MARTI Opublikowano 29 Listopada 2005 Udostępnij Opublikowano 29 Listopada 2005 JA MAM P10 94' BEZ KLIMY SILNIK DIESEL. WYJĄŁEM DMUCHAWKE I WŁOZYŁEM RĘKE GŁĘBOKO W LEWO I TAM GO ZNALAZŁEM NA FILTRZE BYŁA DATA PRODUKCJI 92' ZNAJOMEK MA TAKĄ SAMĄ PRIMERE ROCZNIK 92' TEZ MA TEN FILTEREK. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Gość Arbajk Opublikowano 29 Listopada 2005 Udostępnij Opublikowano 29 Listopada 2005 czyli rozumiem że kolega Marti twierdzi że aby dostać się do żekomego filtra trzeba wymontować obudowe dmuchawy i ujżymy filt w jej środku??nie tak jak w modelu P11 gdzie wkłada się go od frontu?? Coś w to wątpie..ale może sie myle :wink: Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Gość Edwin Opublikowano 30 Listopada 2005 Udostępnij Opublikowano 30 Listopada 2005 Wczoraj samodzielnie zmienłem filtr korzystajac z instrukcji ze strony AC Nissan Club. Poszło szybko i łatwo. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
bobroy Opublikowano 1 Grudnia 2005 Udostępnij Opublikowano 1 Grudnia 2005 Zastanawiam się nad wyjęciem tego fitru na okres zimowy. Teraz raczej żadne rosliny nie pylą, a i dmuchanie bez filtra będzie mocniejsze i szyby nie bedą tak parowały. Czy ktoś z was to praktykował? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Gość jurgenik Opublikowano 1 Grudnia 2005 Udostępnij Opublikowano 1 Grudnia 2005 Rośliny nie pylą, ale to nie jest filtr, który chroni tylko przed pyłkami roślin. Wszelkie lotne cząstki stałe ma wyłapywać, a nad jezdnią nigdy ich nie brakuje. Zimą syf z posypywanych różnym świństwem dróg się unosi w ogromnych ilościach. U nas na południu kraju potrafią nawet czarnym hasiem sypnąć (np. cała droga Przemyśl-Zagórz (70km) i dalej w Bieszczady). Jak wyjmiesz filtr to wdychasz to świństwo i cały układ wentylacji się zapaskudza. Filtr kabinowy to nie majątek. Jeżeli jest czysty to nie ma możliwości żeby szyby parowały. Trzeba go zmieniać częściej niż podaje instrukcja, czyli po jakichś 20-25kkm, ale nie usuwać. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Gość gibi Opublikowano 21 Stycznia 2007 Udostępnij Opublikowano 21 Stycznia 2007 Artoor, z tym że w P10 może być filtr przeciwpyłkowy pierwszy raz się spotykam :shock: Zapewniam Cię że w mojej jest, a najlepszy dowód że w ASO Nissana w którym kupowałem nowy, znaleźli go w katalogach (po długich poszukiwaniach), sprowadzili za dwa dni a ja zamontowałem go bez problemu, był taki sam jak ten już zapchany który wyjąłem zaraz po ściągnięciu z Niemiec mojej P10, tylko oczywiście czysty i nowy. Zapłaciłem za niego jak dobrze pamiętam ok.90-100 złotych. Stary zapchany filtr był przyczyną prawie nie wiejących nawiewów mimo że dmuchawa kręciła aż miło. Mam nadzieję że nie jestem jedynym "szczęśliwcem" z P10 i takim filtrem Ten filtr znajduje się za schowkiem i jest taki sam jak w P11?, są jakies różnice wjego zdemontowaniu w porównaniu do P11? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Gość artoor Opublikowano 22 Stycznia 2007 Udostępnij Opublikowano 22 Stycznia 2007 W P11 jest inny filtr. Ponadto w P10 (jeśli ma go na wyposażeniu) montaż jest bardziej skomplikowany niż w P11. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Gość cornholio78 Opublikowano 22 Stycznia 2007 Udostępnij Opublikowano 22 Stycznia 2007 Rośliny nie pylą... to znaczy że jestem uczulony na pyłki traw i pyłki kwiatów które sa roslinami ale które według Ciebie nie pylą? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
