hotman007 Posted May 5, 2019 Share Posted May 5, 2019 Witam Forumowiczów, Od jakiś 2-3 tygodni pojawił mi się dziwny objaw. 2.0 dCi, automat, 2008 rok, 168 kkm Przy bardzo delikatnym naciśnięciu pedału gazu, przy obrotach ok 2200-2400 (niezależnie czy to przy ruszaniu czy na innym biegu w trakcie jazdy) pojawia się delikatne szarpnięcie (lub czasem 2-3 małe szarpnięcia) jakby silnik nie dostawał paliwa, po czym następuję spadek mocy (jakby turbina się odłączała), auto traci jakiekolwiek przyspieszenie pomimo wciśnięcia pedału gazu w podłogę. Czy włącza się jakiś tryb awaryjny ? Żadna kontrolka na desce nie wyskakuje. Po wyłączeniu i włączeniu silnika problem znika (no chyba, że znowu musnę delikatnie pedał gazu ). Dodam, że przy mocniejszym naciśnięciu pedału gazu i bardziej dynamiczniej jeździe problemu w ogóle nie ma, skrzynia zmienia płynnie biegi, nie szarpi ani nic, turbina się załącza i autko ma taką moc jaką powinno mieć. Czytałem w innych postach, że to może być problem z EGR, ale u mnie dochodzi to, że auto na stałe traci przyspieszenie (jakby turbiny nie było) - problem rozwiązuje wyłączenie i ponowne uruchomienie silnika (jakiś reset?). Czy EGR to odpowiedni trop ? Dodam, że nie wiem kiedy i czy był wymieniany olej w skrzyni biegów od nowości - jestem 2 właścicielem auta od nowości (od roku). Prośba o porady co z tym zrobić i gdzie szukać usterki. Pozdrawiam, Mateusz Link to comment Share on other sites More sharing options...
hotman007 Posted May 6, 2019 Author Share Posted May 6, 2019 Ktoś może miał podobny przypadek ? Ktoś zna diagnozę i zechciałby się nią podzielić ? Link to comment Share on other sites More sharing options...
Yez00 Posted June 6, 2019 Share Posted June 6, 2019 Podobne objawy miałem tylko, że w volvo. Po wyczyszczeniu EGR problem zniknął. Link to comment Share on other sites More sharing options...
hotman007 Posted July 4, 2019 Author Share Posted July 4, 2019 Problem rozwiązany - potencjometr pedału gazu (ASO 1800 zł). Link to comment Share on other sites More sharing options...
piotrek3 Posted July 4, 2019 Share Posted July 4, 2019 3 godziny temu, hotman007 napisał: Problem rozwiązany - potencjometr pedału gazu (ASO 1800 zł). WOW!!! Nie źle..Używane kosztują ok.50 pln.. Link to comment Share on other sites More sharing options...
Recommended Posts
Archived
This topic is now archived and is closed to further replies.