawne, wszystkie przewody sprawdzone i są całe. Sterownik w skrzyni też się komunikuje bez problemów, wybierak też sprawdzony i sprawny. Dalej nie działa manualne wybieranie biegów. Jakieś pomysły, propozycje??? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
KrisT Opublikowano 9 Stycznia 2019 Udostępnij Opublikowano 9 Stycznia 2019 wizyta w serwisie bądz kogoś kto dysponuje ori consultem - ten komp diagnostyczny diagnozuje wszystko... a propo elektryk sprawdzał elektrykę wg serwisówki krok po kroku???? i wykluczał co jest OK a co nie jest? zresztą po co ja pytam, od dziś wiemy iz mechanicy omijają serwisówkę szerokim łukiem.... Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Gość Opublikowano 9 Stycznia 2019 Udostępnij Opublikowano 9 Stycznia 2019 Elektryk przeglądął cało elektryka, sprawdził też ścieżki idące od sterownika do zaworów. Mówi że to wina elektroniki w zegarach, a ja nie mam podstaw mu nie wierzyć. Kto ma w Krakowie albo w okolicach ori consulta??? Albo zegary do pożyczenie:) Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Rekomendowane odpowiedzi