Gość VirGo Opublikowano 20 Listopada 2005 Udostępnij Opublikowano 20 Listopada 2005 Witam, ostatnio moj Sunny zaczal troszke sciagac w lewo... czy jest cos o czym powinienem wiedziec w tej kwestii? mam na mysli jakas szczegolna przyczyne, charakteryscyczna dla N13. bo z tego co mi przychoodzi do glowy to albo ktorys hamulac trzyma (moze lewy tyl recznego? prawy byl robiony ostatnio...) albo cisnienie w kolach, ale wyrownalem je ostatnio (dzis) i dalej sciaga. Poza tym podgrzewanie tylnej szyby dziala mi tylko do polowy.... zna ktos przyczyne?? No i wskazniki wciaz mi nie dzialaja (paliwo, temp. silnika). Rozebralem wszystko ale niestety nadal nie wiem o ktora kostke chodzi... pozdrawiam Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
vulture30 Opublikowano 20 Listopada 2005 Udostępnij Opublikowano 20 Listopada 2005 a zbieżność sprawdzałes? wyważałes? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Gość VirGo Opublikowano 20 Listopada 2005 Udostępnij Opublikowano 20 Listopada 2005 sprawdzalem, jest swiezo po przegladzie i nie bylo problemow. dopiero ostatnio cos sie zaczelo dziac... wymienione zostaly osolony przegubow i prawy, tylny reczny byl zapieczony ale zrobili cos z tym i bylo ok. pozdrawiam Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
lkowal Opublikowano 20 Listopada 2005 Udostępnij Opublikowano 20 Listopada 2005 to, że był po przeglądzie to nie znaczy ci ustawiali geometrie i koła wyważali - jeśli mówisz o okresowym - bp to nie wchodzi w zakres. Możliwe, że masz jakies luzy w zawieszeniu przednim-końcówki drążków lub wybite tuleje wahacza. Nie sądze, żeby to był tylny lewy hamulec, ale jeśli tak uważasz to podjedź na stację kontroli pojazdów, zapłac 20 zł i niech Ci sprawdzą skutecznoś i różnice. Zamień jeszcze koła - tył na przód i zobacz czy ściąganie nie zniknęło. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Gość VirGo Opublikowano 20 Listopada 2005 Udostępnij Opublikowano 20 Listopada 2005 to byl pierwszy przeglad w kraju, rejestracyjny. z tego co pamietam to sprawdzali geometrie. zawieszenie tez bylo ok, to bylo jakies 2-3 tyg temui poza oslonami przegubow wszystko bylo ok. i nagle zacza (lekko) sciagac w lewo... czy jakies silne uderzenie moglo to spowodowac? uderzenie kolem, wjechanie w dziure? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
lkowal Opublikowano 20 Listopada 2005 Udostępnij Opublikowano 20 Listopada 2005 na pierwszym przeglądzie niestety nie sprawdza się geometrii zawieszenia. Na sprawdzenie tego potrzeba jakies 30-40 minut. Silne uderzenie, lub wjechanie w spora dziure moze spowodowac ze cos z zawieszenia moze sie uszkodzic. Przeglad miales 2-3 tygodnie temu, a czesem jest tak, że wyjezdzasz z przegladu i w drodze do domu na jakims wyboju cos Ci sie uszkadza. Podjedz jeszcze raz na stacje diagnostyczna i sprawdz zawieszenie przednie. Proponuje stacje kontroli pojazdów w Goleniowe przy Rzemieślniczej. Geometria tam kosztuje 150zł, ale z tego co wiem, to reklamacji jeszcze nie mieli. Najpierw sprawdzą Ci zawieszenie a potem dopiero regulacja. Tylko najpierw umów się telefonicznie. 407-27-27. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Gość maciejka_sz Opublikowano 21 Listopada 2005 Udostępnij Opublikowano 21 Listopada 2005 Kol nie zamieniales? Chodzi mi tyl na przod albo jakies zimowki zakladales? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Gość VirGo Opublikowano 21 Listopada 2005 Udostępnij Opublikowano 21 Listopada 2005 co do sprawdzenia geometrii to w ostatecznosci bedzie trzeba to zrobic... dzieki za info kol nie zmienialem, nic nie ruszalem. mam caloroczne zalozone. jeszcze jakies pomysly? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Gość Mathias1 Opublikowano 23 Listopada 2005 Udostępnij Opublikowano 23 Listopada 2005 Mogą być uszkodzone amorki z przodu - jak tłumią nierównomiernie, to ciągnie trochę w bok. Ale to jest wyczuwalne wyraźniej przy wyższych prędkościach. Tak miałem. Nowe założyłem i było OK. