Maciek1122 Opublikowano 20 Sierpnia 2019 Udostępnij Opublikowano 20 Sierpnia 2019 Witam, mam problem z telepaniem się całego samochodu (lewarka zmiany biegów) na wolnych obrotach, nasila się to przy delikatnym dodaniu gazu. Przy wyższych obrotach usterka ustepuje. Założone 3 mc temu nowe koło dwumasowe wraz z sprzęgłem i dociskiem firmy LUK. Aczkolwiek sa dzwięki przy gaszeniu samochodu, dodawania gazu podczas jazdy czy puszczaniu gazu. Postanowiłem się temu przyjrzeć, zdemontowałem skrzynie , Dwumase zobaczyło kilka moich kolegów z wieloletnim doświadczeniem i stwierdzili że jest ok. Jedyne co tulejka wałka sprzegłowego była o milimetr wytarta, została wymieniona ale problem dalej nie ustąpił. Została również wymieniona profilaktycznie poduszka pod skrzynią, w dalszym ciagu bez zmian. Zastanawiam się czy usterka nie wychodzi z układu paliwowego, auto ma moc, nie kopci wg komputera predkość obrotowa silnika 740-780 +\- . Czy miał ktoś podobny przypadek, ewentualnie pomysł gdzie mógłbym się przyjrzeć? Jutro postaram się nagrać jakiś filmik który zobrazuje o co mi dokładnie chodzi. Silnik 2.5 dci 190km 2006r. Samochód przez ponad 10 lat użytkowany przez jedną osobę "z głową". Pozdrawiam i proszę o jakieś rady. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
sq9mcs Opublikowano 21 Sierpnia 2019 Udostępnij Opublikowano 21 Sierpnia 2019 Sprawdź poduszki silnika oraz węże podciśnienia z vaccu. Poduszki silnika pracują aktywnie przy wykorzystaniu podciśnienia z vaccu Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Maciek1122 Opublikowano 21 Sierpnia 2019 Autor Udostępnij Opublikowano 21 Sierpnia 2019 Cześć, dzięki za zainteresowanie ale w tym akurat nie ma podciśnienia do poduszek. A same poduszki sprawdzone Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
sq9mcs Opublikowano 21 Sierpnia 2019 Udostępnij Opublikowano 21 Sierpnia 2019 Musi być przyczyna dla której silnik się tak telepie. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Maciek1122 Opublikowano 1 Września 2019 Autor Udostępnij Opublikowano 1 Września 2019 w dalszym ciągu nie udało się zdiagnozować usterki, został wymieniony jeszcze raz kpl zestaw sprzegla z dwumasą i problem pozostał. Ma ktoś jeszcze jakieś pomysły w które miejsce zaglądnąć? Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
KrisT Opublikowano 2 Września 2019 Udostępnij Opublikowano 2 Września 2019 silnik telepie? a co z wtryskami? sprawdz ich dawki, być może nie są równe , byc może któryś przelewa czy zacina się i stąd te telepanie. Sprawdziłbym jeszcze czujniki położenia wału i wałka, przyczyna musi być! Skrzywienie wału? a może to wina systemu wyrównoważającego prace silnika? Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
tony091 Opublikowano 8 Grudnia 2019 Udostępnij Opublikowano 8 Grudnia 2019 To w tych rocznikach wychodziły silniki 140kW ? Czy kręcone było do tych 190 kucykow? Może gdzieś tutaj siedzi problem? Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Rekomendowane odpowiedzi
Zarchiwizowany
Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.