Skocz do zawartości
Części Nissana - iParts.pl

Zmiana oryginalnej navi na radio na Androidzie

Motoholik
 Udostępnij

Rekomendowane odpowiedzi

Cześć,

Czy ma ktoś doświadczenie ze zmianą fabrycznej navi (z ekranem wystającym z góry deski) na jakiś kombajn z Aliexpress?

• Podłączenie tego ustrojstwa - czy sama kostka w owym seryjnym radiu z navi jest taka sama jak w innych radiach?
  • Kamera cofania i mikrofon do Bluetooth - czy fabryczne nissana będą pasowały, czy będę musiał dokładać chińskie?

Wszędzie w aukcjach pokazują możliwość zastąpienia "zwykłego" radia, bez navi a wtedy oczywistym jest poprowadzenie i montaż nowych elementów.

• Najważniejsze - komputer pokładowy, który wyświetla się jedynie na wyświetlaczu od navi a nie na zegarach - co z nim? W ogóle chciałbym mimo wszystko, żeby wyświetlał się też na zegarach, tylko za chiny nie wiem jak to zrobić. Jest to wykonalne? Przyglądałem się i wyświetlacz teoretycznie mógłby wyświetlać te wartości, jednak są jakby nieaktywne.

Jest u nas na forum kilka obszernych tematów nt. temat - wystarczy poczytać.
Kilka osób zmieniało zarówno radia, jak i wbudowane navi na inne nawigacje, pracujące zarówno pod WinCE, jak i Androidem. Podzielili się swoimi doświadczeniami w tej materii, więc nie rozumiem, w jakim celu zakładasz nowy temat.

Andrzeju - pokaż mi no posty, w których znajdę odpowiedzi na zadane przeze mnie pytania (w szczególności dotyczące komputera pokładowego) bo szukam, szukam i nie znalazłem - rozwiązując twój dylemat-  właśnie w tym celu założyłem ten temat, w celu uzyskania tej i pozostałych informacji.

Tu coś było

Zapytam się Tak: co jest wyświetlane na tym panelu, bo może prościej jest zmienić środķowy panel pod radio 2din.

17 godzin temu, Motoholik napisał:

Andrzeju - pokaż mi no posty,

Zacznij od tego tematu https://forum.nissanklub.pl/topic/103317-nissan-qashqai-2011r-acenta-wymiana-radia-na-fabryczną-nawigację/  , a jak Ci będzie mało, to wejdź pięterko wyżej do działu https://forum.nissanklub.pl/forum/38-car-audio-cb-radio-nawigacja-i-gsm/?page=2 , a na pewno "będziesz Pan zadowolony"

W dniu 30.11.2018 o 05:45, Andrzej G napisał:

Zacznij od tego tematu https://forum.nissanklub.pl/topic/103317-nissan-qashqai-2011r-acenta-wymiana-radia-na-fabryczną-nawigację/  , a jak Ci będzie mało, to wejdź pięterko wyżej do działu https://forum.nissanklub.pl/forum/38-car-audio-cb-radio-nawigacja-i-gsm/?page=2 , a na pewno "będziesz Pan zadowolony"

Niestety ale nie ma tam odpowiedzi na moje pytania. Nigdzie nikt nie napisał, czy stracę komputer pokładowy czy nie.

Wszyscy, na których posty trafiłem mają komputer wyświetlany na zegarach.

W dniu 29.11.2018 o 14:53, MisilYE napisał:

Tu coś było

Zapytam się Tak: co jest wyświetlane na tym panelu, bo może prościej jest zmienić środķowy panel pod radio 2din.

Ja bym z chęcią zmienił ten panel na taki pod radio 2din, tylko że na tym wyświetlaczu (i tylko na nim) mam wyświetlane spalanie, zasięg itp. Nie mam tej funkcji na zegarach, w ogóle na kierownicy w miejscu przycisku "i", który służy do obsługi komputera w liczniku mam przycisk komend głosowych.

Zastanawiam się nad paroma rzeczami-
1) czy chiński sprzęt "dedykowany" wyświetli te inf. Z komputera?
2) czy te inf z komputera idą na ekran przez radio czy np dałoby radę zostawić ekran a zmienić samo radio ?

Wysłane z mojego SM-G920F przy użyciu Tapatalka

Może się mylę ale chyba podobny "sprzęt" występował  w primierach/ kamerach, może w tych działach poszukaj.

Almerach

W dniu 1.12.2018 o 11:30, MisilYE napisał:

Zastanawiam się nad paroma rzeczami-
1) czy chiński sprzęt "dedykowany" wyświetli te inf. Z komputera?
2) czy te inf z komputera idą na ekran przez radio czy np dałoby radę zostawić ekran a zmienić samo radio ?