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Gość VirGo Opublikowano 26 Listopada 2005 Udostępnij Opublikowano 26 Listopada 2005 moj zawsze sciaga :-) lekko, ale sciaga Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Gość KeriSR Opublikowano 26 Listopada 2005 Udostępnij Opublikowano 26 Listopada 2005 ....zrobiłeś to co radził Ikowal ///tzn.,przełożyłeś tył przód,ja miałem tak w mitsu., a potem w nismo,opona się rozwala od wewnątrz czy coś tam się odkleja :roll: w każdym razie pomogło Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Gość VirGo Opublikowano 26 Listopada 2005 Udostępnij Opublikowano 26 Listopada 2005 wywazylem i zamienilem przod na tyl przy okazji i dalej to samo... Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Gość nowikg Opublikowano 28 Listopada 2005 Udostępnij Opublikowano 28 Listopada 2005 zrób cos takiego: ustaw koła dokładnie do jazdy na wprost, zdejmij kołpaki i sprawdź czy nie masz jakiejś różnicy w odległości pomiędzy kołami z prawej i lewej strony Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Gość Tady Opublikowano 29 Listopada 2005 Udostępnij Opublikowano 29 Listopada 2005 Mój Sunny też ściąga w lewo! Dodatkowo jest ostatnio bardziej wrażliwy na podmuchy bocznego wiatru. Opony mam świeżo założone i wyważone. Pojechałem do mechanika, szukali przyczyny tego ściągania: zamieniali koła, sprawdzali zbieżność na przyrządzie i nic, drążki, przeguby i co tam jeszcze jest: w porządku - a nadal ściąga - głównie w lewo, rzadziej w prawo. Zdiagnozowali zużycie przekładni kierowniczej. Ich propozycja to regeneracja przekładni w cenie około 600zł - co robić? Opłaca się regenerować czy lepiej może na szrocie poszukac? Sunny 1,4 LX 1991r N14-gaźnik Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Gość Dżodżo Opublikowano 29 Listopada 2005 Udostępnij Opublikowano 29 Listopada 2005 Tady za taka cene regeneracja maglownicy????? Gora to 500 złotych i nie wiecej, a za 300-400 mozna juz kupic uzywke w stanie idealnym. POZDRAWIAM..... Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Gość majchrzok Opublikowano 10 Marca 2007 Udostępnij Opublikowano 10 Marca 2007 witam mam problem tez ze sciaganiem ale w primerze 1,6. zeszym roku gdy go kupilem zauwazylem ten problem. sciaga mi na lewa strone. po czytaniu postow myslalem ze to jest wina opon. ale nic z tym nie robilem bo mowie za niedlugo zima i zmienie na zimowe i bedzie ok. ale dufffa zimna po zmianie nic nie dalo. dzisiaj zmienilem spowrotem na letnie i zamienilem przod z tylem tzn ze lewy tyl dalem na prawy przod. lecz nadal sciaga i to odrazzu po ruszeniu. robilem w pazdzierniku jakos lewy wahacz bo myslalem ze to jego wina. lecz sciaga nadal. nie mam pojecia co moze z tym byc. jeszcze jedno zauwazylem ze by jechac prosto musze miec przekrzywiona troche kierownice w prawo. gdy ja puszcze to odchodzi idealnie prosto i wtedy wlansie sciaga. czy aby w kierownicy nie ma jakies sprezyny stabilizujacej ktora trzyma ja prosto?? moze to jest oprzyczyna ze ktos zle kiedys zalozyl kiere i od tego sciaga?? odp pozdrawiam!! Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Gość buli27 Opublikowano 10 Marca 2007 Udostępnij Opublikowano 10 Marca 2007 a może poprostu masz skoszone auto znasz jego przeszłość??? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Gość majchrzok Opublikowano 11 Marca 2007 Udostępnij Opublikowano 11 Marca 2007 witam n ie na zbieznosci nie bylem bede musial jechac. a co do SKOSZENIA to auto jest po 2 malutkich dzwonkach. raz dostal lekko na parkingu a drugi raz zostal dojechany na krzyzowce. na tej krzyzowce tylko bylo uszkodzone lampy i ,maska reszta okk. oczywsie poduchy cale wiec nie wierze w to ze by to mialo jakis wplyw. pozdro i dzieki za odp Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Rekomendowane odpowiedzi