burybury Opublikowano 18 Stycznia 2019 Udostępnij Opublikowano 18 Stycznia 2019 Mam problem z napędami w NAWARZE D40 2009 rok. Nie działa mi załączanie napędów cały czas świeci 4WD. Po samodiagnostyce wyskoczył błąd 13 i 14. Dodam że po uruchomieniu od razu wskakuje 4WD. Po włączeniu 4Lo cały czas mruga 4Lo ale nie przełącza i nie świeci 4WD Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
NissanFun Opublikowano 18 Stycznia 2019 Udostępnij Opublikowano 18 Stycznia 2019 Ooo Panie, ja z tym walczę już miesiąc, kilka tematów poruszyłem i pomysły się skończyły, mam błąd 13. Po sprawdzeniu wszystkiego poprawiło się o tyle że błąd nie wyskakuje non stop tylko za którymś przyłączeniem. Napisz czy samo z siebie się zrobiło czy coś np wymieniałes. Napisz też co sprawdziłeś. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
burybury Opublikowano 18 Stycznia 2019 Autor Udostępnij Opublikowano 18 Stycznia 2019 21 minut temu, NissanFun napisał: Ooo Panie, ja z tym walczę już miesiąc, kilka tematów poruszyłem i pomysły się skończyły, mam błąd 13. Po sprawdzeniu wszystkiego poprawiło się o tyle że błąd nie wyskakuje non stop tylko za którymś przyłączeniem. Napisz czy samo z siebie się zrobiło czy coś np wymieniałes. Napisz też co sprawdziłeś. Na początku świeciło się tylko 4WD co oznacza błąd. Odpięty był przedni wał żeby nic dodatkowo nie uszkodzić ponieważ czasem dało się włączyć napędy, ale nie dało wyłączyć więc wyjęty był wał. Poczytałem wyszło że to czujnik luzu w skrzyni rozdzielczej. Wymieniłem. Naprawiony wszystko włącza wyłącza. Założyłem wał jazda próbna i znów błąd 4WD. Różne próby wymiana pozostałych dwóch czujników . Brak reakcji. Serwis Nissan radom, stwierdzenie uszkodzony silnik włączający napędy. Wymiana silnika z innej Navary, nie działa. mój silnik w tamtej Navarze działa super................? Na razie tyle. Mechanicznie wszystko działa. silnik wymuszam elektrycznie , działa. BRAK POMYSŁÓW......... Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
NissanFun Opublikowano 18 Stycznia 2019 Udostępnij Opublikowano 18 Stycznia 2019 13 oznacza błąd predkosci pojazdu/silnika, tylko nigdzie bie potrafię znaleźć skąd ten sygnal bierze :/ ABS działa prawidłowo, błędu brak. Czujnik położenia wału? Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
NissanFun Opublikowano 5 Lutego 2019 Udostępnij Opublikowano 5 Lutego 2019 Doszedłes do czegoś? Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
KrisT Opublikowano 6 Lutego 2019 Udostępnij Opublikowano 6 Lutego 2019 a czujniki ABS'u przy kołach? prędkości każdego z nich odczytane??? to podstawa, walnięty czujnik lub kabelek powoduje tez w/w problemy. Najlepiej odczytać dokładny symbol błędu jaki wyskakuje. Samodiagnostyka nie pokazuje który czujnik działa wadliwie a w 90% przypadków to ich wina. Niby system wył. a potrafi się spiąć przedni napęd.....Dziwne nie? Path ma tak samo.... Mało tego kontrolki ABS, esp , wyłączenie 4x4 potrafi wywalić, a systemy działają nadal choć myślimy iż nie.... ale to już inny błąd i inny powód. np C1142 Przy niekontrolowanym spięciu przodu, pomimo wyświetlania awarii systemu nie trzeba wyciągać wału, wystarczy wyjąć przekażnik znajdujący się przy grodzi czołowej w miejscu gdzie wychodzi główna wiązka elektryczna od kabiny. (za pompą ABS'u) Teoretycznie w sytuacji kryzysowej można w ten sposób zał 4x4 wsadzając mostek zamiast przekaznika... Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Rekomendowane odpowiedzi
Zarchiwizowany
Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.