carbomer Opublikowano 15 Lutego 2019 Udostępnij Opublikowano 15 Lutego 2019 Jak w temacie, wymieniłem dwumasowe koło zamachowe w X 2.2 (136KM) na jednomasowe z almery tino 2.2. Uwaga bo są dwa rodzaje jednomasy z tino, z tarczą sygnałową z czterema wypustkami i wieloząbkowe z jedną dłuższą przerwą - takie jest potrzebne. Front koła zamachowego jest taki sam dla obu. Złe koło zamachowe: Dobre koło: Potrzeba jeszcze tarczy sprzęgła z tłumikiem drgań z tino (np. AISIN DN-039): + łożysko oporowe z X-traila i docisk z X-traila (w mojej opinii docisk z Tino jest taki sam, łożyska oporowego nie porównywałem). Najtaniej znalazłem kompletne sprzęgło z X-trail (Zestaw sprzęgła LuK 624 3313 00). Do przykręcenia koła zamachowego do wału potrzeba pierścienia dystansowego z tino: lub należy skrócić śruby o centymetr. Ponadto tak jak koledzy pisali trzeba przyciąć mocowanie czujnika położenia wału (plastik), tak żeby brzybliżyć czujnik do koła zamachowego. U mnie bez tego odpalał ale wyrzucał błąd czujnika i esp(?) Odczucia po operacji: 1. Sprzęgło chodzi "pedalsko" - za lekko. 2. Przy dodawaniu gazu na niskich obrotach poniżej 2krpm, na za wysokim biegu coś wpada jakby w rezonans, odnotowałem to ze dwa razy może musi się wszystko ułożyć. Nie powtórzyło się. 3. Jest ciszej w kabinie - brak hałasu od strony skrzyni.Zużyta dwumasa "buczała". 4. Kultura pracy dwumasy jest wyższa, przy jednomasie przyspieszenie z niskich obrotów na wyższym biegu jest bardziej "brutalne". poza tym wszystko ok, 1460 zł w kieszeni Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
grzesiek_1986 Opublikowano 15 Lutego 2019 Udostępnij Opublikowano 15 Lutego 2019 Jak by ktoś jeszcze opanował konwersję w qrde 2.0 i 2.5 to było by super. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
ckycky Opublikowano 15 Lutego 2019 Udostępnij Opublikowano 15 Lutego 2019 2. Przy dodawaniu gazu na niskich obrotach poniżej 2krpm, na zawysokim biegu coś wpada jakby w rezonans, odnotowałem to ze dwa razy może musi się wszystko ułożyć.Blachostka, ale sprobuj lepiej dokrecic intercooler...U mnie i u kogos z forum pomoglo przy podobnych objawach.Xtrail T30, 2006 Columbia Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
chudson Opublikowano 16 Lutego 2019 Udostępnij Opublikowano 16 Lutego 2019 Sprzęgło chodzące " za lekko" spowodowane jest nowymi częściami i smarowaniem. Dwumasa też chodzi lekko na początu. Pozatym konstrukcja dwumasy/jednomasy wyklucza różnice w "ciężkości" operowania pedałem. Ktoś twierdził na forum ,że rezonas powoduje wał i pomogła wymiana krzyżaków. U mnie faktycznie był spory ale z czasem zmalał , wymiana intercoolera na spawany również jakby w tym pomogła Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Rekomendowane odpowiedzi
Zarchiwizowany
Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.