jotgier Opublikowano 24 Listopada 2018 Udostępnij Opublikowano 24 Listopada 2018 Przestał działać spryskiwacz tylnej szyby. Ma ktoś pomysł jak we własnym zakresie rozwiązać problem? Zalany płyn zimowy, więc nie zamarzło. Jeśli to wina pompki, to gdzie jej szukać? Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Karminadel Opublikowano 24 Listopada 2018 Udostępnij Opublikowano 24 Listopada 2018 Qashqai to renault - więc może być podobne rozwiązanie. W Renault była jedna pompka, kierunek przepływu cieczy zależał, w którą stronę się kręcił silniczek pompki. Ciśnienie przesuwało tłuczek, z elementami gumy, która z czasem pęczniała i tłoczek się blokował. Wystarczyło naddatek spęczniałem gumy obciąć i działał jak nowy. Ale czy tu tak jest? Nie wiem - ale nie tu innych odpowiedzi to sobie popisałem ;-))) bo może być tak samo. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Czech Opublikowano 25 Listopada 2018 Udostępnij Opublikowano 25 Listopada 2018 Mimo stosowania płynu zimowego to najczęściej właśnie spryskiwacze tylnej szyby odmawia posłuszeństwa. Długość rurki oraz odparowywanie substancji obnizajacej temperaturę zamrażania doprowadza do blokady jego dyszy. Jednak przy temperaturach plusowych powinien ponownie zadziałać. Oczywiście powód może być bardzo prozaiczne - zatkanie dyszy jakimś paprochem. Wtedy igła i próba jego udroznienia. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
JACKO29 Opublikowano 25 Listopada 2018 Udostępnij Opublikowano 25 Listopada 2018 14 godzin temu, jotgier napisał: Przestał działać spryskiwacz tylnej szyby. Ma ktoś pomysł jak we własnym zakresie rozwiązać problem? Zalany płyn zimowy, więc nie zamarzło. Jeśli to wina pompki, to gdzie jej szukać? A pompka pracuje na wstecznym pompowaniu?Jak pracuje to trzeba szukać po wężyku.Odpiąć przy kostce spryskiwacza i puścić pompkę.Innej metody niema.Jak będzie leciał płyn to wiadomo,że dysza zatkana.Proste. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
jotgier Opublikowano 20 Maja 2019 Autor Udostępnij Opublikowano 20 Maja 2019 Byłem na przeglądzie i niestety uleciało mi. Teraz już po gwarancji i trzeba coś z tym zrobić, więc wracam do tematu. Nie słychać by pompka pracowała przy włączeniu spryskiwania tylnej szyby. Znalazłem na forum J10 ten problem i opisany był jako zabrudzenie styków przełącznika. W tamtej wersji można było wyjąć samą manetkę spryskiwacza i wyczyścić styki na płytce. Naprawa wydaje się dość prosta - najpierw trzeba zdemontować osłony kolumny kierowniczej (3 śruby krzyżowe). Spojrzałem dzisiaj w swoim i żadnych śrub od spodu kolumny nie widzę. Poza tym nie wiem jak jest w J11, czy czasami nie jest to przełącznik zespolony? Jeżeli ktoś jest w stanie pomóc, będę bardzo wdzięczny. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
JACKO29 Opublikowano 20 Maja 2019 Udostępnij Opublikowano 20 Maja 2019 Przełącznik w kierownicy jest prawdopodobnie zespolony,nie rozłączy się na poszczególne manetki,przynajmniej tak to wygląda ze zdjęć.W rocznikach przed 2013 można było odłączać....Chyba że się myle.... Co do osłony będzie na zatrzaskach,ale znów "chyba jest niespodzianka w konstrukcji,bo widać na obudowie pod kołem kierownicy miejsce na dwa wkręty-śruby do mocowania obudowy,a reszta jest na zatrzaskach....Chyba że się mylę... Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Mao Opublikowano 26 Października 2019 Udostępnij Opublikowano 26 Października 2019 Czy w J11 jest funkcja ostrzegania o niskim poziomie płynu spryskiwacza, czy ktoś posiada, w jakiej wersji ? Myślałem, że w J11 w ogóle nie ma, a jednak w instrukcji jest opisana taka sygnalizacja. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
JACKO29 Opublikowano 26 Października 2019 Udostępnij Opublikowano 26 Października 2019 Opisana jest,ale nie ma...takie cudo! Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Rekomendowane odpowiedzi
Zarchiwizowany
Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.