RS350 Opublikowano 17 Czerwca 2019 Udostępnij Opublikowano 17 Czerwca 2019 Czy miał ktoś z tym problem ? Jak usuną usterkę? Przyjechałem, zaparkowałem w garażu. Po 1,5h kolejny wyjazd i tu małe kuku - komunikat między zegarami o usterce systemu.Ikona systemu na żółto i komunikat po angielsku o awarii systemu. Kilkakrotne wyłączenie zapłonu i umycie kamer nic nie wniosło - jakieś sugestie ? Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
RS350 Opublikowano 27 Czerwca 2019 Autor Udostępnij Opublikowano 27 Czerwca 2019 I znów ten sam problem z systemem martwego pola. Kiedyś miałem już problem z migającym obrazem z tylnej kamery. Poszedłem tym tropem, ponieważ m.in. ta kamera odpowiada za pracę tego systemu. Wtedy pomogło rozłączenie styków kamery pod plastikową osłoną tylnej klapy. Teraz ponownie zdjąłem wszystkie plastiki, łącznie z obudową szyby. Sprawdziłem, czy przewody w gumowych przelotkach nie są złamane lub przetarte. Niestety fałszywy trop. Pozostało znów porozpinać wszystkie złącza w tylnej klapie i zabezpieczyć wszystkie styki kontakt sprayem. Ponowne połączenie i sprawdzenie wszystkich systemów. Strzał na tą chwilę okazał się trafny. Prawdopodobną przyczyną braku kontaktu jest fakt, że tylna klapa nie ma żadnej izolacji, co może być przyczyną w określonych warunkach powstania punktu rosy wewnątrz przestrzeni pod plastiliem lub na blaszanej wewnętrznej ścianie tylnej klapy. A od tego już tylko krok do samoistnego utleniania styków i kłopotów z systemami. Pożyjemy, zobaczymy czy to załatwiło problem z tym systemem. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
k_strzelu Opublikowano 10 Sierpnia 2020 Udostępnij Opublikowano 10 Sierpnia 2020 Witam, nie chcę zakładać nowego tematu ponieważ dotyczy również martwego pola, ale do rzeczy. Jakieś 3 tyg temu pojawił się komunikat o awarii tego systemu. Szukając na forum znalazłem ten wątek i idąc za radą rozbroiłem tylną klapę. Przesmarowałem kontaktem wszystkie wtyczki chociaż były jak nowe, ale zaciekawiły mnie 3 wężyki przy kamerce cofania. Chciałem to sprawdzić, ale ups spryskiwacze tez nie działają. Zacząłem szukać w bezpiecznikach i znalazlem przepalony bezp. nr 1 - 15 A. Wszystko zaczęło działać - spryski i martwe pole. Ale dzisiaj to samo, komunikat o awarii i nie działają spryskiwacze i martwe pole. Po wymianie bezp. przepala się od razu po włączeniu zapłonu? Miał ktoś może taki problem? Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
k_strzelu Opublikowano 15 Sierpnia 2020 Udostępnij Opublikowano 15 Sierpnia 2020 Szukałem, szukałem kabelek po kabelku w końcu znalazłem usterkę. Problemem okazała się wada fabryczna montażu tj. nieprawidłowo ułożony kabel w konsekwencji przetarta taśma izolacyjna i izolacja kabla. To doprowadziło do zwarcia do masy i dlatego po załączeniu zapłonu bezpiecznik leciał od razu. Miejsce uszkodzenia odnalazłem wewnątrz bagażnika po prawej stronie pod tapicerką. Pewnie nikomu innemu to się nie przytrafi ale załączyłem kilka zdjęć. Wysłane z mojego SM-G973F przy użyciu Tapatalka Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
tomkek1912 Opublikowano 15 Sierpnia 2020 Udostępnij Opublikowano 15 Sierpnia 2020 No chociaż mam inne auto to w końcu rozgryzłem od czego jest ta niepodłączona u mnie wtyczka z prawej strony Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
krzysrob Opublikowano 16 Sierpnia 2020 Udostępnij Opublikowano 16 Sierpnia 2020 Brawo za dociekliwość. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Piter Opublikowano 13 Stycznia 2021 Udostępnij Opublikowano 13 Stycznia 2021 Czy zerknąłbyś w mój post i może Ci się przypomni czy objawy miałeś te same? Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
zielony078 Opublikowano 22 Maja 2021 Udostępnij Opublikowano 22 Maja 2021 W dniu 10.08.2020 o 21:29, k_strzelu napisał: Witam, nie chcę zakładać nowego tematu ponieważ dotyczy również martwego pola, ale do rzeczy. Jakieś 3 tyg temu pojawił się komunikat o awarii tego systemu. Szukając na forum znalazłem ten wątek i idąc za radą rozbroiłem tylną klapę. Przesmarowałem kontaktem wszystkie wtyczki chociaż były jak nowe, ale zaciekawiły mnie 3 wężyki przy kamerce cofania. Chciałem to sprawdzić, ale ups spryskiwacze tez nie działają. Zacząłem szukać w bezpiecznikach i znalazlem przepalony bezp. nr 1 - 15 A. Wszystko zaczęło działać - spryski i martwe pole. Ale dzisiaj to samo, komunikat o awarii i nie działają spryskiwacze i martwe pole. Po wymianie bezp. przepala się od razu po włączeniu zapłonu? Miał ktoś może taki problem? Mam dokładnie ten sam problem?♂️powiedz mi szanowny kolego jak możesz gdzie znajdę ten bezpiecznik, bo jest ich masa?♂️?♂️ Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Rekomendowane odpowiedzi
Zarchiwizowany
Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.