nissan3000 Opublikowano 26 Maja 2019 Udostępnij Opublikowano 26 Maja 2019 (edytowane) Witam jaki zalać olej do skrzynii automatycznej w NIssanie Qashqai z 2010R , skrzynia CVT, gdzie sprawdzić poziom oleju i gdzie dolać ? Edytowane 26 Maja 2019 przez nissan3000 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Kazik_R52 Opublikowano 26 Maja 2019 Udostępnij Opublikowano 26 Maja 2019 U ciebie za pewne płyn cvt ns-2 bo cvt ns-3 wszedł później. Olej się sprawdza w zależności od tego czy masz bagnet , na uruchomionym silniku. Nie masz instrukcji do auta ? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
cezzar1 Opublikowano 26 Maja 2019 Udostępnij Opublikowano 26 Maja 2019 14 minut temu, Kazik_R52 napisał: Nie masz instrukcji do auta ? W Europie ATF się nie wymienia. Od razu całe skrzynie. Instrukcja nic nie mówi o konieczności wymiany i jak często. Podaje tylko, że ma to być "oryginalny płyn Nissan CVT NS-2 *5 *6". Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
nissan3000 Opublikowano 26 Maja 2019 Autor Udostępnij Opublikowano 26 Maja 2019 Instrukcji nie mam, auto sprowadzone, ale jest malutki przeciek na wężyku od chłodnicy skrzyni więc trzeba wyciek naprawić i sprawdzić poziom oleju w skrzyni Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
cezzar1 Opublikowano 26 Maja 2019 Udostępnij Opublikowano 26 Maja 2019 (edytowane) 23 minuty temu, nissan3000 napisał: Instrukcji nie mam, auto sprowadzone, ale jest malutki przeciek na wężyku od chłodnicy skrzyni więc trzeba wyciek naprawić i sprawdzić poziom oleju w skrzyni Na wężyku? To płyn chłodniczy a nie ATF. Twoja skrzynia to prawdopodobnie Jatco JF011E. Poszukaj w necie informacji o niej, o wymianie oleju i sprawdzaniu poziomu. Edytowane 26 Maja 2019 przez cezzar1 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
nissan3000 Opublikowano 26 Maja 2019 Autor Udostępnij Opublikowano 26 Maja 2019 https://archiwum.allegro.pl/oferta/chlodnica-oleju-nissan-qashqai-2-0i-automat-10-13-i7423628146.html Mam taką chłodniczkę, jest mały przeciek na przewodzie metalowym pomiędzy gumowymi przewodami. Panowie wiem jeszcze jak odróżnić olej od płynu chłodniczego, ona jest pod zderzakiem Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
cezzar1 Opublikowano 26 Maja 2019 Udostępnij Opublikowano 26 Maja 2019 Godzinę temu, nissan3000 napisał: Mam taką chłodniczkę No to jest chłodnica powietrzna. Myślałem, że masz taką zamontowaną na skrzyni biegów, chłodzoną z układu chłodzenia silnika. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Kazik_R52 Opublikowano 26 Maja 2019 Udostępnij Opublikowano 26 Maja 2019 (edytowane) 6 hours ago, cezzar1 said: W Europie ATF się nie wymienia. Od razu całe skrzynie. Instrukcja nic nie mówi o konieczności wymiany i jak często. Podaje tylko, że ma to być "oryginalny płyn Nissan CVT NS-2 *5 *6". nie tylko w Europie, w USA Nissan mówi, że stan zużycia oleju określany jest przez wskaźnik jego zużycia podany w liczbach, co ciekawe ten wskaźnik w normalnych warunkach użytkowania jest nieosiągalny, wskaźnik ten rośnie tylko w wysokich temperaturach, czyli przejeżdżając 3 miliony kilometrów w klimacie chłodnym (np. Norwegia), można teoretycznie mieć skrzynie która ma płyn zużyty 0, co jest bzdurą ..... potem Nissan dodał, że jednak jak ktoś jeździ w trudnych warunkach, góry, krótkie odcinki lub ciąga przyczepę to jednak trzeba zmieniać wcześniej... a praktyka użytkowników mówi co innego, że ciężko tym skrzyniom czasami dolatać do 200tyś km... i że trzeba jednak zmieniać olej, ja zmieniam co 100tyś km (nawet mniej) i właśnie dolatuje do 200tyś km (jestem po 2 zmianach) i skrzynia jak lalunia, a ma ciężko, bo czasami góry, upały Florydy czy Texasu, mrozy Wisconsin, no i całe lato ciąga łódkę 5000tyś funtów.... podstawa to pilnowanie poziomu oleju.... jakiekolwiek wycieki usuwać.. warto zainstalować aplikację cvtz50 i sprawdzić stan zużycia oleju staram się tu na forum uświadamiać użytkowników, jak ważne jest pilnowanie stanu płynu CVT, oraz jednak zmienianie go raz na te 100tyś km.... to wartość dodana nawet przy sprzedaży auta, warto to zaznaczać, że dbaliśmy i nasza skrzynia jest oki.. Edytowane 26 Maja 2019 przez Kazik_R52 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
nissan3000 Opublikowano 27 Maja 2019 Autor Udostępnij Opublikowano 27 Maja 2019 W dniu 26.05.2019 o 19:51, cezzar1 napisał: No to jest chłodnica powietrzna. Myślałem, że masz taką zamontowaną na skrzyni biegów, chłodzoną z układu chłodzenia silnika. Jak chłodniczka powietrza, przecież olej przekładniowy z niej sięwylał, Już temat mam ogarnięty, i teraz pytanko gdzie tego oleju się dolewa? przez bagnet ? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Kazik_R52 Opublikowano 27 Maja 2019 Udostępnij Opublikowano 27 Maja 2019 (edytowane) tak przez bagnet, nawet nowsze modele CVT, które nie mają bagnetu, dolewa się przez otwór bagnetu, nie wiem czy znalazłeś instrukcję, nie mam dostępu do instrukcji QQ, ale z reguły w CVT skrzynię trzeba trochę podgrzać (fajnie jak ma się do tego program cvtz50 tam jest monitorowanie temperatury), już nie pamiętam, wiec piszę z głowy ale najlepiej jak płyn ma chyba ok. 50-80 stopni stopni Celsiusza dla modeli z bagnetem i około 40 dla bezbagnetowców więc płyn w skrzyni powinien tyle mieć po jakiś 10 minutach od zimnego. następnie na działającym silniku sprawdzasz poziom na bagnecie bardzo ważne auto musi stać w poziomie dla prawidłowego wskazania jeśli chcesz auto potrzymać, a jeszcze tego nie robiłeś to powinieneś pomyśleć o zmianie płynu w skrzyni, będzie to wartość dodana dla przyszłej trwałości Edytowane 27 Maja 2019 przez Kazik_R52 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
cezzar1 Opublikowano 28 Maja 2019 Udostępnij Opublikowano 28 Maja 2019 (edytowane) 10 godzin temu, nissan3000 napisał: Jak chłodniczka powietrza, przecież olej przekładniowy z niej sięwylał, Chłodnica chłodzona powietrzem. Tu masz manual wymiany oleju w skrzyni. Google tłumacz się przyda. https://www.drive2.ru/l/7839137/ https://www.drive2.ru/l/7841866/ Edytowane 28 Maja 2019 przez cezzar1 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
nissan3000 Opublikowano 3 Czerwca 2019 Autor Udostępnij Opublikowano 3 Czerwca 2019 Jasne, wszystko ogarnięte już Dziękuję za rady Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Rekomendowane odpowiedzi