Może się mylę ale chyba podobny "sprzęt" występował  w primierach/ kamerach, może w tych działach poszukaj.

Almerach

Więc tak:

1) to właśnie chcę ustalić. Obejrzałem już tony testów tego typu sprzętu ale w żadnym nie widziałem takiej opcji... Być może da się to zrobić przez jakieś obd na bluetooth i z pomocą torqe ale to tak średnio mi odpowiada.

2) jak wywalę radio to nie odpali ekran - to już się dowiedziałem.

W almerach i primerach było to coś innego, raz że "generację starsze", dwa zarządzały wszystkim (klimą, sterowaniem nawiewami itp) - tam to dopiero musi być jazda jeśli komuś zachce się zmiany radia.

Gdyby tylko dało się przewalić ten komputer na zegary, to już resztę bym sobie ogarnął.

Masz może rozpiskę gniazd na radiu i na ekranie ? I czy ekran jest połączony tylko z radiem ?

Kibicuję waszym poszukiwaniom bo sam kiedyś szukałem i się poddałem, choć miałem kontakt z jednym sprzedawcą, ale się nie doagalismy

https://autojeta.aliexpress.com/store/1452486

To ten sklep, a człowiek podesłał mi też real fotki które załączam

MTK3360 512Mb WINCE 6.0 car DVD player gps navi

Ale przyznaję że nie ciągnąłem z nim tematu, a szkoda, widzę że na fotce podesłał kamerkę, więc to na bank do wymiany, ale co z komputerem ?

HTB1WdCUjqQoBKNjSZJnq6yw9VXah.jpg

HTB1_BgtATlYBeNjSszcq6zwhFXaK.jpg

HTB1uqmVjqAoBKNjSZSyq6yHAVXaU.jpg

Kamera nie jest problemem może zostać oryginalna tylko do nowego radia trzeba przejściówkę(oryginał jest na 6 v)

23 godziny temu, MisilYE napisał:

Masz może rozpiskę gniazd na radiu i na ekranie ? I czy ekran jest połączony tylko z radiem ?

Nie mam rozpiski ale znalazłem jedną osobę, która wywaliła to radio i urzeźbiła montaż pod stację 2 din. Niestety ekran przestał się włączać. Żeby było śmiesznie znalazłem przez Olx - wystawiony jest samochód i zauważyłem inne radio.

23 godziny temu, MisilYE napisał:

I jeszcze jedno - ekran był tylko w wersjach z navi? 

Niestety tak.

23 godziny temu, majkelm napisał:

Kibicuję waszym poszukiwaniom bo sam kiedyś szukałem i się poddałem, choć miałem kontakt z jednym sprzedawcą, ale się nie doagalismy

https://autojeta.aliexpress.com/store/1452486

To ten sklep, a człowiek podesłał mi też real fotki które załączam

MTK3360 512Mb WINCE 6.0 car DVD player gps navi

Ale przyznaję że nie ciągnąłem z nim tematu, a szkoda, widzę że na fotce podesłał kamerkę, więc to na bank do wymiany, ale co z komputerem ?

Dokładnie te zdjęcia widnieją w ogłoszeniu na Aliexpress, też to widziałem, jednak oczywiście też nie ma kompletnie nic wspomnianego o komputerze. Też myślałem żeby do niego napisać ale kilka zakupów już na Aliexpress robiłem i niestety sprzedający poza "dear friend" za wiele mi nie powiedzieli :D Może jednak warto spróbować.

Zegary są te same, po prostu nie wyświetla się na nich komputer i nie masz na kierownicy przycisku "i", tylko przycisk poleceń głosowych.

Dodaję foto swoich zegarów i kierownicy.

759E9X.thumb.jpg.3fc94e4ad8f12764404e06703057fc62.jpg 

BriikR.jpg

Myślę że ten pomarańczowy wyświetlacz jest u Ciebie inny.Może wymiana na taki z wersji bez navi by coś dała,ale to są moje gdybania.

Page49.jpg

Page50.jpg

Sam wyświetlacz jest raczej taki sam, jak się przyglądam to widzę na nim jakby nieaktywne litery i cyfry, wydaje mi się, że trzeba to po prostu jakoś aktywować, tylko jak?

No właśnie, chyba jedyną opcją będzie pojechanie do aso, żeby coś się dowiedzieć.

Mam jeszcze Opla Astre H i tam urządzeniem za 70zł zwanym Opcom China Clone można było zrobić praktycznie wszystko, kodować radia, immo, uaktywniać ukryte opcje a nawet jeśli ktoś chciał to mógł zmieniać przebiegi. Szkoda, że w Nissanie tak nie ma.

Odepnij akumulator na 15 minut i podłącz ponownie, powinien się komputer zrestartować

Wysłane z mojego SM-G955F przy użyciu Tapatalka