Skocz do zawartości
Części Nissana - iParts.pl

Montaż relingów z halogenami do T31

Zielon
 Udostępnij

Rekomendowane odpowiedzi

Cześć,
Od jakiegoś czasu szukam X-Trail'a, ale to drugi plan.
mam na oku kilka sztuk w okolicy 2.0 Diesel.
Niestety żadna z nich nie ma relingów dachowych z halogenami, na allegro można je kupić za 1500-2000

Teraz pytanie najważniejsze, jak je zamontować i co potrzeba dokupić, wiercić ?
Szukam na forum tematu, ale go nie ma. Znalazłem jeden wątek w którym nie ma żadnej informacji.

Liczę na Wasza pomoc !

1.JPG

2.JPG

3.JPG

Niestety musisz sobie załatwić instrukcję serwisową do T31. Przykładowo znajdziesz ją u kolegów Czechów pod poniższym adresem.

Niestety dokumenty są dostępne dopiero po zalogowaniu się do serwisu, a więc wcześniej należy się zarejestrować.

Szczegółowy opis lamp powinien być w pliku EXL.pdf (~7MB) i EXT.pdf (~1,5 MB)

http://en.nissanclub.cz/model/nissan-x-trail-40#repair-manuals

Możesz także zajrzeć na 2 post z poniższego wątku. Załączałem tam dokument, ale to dotyczy lamp z wersji T30, która chyba jakoś znacząco nie odbiega od wersji T31

Roof panel & fitting â Illustration #2, Nissan X-TRAIL 2007

• 1 rok później...

Witam

Raz na jakiś czas myśl niepokorna nachodzi mnie - lampy halogeny dachowe dalekosiężne itp na do Xa założyć.

Cena oryginalnych "relingowych" jak na powyższym zdjęciu nawet za używki wyrywa z butów. Znalazłem takie coś jak w linku http://www.pogotowiekreatywne.pl/halogeny-dalekosiezne-lampy-na-dach-4x4-off-road-uni.html

Montował ktoś z Was takie coś? Ma to sens i wygląd czy raczej bubel???

• 2 tygodnie później...

@mtsw466 wg katalogu sam klosz ("szkło") nie występuje jako część. Jest częścią całego kompletu 26613JG00C (RH) lub 26618JG00C (LH). Na amayama koszt 313.48$ + przesyłka z japonii.

1596805594703_big.jpg

W dniu 14.02.2021 o 16:42, mtsw466 napisał:

Polecacie jakieś hurtownie online gdzie można w dobrych cenach zrobić zakupy części do auta?

trochę nie na temat tego wątku, ale osobiście sporo kupuję z iParts, a tak to na allegro wyszukuję duże "sklepy".

• 1 rok później...

C ma ktoś schemat jak wyciąć otwory pod relingi w wersji z halogenami na dachu ?

• 2 lata później...
W dniu 21.02.2022 o 16:19, Zielon napisał:

C ma ktoś schemat jak wyciąć otwory pod relingi w wersji z halogenami na dachu ?

Kolego, założyłeś już te relingi? Ja nieopatrznie kupiłem te z reflektorami i widzę, że kabelki wchodzą przez dość dużą dziurę, która jest zabezpieczona gumowa uszczelką. Przypuszczam, że w wersji bez reflektorów tej dziury nie ma. Trochę się obawiam wiercić otwory w dachu, bo cofnąć się tego nie da. Widać te uszczelkę na załączonym foto. I jeszcze jedno - jak usunąć tę końcową zaślepkę na dotychczasowym relingu? Podważać od tyłu, od przodu?IMG_20240531_201322.thumb.jpg.7ebe8380ce6cdd6f5473bd00d439d1ec.jpg

IMG_20240531_201136.jpg

Końcowa zaślepka ma śrubę, która przechodzi przez dach i jest przykręcona od wewnątrz pod podbitką.

Tu masz diagram jak są zamocowane te relingi

http://nissan4u.com/parts/x_trail/el_t31/2007_8/type_22/body_front_roof_and_floor/roof_panel_and_fitting/illustration_4/

5 minut temu, gkowal napisał:

Końcowa zaślepka ma śrubę, która przechodzi przez dach i jest przykręcona od wewnątrz pod podbitką.

Tu masz diagram jak są zamocowane te relingi

http://nissan4u.com/parts/x_trail/el_t31/2007_8/type_22/body_front_roof_and_floor/roof_panel_and_fitting/illustration_4/

Znaczy, że ta zaślepka nie jest mocowana na jakieś zatrzaski, tylko na wkręcaną od środka śrubę?

Tak na 99% jest mocowana na śrubę. Tak mam w T30 i widzę że w T31 nie uległo to raczej zmianie.

• 2 miesiące temu...

Hej, 
Czy ktoś montował namiot dachowy na wersji z halogenami? Mam teraz taki plan, ale widzę, że te fabryczne relingi mocno to komplikują przez ich wysokość.