KAMMIL Opublikowano 13 Maja 2019 Udostępnij Opublikowano 13 Maja 2019 Witam W moim qashqaiu 2.0 dci przy włączonej klimatyzacji spadają obroty. Sytuacja ma miejsce przy włączonej klimatyzacji, podczas wrzucania na luz. obroty spadją do 800 i po krótkiej chwili wzrastają do 900 i dzieje się tak przy każdorazowym wrzucaniu biegu jałowego. Nie byłby to wielki kłopot tylko auto przy zmniejszaniu się obrotów wpada w wibracje. Przy wyłączonej klimie jest to mniej odczuwalne. Prosze o podpowiedź czy to jakaś awaria czy ten model tak ma. Pozdrawiam Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
rubens Opublikowano 2 Września 2019 Udostępnij Opublikowano 2 Września 2019 Witam. Mam dokładnie ten sam problem z moim qashqai 2.0dci. Z tym że obroty potrafią spaść do 500-600. Przy wyłączonej klimie problem jest dużo mniej odczuwalny, ale jest. Póki co nie udało mi się uporać z tym problemem. Serwis powiedział że to prawdopodobnie problem z pompa wysokiego ciśnienia, chociaż była sprawdzana wcześniej wraz z wtryskami. Do tej pory sprawdzilem/wymienilem/zrobiłem: 1. Pompa z wtryskami 2. Przeplywomierz 3. Sonda lambda 4. EGR wyczyszczony 5. Czujnik ciśnienia doładowania 6. Serwis klimy Problem jak był tak jest. Może macie jeszcze jakieś sugestie? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
QashPoz Opublikowano 6 Maja 2021 Udostępnij Opublikowano 6 Maja 2021 U mnie był identyczny problem, wszystko było spowodowane chłodniczką spalin , była w niej pęknięta sprężynka która nie domykała klapki i powodowała problemy. Do wymiany była sama chłodniczka , płyn chłodzączy i uszczelka. Numer części 8200719993 -D , oczywiście polecam to sprawdzić u siebie, całość operacji 1400 zł w ASO. 2 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
rubens Opublikowano 6 Maja 2021 Udostępnij Opublikowano 6 Maja 2021 Dzięki za informacje! Już zwatpilem ze uda się znaleźć jakiś trop. Przy najbliższej wizycie u mechanika sprawdzę.Wysłane z mojego SM-G986B przy użyciu Tapatalka Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Lucam99 Opublikowano 13 Lipca 2021 Udostępnij Opublikowano 13 Lipca 2021 Witam. I jak wymiana chłodnic ki załatwiła sprawę u Ciebie Rubens? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
DamianS Opublikowano 6 Sierpnia 2021 Udostępnij Opublikowano 6 Sierpnia 2021 Witam. Podłącze się do tematu Qashqai J10 2011 rok, silnik 2.0 Dci m9r 150km również opadające obroty do około 500 - 600 po czym wracają na 750. U mnie jednak problem występuję cały czas, przy włączonej klimie lub zimnym silniku znacznie bardzie wyczuwalny (tutaj obroty lecą do 500) na rozgrzanym silniku bez klimy około 600. Byłem w kilku warsztatach + 3 wizyty w ASO brak odpowiedzi Z własnych obserwacji: -przy wyłączonej klimie, auto na luzie, silnik rozgrzany czujnik położenia pedału sprzęgła wciśnięty problemu nie ma, nie wciśnięty problem jest ( testowane przy wymontowanym czujniku więc to nie sprzęgło ) silnik kręcony do 1900-2000 obrotów -w sytuacji jak powyżej ale silnik kręcony powyżej 2200 obrotów problem jest cały czas nie zależnie od czujnika sprzęgła,obroty spadają do około 600 -przy włączonej klimie lub zimnym silniku problem non stop Dodatkowo przy bardzo delikatnym przyśpieszaniu kiedy obroty dochodzą do 1900-2100 w zależności od biegu autem szarpnie, przy mocniejszym przyśpieszaniu problemu nie ma. Dodam wtryski sprawdzane (przelewowo ok, korekcje ok) filtry wymieniane, przepływka też, brak błędów. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
lakiluk Opublikowano 6 Sierpnia 2021 Udostępnij Opublikowano 6 Sierpnia 2021 Regulator zmiennej fazy rozrządu?? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Lucam99 Opublikowano 18 Listopada 2021 Udostępnij Opublikowano 18 Listopada 2021 W dniu 6.08.2021 o 11:58, DamianS napisał: Witam. Podłącze się do tematu Qashqai J10 2011 rok, silnik 2.0 Dci m9r 150km również opadające obroty do około 500 - 600 po czym wracają na 750. U mnie jednak problem występuję cały czas, przy włączonej klimie lub zimnym silniku znacznie bardzie wyczuwalny (tutaj obroty lecą do 500) na rozgrzanym silniku bez klimy około 600. Byłem w kilku warsztatach + 3 wizyty w ASO brak odpowiedzi Z własnych obserwacji: -przy wyłączonej klimie, auto na luzie, silnik rozgrzany czujnik położenia pedału sprzęgła wciśnięty problemu nie ma, nie wciśnięty problem jest ( testowane przy wymontowanym czujniku więc to nie sprzęgło ) silnik kręcony do 1900-2000 obrotów -w sytuacji jak powyżej ale silnik kręcony powyżej 2200 obrotów problem jest cały czas nie zależnie od czujnika sprzęgła,obroty spadają do około 600 -przy włączonej klimie lub zimnym silniku problem non stop Dodatkowo przy bardzo delikatnym przyśpieszaniu kiedy obroty dochodzą do 1900-2100 w zależności od biegu autem szarpnie, przy mocniejszym przyśpieszaniu problemu nie ma. Dodam wtryski sprawdzane (przelewowo ok, korekcje ok) filtry wymieniane, przepływka też, brak błędów. Doszedłeś do jakiegoś rozwiązania? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
rubens Opublikowano 18 Listopada 2021 Udostępnij Opublikowano 18 Listopada 2021 Ja w końcu nic nie robiłem. Jeżdżę jak jest...Wysłane z mojego SM-G986B przy użyciu Tapatalka Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Lucam99 Opublikowano 18 Listopada 2021 Udostępnij Opublikowano 18 Listopada 2021 Bo u mnie się pogorszyło, na włączonej klimatyzacji czuć nierówna pracę silnika, w parametrach można zauważyć skaczące ciśnienie paliwa 250bar-270 bar. Założyłem nowe-regenerowane wtryskiwacze zawór na pompie, regulator na szynie. Brak jakich kolwiek zmian Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Lucam99 Opublikowano 27 Listopada 2021 Udostępnij Opublikowano 27 Listopada 2021 Wydaje mi się że przyczyną moich dolegliwości jest koło dwumasowe. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
rubens Opublikowano 10 Stycznia 2022 Udostępnij Opublikowano 10 Stycznia 2022 Kiedyś znajomy miał podobna przypadłość ale w Toyocie. U niego faktycznie wymiana dwumasy załatwiła sprawę Wysłane z mojego SM-G986B przy użyciu Tapatalka Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Lucam99 Opublikowano 10 Stycznia 2022 Udostępnij Opublikowano 10 Stycznia 2022 Witam. U mnie jednak nic się nie zmieniło po wymianie. Fakt była już zmęczona bo 220 tyś przebiegu. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Rekomendowane odpowiedzi