mehrer Opublikowano 28 Maja 2007 Udostępnij Opublikowano 28 Maja 2007 to wkoncu jak z tą p10'ką? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Gość johny_fellow Opublikowano 28 Maja 2007 Udostępnij Opublikowano 28 Maja 2007 Rośliny nie pylą... to znaczy że jestem uczulony na pyłki traw i pyłki kwiatów które sa roslinami ale które według Ciebie nie pylą? O shit :!: To skąd i moje alergie się biorą :?: Wiem, to przez Kaczyńskich Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Gość umas Opublikowano 29 Maja 2007 Udostępnij Opublikowano 29 Maja 2007 Nie w każdej P10 jest filtr przeciwpyłkowy. Ja miałem p10 SRi i jak byłem na przeglądzie klimatyzacji to facet który robił ten przegląd sprawdził w danych w swoich danych i stwierdził że mój model nie ma tego filtra. Dodam tylko że facet który to robił zajmuje się tym profesjonalnie i nie jest tam jakimś kolesiem który chce sobie dorobić i robi to na"wyliż ja..". Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Gość jurgenik Opublikowano 29 Maja 2007 Udostępnij Opublikowano 29 Maja 2007 Rośliny nie pylą... to znaczy że jestem uczulony na pyłki traw i pyłki kwiatów które sa roslinami ale które według Ciebie nie pylą? O shit :!: To skąd i moje alergie się biorą :?: Wiem' date=' to przez Kaczyńskich [/quote'] A może by tak Panowie johny_fellow i Corn przeczytali post wcześniej na który odpowiadałem :!: bobroy napisał: Zastanawiam się nad wyjęciem tego fitru na okres zimowy. Teraz raczej żadne rosliny nie pylą, a i dmuchanie bez filtra będzie mocniejsze i szyby nie bedą tak parowały. Czy ktoś z was to praktykował? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Gość xiho67 Opublikowano 11 Września 2007 Udostępnij Opublikowano 11 Września 2007 Zmieniałem ostatnio i pomyślałem , że to utrwalę. Przydało się. 1. Odkręcasz dolne mocowanie schowka - zdjęcia 1 +2 2. Odkręcasz górne mocowanie schowka śrubki boczne oraz mocowanie skobla od zamka - zdjęcie 3 , przy wyciąganiu schowka wypnij żaróweczkę od podświetlenia żeby nie porwać kabli ( żarówkę wypinasz przekręcajac w lewo ) 3. U mnie w ceku wyjęcia schowka musiałem odrkęcić plastikową osłonę na progu. Może Wam uda się bez demontażu tego plastiku - zdjęcie 4 4. Wykręcasz śrubkę i zdejmujesz plastikową listwę - zdjecie 5 5. Wysuwasz filtr - zdjęcie 6 6. Zalecam pozostawienie otworu po filtrze bez listwy i przedmuchanie go ustawiając wentylator na maxa i kolejno zmiana ciągów sterujących nadmuchem ( trochę sie zakurzy ale wyjdąwszystkie brudy ) - zdjęcie 7 7. Filtr może mieć wygląd jak na zdjeciu ( zamiennik 34 zł ) - zdjęcie 8 Oryginalne , nissanowskie filtry można dostać już od 80 zł Mam nadzieję, że sie do czegoś przydałem. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
MiKi Opublikowano 20 Września 2007 Udostępnij Opublikowano 20 Września 2007 cześć wymieniłem ten filtr 2 dni temu. był cały zasyfiały i poza tym włożony odwrotnie, przez co przy włączeniu nawiewu odczuwało się jakby ktoś sypnął kurzem w twarz. po wymianie powietrze jest bez zapachu (no chyba, że jedzie się za kopciuchem) . prawidłowo powinno się montować gąbką (gumą) w kierunku pokręteł (w lewo). teraz coś smutnego. nawiew działa po wymianie filtra tylko na największej prędkości obrotowej. jutro będę dłubał dalej :/ . pzdr Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
dinodino Opublikowano 21 Września 2007 Udostępnij Opublikowano 21 Września 2007 teraz coś smutnego. nawiew działa po wymianie filtra tylko na największej prędkości obrotowej. jutro będę dłubał dalej . Witam Objaw wskazuje na uszkodzoną płytkę regulacji obrotów wiatraka nawiewu. pozdrowienia Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Gość kazek Opublikowano 21 Września 2007 Udostępnij Opublikowano 21 Września 2007 ten filtr jest często zaniedbywany w czasie przeglądów okresowych, poprzedni właściciel mojej primery chyba ostatni tam nie zaglądał i tak to wygląda Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Gość MarekS Opublikowano 29 Stycznia 2008 Udostępnij Opublikowano 29 Stycznia 2008 Mój filtr wyglądał bardzo podobnie do tego z fotek :/ Ale mam pytanie nieco innej natury - stary filtr miał solidną, plastikową ramkę, a kupiony w JC zamiennik (Kager chyba), wprawdzie rozmiarami identyczny, ale zamiast ramki, miał pasek z wyglądu trochę jak gąbka / uszczelka do okien. Siłą rzeczy, zamiennik jest dużo bardziej elastyczny i zastanawiam się, jak z trwałością (i jakością) takiego rozwiązania i czy przy kolejnej wymianie wydłubię taki filtr bez problemu. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Hoover Opublikowano 29 Stycznia 2008 Udostępnij Opublikowano 29 Stycznia 2008 Ja wstawiłem sobie filtr Valeo, czyli niby porządna firma. Ale z ramką jest niestety dokładnie to samo (wygląda marnie przy oryginale) i dokładnie takie same miałem obawy przy wymianie. O trwałość bym się nie martwił, ale będzie trzeba jakoś go wydłubać ze środka przy następnej wymianie Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
