fred77 Opublikowano 14 Czerwca 2019 Udostępnij Opublikowano 14 Czerwca 2019 Czy jazda bez blaszanych osłon tarcz hamulcowych wpływa jakoś negatywnie na hamulce? Posypała mi się lewa osłona, nie ma nawet co spawać i nie wiem czy szukać innej czy dać sobie spokój. Wolałbym jednak mieć tę osłonę. Także jeżeli ktoś z Was ma taką osłonę (lewą) to bym przygarnął. Dajcie znać. Z góry bardzo dziękuję. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Kazik_R52 Opublikowano 15 Czerwca 2019 Udostępnij Opublikowano 15 Czerwca 2019 drobne kamienie, woda rozbryzgowa z sąsiedniej opony, inne zanieczyszczenia. Osłony mają wpływ na trwałość tarcz, przy całej długości życia tarcz ma to znaczenie. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
fred77 Opublikowano 15 Czerwca 2019 Autor Udostępnij Opublikowano 15 Czerwca 2019 Kupiłem na allegro starą zwrotnicę z tą osłoną. Widać, że też skorodowana ale spróbuję ją zreanimować i myślę, że będzie dobrze. Bardziej mi chodzi o pierścień zębaty i czujnik ABS, bo są odsłonięte. Uszczelniacz piasty podobnie. Samą tarczą aż tak bym się nie martwił. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
fred77 Opublikowano 28 Czerwca 2019 Autor Udostępnij Opublikowano 28 Czerwca 2019 No i lipa. Nie da się zreanimować. Są tak skorodowane, że po wypiaskowaniu zostało sito. Udało mi się kupić jedynie nowy uszczelniacz. Pomocy!!! Na już potrzebuję lewą osłonę. Ma ktoś taką? Albo podpowiedzcie z czego można dopasować. Nigdzie nie ma albo jest razem ze zwrotnicą, której nie potrzebuję. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
fred77 Opublikowano 6 Lipca 2019 Autor Udostępnij Opublikowano 6 Lipca 2019 Tak przy okazji to są dwa typy osłon. Do wersji z ABS i bez ABS. Wersja z ABS nie ma uszczelniacza piasty. Wersja bez ABS nie ma przetłoczenia na czujnik. Musiałem wyciąć niewielki fragment żeby założyć. Dodatkowo wersja bez ABS ma trochę inne przetłoczenia przez co nie przylega gładko do zwrotnicy. Trzeba doklepać młotkiem bo będzie ocierać o tarczę hamulcową. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
ceniakenzo Opublikowano 8 Lipca 2019 Udostępnij Opublikowano 8 Lipca 2019 Tego oddzielnie raczej nie kupisz. zazwyczaj są już na tyle skorodowane że bez ukręcenia śrub nie da się odkręcić od piasty. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
fred77 Opublikowano 3 Kwietnia 2020 Autor Udostępnij Opublikowano 3 Kwietnia 2020 W dniu 8.07.2019 o 07:41, ceniakenzo napisał: Tego oddzielnie raczej nie kupisz. zazwyczaj są już na tyle skorodowane że bez ukręcenia śrub nie da się odkręcić od piasty. Kupiłem razem z piastami. Niestety musiałem kupić od wersji bez ABS, bo żeby kupić takie do wersji z ABS to ale to jest niemal nieosiągalne. Więc kupiłem z samochodu bez ABS i musiałem wyciąć miejsce na czujnik oraz trochę dopasować młotkiem do zwrotnicy. Ogólnie się udało. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Rekomendowane odpowiedzi
Zarchiwizowany
Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.