Karol1708 Opublikowano 24 Kwietnia 2019 Udostępnij Opublikowano 24 Kwietnia 2019 (edytowane) Witam Drodzy Koledzy . Proszę o szybką lokalizację oraz pomoc , problemem polega na braku komunikacji obd2 . Po podłączeniu adaptera OBD2 na BT nie mogę połączyć się żadnym programem z komp. silnika ( z apki CVTz50 wywala cały czas Detecting Engine Control Module .... , Connecting to Engine Control Module ...... oczywiście zaznaczona opcja Monitor Engine and DTC ) . Połączenie do sterownika samej skrzyni jest jak najbardziej OK , adapter się łączy i aplikacja wskazuje wszystkie parametry skrzyni ale już z silnikiem nie chce . Proszę o pomoc w znalezieniu przyczyny jak i lokalizacji samego komputera i jego sterownika . Dodam iż wcześniej komunikacja była i wszystko śmigało prawidłowo . Edytowane 24 Kwietnia 2019 przez Karol1708 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Karol1708 Opublikowano 24 Kwietnia 2019 Autor Udostępnij Opublikowano 24 Kwietnia 2019 Może ktoś coś pomoże? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Kazik_R52 Opublikowano 24 Kwietnia 2019 Udostępnij Opublikowano 24 Kwietnia 2019 (edytowane) Na jakim chipsecie masz interface ? , Druga sprawa zainstaluj torque lite sprawdź czy się łączą. Stawiam na podrobiony interface. oryginalny chipset PIC18F25K80 . Prawdziwa wersja 1.4, 1.5 żadne typu najnowsze 3.0 częstotliwość oscylatora 4mhz oraz obsługiwać komendy ATAL i ATPPS Edytowane 24 Kwietnia 2019 przez Kazik_R52 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Karol1708 Opublikowano 25 Kwietnia 2019 Autor Udostępnij Opublikowano 25 Kwietnia 2019 Kolego interface : Interfejs ELM327 BT OBDII Chip PIC18F25K80 zakupiony na all...... nr oferty : 6306582561 a więc powinien być ok tym bardziej iż ze skrzynią się łączy i wszystko śmiga . Jakieś pomysły koledzy ??????? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Jakub.S83 Opublikowano 25 Kwietnia 2019 Udostępnij Opublikowano 25 Kwietnia 2019 45 minut temu, Karol1708 napisał: Kolego interface : Interfejs ELM327 BT OBDII Chip PIC18F25K80 zakupiony na all...... nr oferty : 6306582561 a więc powinien być ok tym bardziej iż ze skrzynią się łączy i wszystko śmiga . Jakieś pomysły koledzy ??????? Nie patrz na to, że ze skrzynią się łączy to jest ok. Każdy moduł komunikuje się po określonych protokołach i komendach. Spróbuj połączyć się z silnikiem na innym oprogramowaniu. Przetestuj interfajsa w innym samochodzie. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Karol1708 Opublikowano 25 Kwietnia 2019 Autor Udostępnij Opublikowano 25 Kwietnia 2019 Cześć , Problem jest taki iż adapter działał i na Tor.... oraz CTVz50 ( żeby było śmiesznie mam dwa różne adaptery i oba działały - komunikacja z komp. silnika ) i oba się komunikują że sterownikiem skrzyni . Problem jest taki iż w zeszłym tygodniu straciła się komunikacja z ECU a wcześniej była . Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Jakub.S83 Opublikowano 25 Kwietnia 2019 Udostępnij Opublikowano 25 Kwietnia 2019 6 minut temu, Karol1708 napisał: Cześć , Problem jest taki iż adapter działał i na Tor.... oraz CTVz50 ( żeby było śmiesznie mam dwa różne adaptery i oba działały - komunikacja z komp. silnika ) i oba się komunikują że sterownikiem skrzyni . Problem jest taki iż w zeszłym tygodniu straciła się komunikacja z ECU a wcześniej była . Cześć, Czytałem temat od początku. I teraz oba fejsy nie łączą z silnikiem? Gdybyś miał uwaloną komunikację z winy sterownika silnika to długo byś nie pojeździł Komunikacja w sieci CAN musi być ciągła między modułami. Chyba, że samochód nie odpala, świeci się ciągle check engine itp. ? Mogę Ci pomóc w sprawdzeniu na innym interfejsie lub Consult'cie 3 ale najszybciej dopiero w weekend majowy - 30.04 wracam z delegacji. Daleko nie masz. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Jakub.S83 Opublikowano 25 Kwietnia 2019 Udostępnij Opublikowano 25 Kwietnia 2019 Mimo wszystko podepnij dla testu stare radio i powinien się problem rozwiązać. Nie dysponuję schematem do z50 ale możliwe, że ta zmiana spowodowała luki w komunikacji. Dedykowane kostki do Z50 mogą ten problem rozwiązać. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Kazik_R52 Opublikowano 25 Kwietnia 2019 Udostępnij Opublikowano 25 Kwietnia 2019 Zrob reset przez aku (odłącz na pół godziny), podłącz od nowa interfejsy , jak nie pomoże to zrób test innym interfejsem/Consultem. Skorzystaj z pomocy Jakuba...Na forach zagranicznych były już takie problemy, pomagało odłączenie Aku, był też przypadek uwalenia szyny/kompa, przez chinola. Z ciekawostek napiszę, że podobny problem miałem kiedyś z silnikiem forda 5.8 cobra gt40, musiałem wymieniać kompa, ale według mnie to bardzo mało prawdopodobne Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Jakub.S83 Opublikowano 1 Maja 2019 Udostępnij Opublikowano 1 Maja 2019 Okazała się wina po stronie fejsa. OBDlink , Consult, i Cars CDP połączyły się bez problemu. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Kazik_R52 Opublikowano 1 Maja 2019 Udostępnij Opublikowano 1 Maja 2019 Byłem o tym przekonany .... Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Karol1708 Opublikowano 4 Maja 2019 Autor Udostępnij Opublikowano 4 Maja 2019 W dniu 1.05.2019 o 21:17, Jakub.S83 napisał: Okazała się wina po stronie fejsa. OBDlink , Consult, i Cars CDP połączyły się bez problemu. Witam Kolegów . Przepraszam iż dopiero teraz odpisuje , WIELKIE PODZIĘKOWANIA DLA JAKUBA ( mega człowiek z mega wiedzą i sprzętem - wielkie dzięki za gościnę " o załączniku nie zapomniałem i pamiętam " ) . Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Jakub.S83 Opublikowano 6 Maja 2019 Udostępnij Opublikowano 6 Maja 2019 W dniu 4.05.2019 o 23:30, Karol1708 napisał: WIELKIE PODZIĘKOWANIA DLA JAKUBA ( mega człowiek z mega wiedzą i sprzętem - wielkie dzięki za gościnę " o załączniku nie zapomniałem i pamiętam " ) . Nie ma za co Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Rekomendowane odpowiedzi