zwolcio Opublikowano 30 Stycznia 2008 Udostępnij Opublikowano 30 Stycznia 2008 Ja u siebie jakiś rok temu zamontowałem Filtrona. Pewnie nie jest rewelacyjny ale do takiego miałem dojście. Już raz przy okazji zmiany radia odkręciłem schowek i sprawdziłem co z filtrem... był troche zapchany drobinkami liści ale to wszystko usunołem pędzelkiem i sprężonym powietrzem. Ramka plastikowa więc z wyjęciem nie ma problemów. Pozatym w zestawie z filtrem była papierowa instrukcja z opisem co i gdzie odkręcić aby wymienić ten właśnie filtr przeciwpyłkowy. Za to plus bo jeszcze w tedy nie wiedziałem gdzie jest Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Gość SpikE Opublikowano 31 Stycznia 2008 Udostępnij Opublikowano 31 Stycznia 2008 Z tego co tutaj wyczytalem to w P10 ten filtr to rzadka sprawa, ale nie mozna zaprzeczyc, ze pojawial sie od czasu do czasu w niektorych modelach. Nikt nie jest w stanie sprecyzowac od czego zalezy czy byl montowany, czy nie. W mojej Primerze ped powietrza wydostajacego sie z nawiewow na najwyzszym biegu odpowiada mniej wiecej 2 biegowi w R19 mojego taty. Stad smiem twierdzic, ze i u mnie taki filtr moze byc zamontowany i juz nie moze doczekac sie wymiany. Jutro to zweryfikuje i jesli tam bedzie to go wymienie bym mogl zaznac wreszcie luksusu zwanego "odparowywyanie szyb" zwolcio, ten Filtron chyba nie powinien byc taki zly, dlaczego tak uwazasz? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
zwolcio Opublikowano 1 Lutego 2008 Udostępnij Opublikowano 1 Lutego 2008 Napisałem tylko że pewnie nie jest rewelacyjny co wcale nie musi oznaczać "zły". Następnym razem wypróbuje filtr kabinowy z aktywnym węglem, np. taki http://allegro.pl/item300249511_filtr_kabi...no_weglowy.html Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Gość MarekS Opublikowano 1 Lutego 2008 Udostępnij Opublikowano 1 Lutego 2008 Napisałem tylko że pewnie nie jest rewelacyjny co wcale nie musi oznaczać "zły". Następnym razem wypróbuje filtr kabinowy z aktywnym węglem, np. taki http://allegro.pl/item300249511_filtr_kabi...no_weglowy.html Jak dla mnie, to cena sugeruje, że ten filtr, to jest tylko posypany węglem Chociaż, zacząłem szperać po necie i filtr "kombi" Manna kosztuje ca 60 zeta :zdziw: Że też wcześniej nie wiedziałem :/ Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Gość przemas Opublikowano 1 Lutego 2008 Udostępnij Opublikowano 1 Lutego 2008 Hej.Mam pytanie odnośnie filtra przeciwpyłkowego,mam primere p10 2.0wersja invitation z 96r z klimatyzacja(nie chodzi) i czy w moim modelu on wystepuje i czy tez w ok.schowka ewentaulnie,moze ktoś sie orientuje,bo widzę sprzeczne opinie,to jak jest,moze ma ktoś taki sam model jak i juz wyieniał? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Gość Bodzió Opublikowano 23 Kwietnia 2008 Udostępnij Opublikowano 23 Kwietnia 2008 ja u siebie właśnie przed chwilą skończyłem wymieniać ten nieszczęsny filtr po wyjęciu go nogi mi się ugięły cały zasyfiony aż czarny plus jakieś kamienie ?? liście ziemia itp, a ja się dziwiłem że mam szyby zaparowane jak jest wilgotno a jak powietrze miało przez ten syf swobodnie płynąć ?? Kupiłem do siebie filtrona koszt to 45 zł plus instrukcja wymiany mi się zeszło 30-35 min ze wszystkim szczerze polecam wymianę :diabel2: Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Gość wafel Opublikowano 23 Kwietnia 2008 Udostępnij Opublikowano 23 Kwietnia 2008 Ja dzis kupiłem filtr MANNA i zapłaciłem za niego 48 zeta. Wymieniam filtr co rok i za kazdym razem jest czarny jak cholera Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Rekomendowane odpowiedzi