racker Opublikowano 15 Listopada 2018 Udostępnij Opublikowano 15 Listopada 2018 Witam wszystkich Forumowiczów! Jestem posiadaczem Nissana Frontier 4.0 (D40) z silnikiem VQ40DE. Właśnie rozbieram silnik, ponieważ padły mi pierścienie olejowe w wyniku drugiego już w całej karierze, pęknięcia chłodnicy, (tym razem podczas podróży na autostradzie). Generalnie moje auto ma przejechane już ponad 300 tysięcy kilometrów i to na gazie (prawie od nowości w moich rękach) więc przyszedł już czas na wymianę rozrządu, pompy oleju i wody, panewek itd itp. Po rozebraniu silnika widać, że zapiekły się pierścienie olejowe. Pozostałe są ładne. Cylindry w porządku (widać oryginalne honowanie) tłoki bez nagaru, bardzo ładne, bez żadnych podejrzanych śladów. Głowice idealne! Gniazda też (pewnie dobrze utwardzone). Rozrząd kaput! Łańcuch główny wyciągnięty, ślizg plastikowy już się rozpadł i plastikowe elementy zostały znalezione w misce olejowej, czyli ostatni stan przed wybuchem ;-). Pokrywy zaworów puszczały już nieźle olej bokami a także w miejscach świec piątego i szóstego cylindra (czyli te najbardziej wygrzewane, przy ścianie grodziowej) Postanowiłem wymienić kompletny rozrząd, pierścienie wszystkie, pompę oleju oraz wody, termostat, panewki główne i korbowodowe (chociaż stare mają minimalne ślady zużycia, bez rys i wżerów), gumki na zaworach i prowadnice, dotrzeć zawory, splanować głowice, zmienić uszczelki na pokrywach zaworów i tutaj zong ponieważ uszczelki przy świecach chyba są zamontowane na stałe, nie można ich zdjąć i nie występują jako części zamienne (czy macie jakąś wiedzę na ten temat?). Szukam kogoś na forum, kto robił remont w takim właśnie silniku. Czy podałby mi nr telefonu do siebie, lub oddzwonił do mnie na nr 601 301 391. Mam kilka pytań dotyczących części, uszczelek i wskazówek na co trzeba zwrócić szczególną uwagę. Czy warto montować oryginały czy jakieś dobre zamienniki? Robię remont dla siebie a nie do sprzedaży. Czy możecie mi polecić jakiegoś sprawdzonego dostawcę części? Bardzo proszę o kontakt. Pozdrawiam serdecznie. Marcin Pawłowski - Łódź tel. 601 301 391 Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
saydack Opublikowano 16 Listopada 2018 Udostępnij Opublikowano 16 Listopada 2018 Witam kolegę! W kwestii części proponuje się odezwać do @SNAKE4X4. Co do reszty to nie pomogę - mogę tylko życzyć powodzenia Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
SNAKE4X4 Opublikowano 21 Listopada 2018 Udostępnij Opublikowano 21 Listopada 2018 Najlepiej dzwonić 509 481 789 Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
NissanFun Opublikowano 17 Kwietnia 2019 Udostępnij Opublikowano 17 Kwietnia 2019 Jak się skończył temat remontu v6? Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Rekomendowane odpowiedzi
Zarchiwizowany
Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.