MarcinJ Opublikowano 20 Września 2019 Udostępnij Opublikowano 20 Września 2019 Szukam powoli zimówek i zastanawiam się, czy muszę koniecznie szukać opon w wersji XL czy mogę pokusić się o zwykłe? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
tomkek1912 Opublikowano 23 Września 2019 Udostępnij Opublikowano 23 Września 2019 A koniecznie? Nie wyczytałem nigdzie by musiało być XL. Może coś przeoczyłem. Zarówno zimówki, jak i letnie mam bez XL. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Chris02 Opublikowano 25 Września 2019 Udostępnij Opublikowano 25 Września 2019 Właśnie też się nad tym zastanawiam. W instrukcji do Pulsara piszą, żeby zakładać zimówki o nośności i indeksem prędkości nie niższym niż wyposażenie fabryczne (żeby nie obniżyć bezpieczeństwa i stabilności). Za to w homologacji do Pulsara jest napisane 84T - prawdopodobnie jest to minimalny wymóg. Tomek, a czy Pulsar nie 'pływa' w zakrętach bez tego XL? Nie zauważyłeś nic? Felgi masz 16 czy 17? W oryginale Continentale 17-calowe były w indeksie V (nośność idzie w parze z prędkością) a 16 calowe miały indeks prędkości H ale za to w wersji XL Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
tomkek1912 Opublikowano 26 Września 2019 Udostępnij Opublikowano 26 Września 2019 Ja mam 16 calowe stalowe z dębicą frigo i letnie 16 Alu z nokianami wetproof. Pierwsze chyba 88T, drugie 91V. Nic nie pływa, auto bardzo dobrze trzyma się drogi. Nie jeżdżę przesadnie szybko, ale też nie jestem zawalidrogą. Nie wchodzę w zakręty z taką asekuracją jak większość kierowców (z obserwacji stwierdzone) . Przeloty średnio mam pomiędzy 90-105 km/h. No chyba, że jadę autostradą to wtedy więcej. Po Niemczech 200 licznikowe momentami jechałem i było ok. Oryginalne letnie faktycznie były XL. Ale w instrukcji nic takiego nie mam. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
polonus Opublikowano 26 Września 2019 Udostępnij Opublikowano 26 Września 2019 Mają mieć nośność większą lub równą tej z homologacji. Rzeczywiście fabryczne Conti są XL, ale ja mam zwykłe. Ciekawsze jest, że homologacja obejmuje opony 205/55r16, a w instrukcji i naklejkach na aucie z ciśnieniem nie pofatygowali się ich umieścić Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Chris02 Opublikowano 26 Września 2019 Udostępnij Opublikowano 26 Września 2019 Czyli spoko. Może Nissan wkładał opony XL żeby się zabezpieczyć przed reklamacjami w czasie gwarancji. Taką oponę trudno jest uszkodzić przy normalnej jeździe. Ale jeszcze zapytam w Nissanie dla pewności. Ja jeżdżę 'klekotem', często po autostradzie. Wersja w dieslu jest trochę cięższa, ale niedużo. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
tomkek1912 Opublikowano 27 Września 2019 Udostępnij Opublikowano 27 Września 2019 (edytowane) Przy 205/55 R16 nie mam informacji o nośności. Zimowe jednak mam 91T. Skądś musiałem mieć informację, że nie może być mniej niż 91 i oba komplety mam takie. Dla 17 i 18 indeks nośności to 89. Natomiast ponoć przepisami unijnymi i polskimi dopuszcza się niższe indeksy prędkości (mam T) dla zimówek, niż podaje producent. W ASO nissana nic mi nie mówili, że nośność dla tych opon jest nie taka jak wymieniali. Edytowane 27 Września 2019 przez tomkek1912 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Chris02 Opublikowano 28 Września 2019 Udostępnij Opublikowano 28 Września 2019 No i się dowiedziałem. Najpierw Nissan Polska odesłał mnie z tym pytaniem do ASO. Serwis ASO oddzwonił z informacją, że dla Pulsara wg podanego numeru VIN na felgi 16 cali powinienem stosować opony z indeksem 93 H. Tak wynika z dokumentacji którą oni posiadają (serwisówka). Poza tym na naklejce w drzwiach kierowcy jest napisane to samo. Nie ma na naklejce opcjonalnych opon 205/55R16. @ Tomek, Ty masz indeks 91 gdyż w tym rozmiarze opon nie występują niższe indeksy prędkości. Tak więc jak w oponeo zaznaczę, że mają być zimówki 195/60R16 93H to spośród ok. 60 modeli opon zostają raptem 3 ... Pulsar to takie dziwne auto które na dosyć wysokich oponach osiąga całkiem spore prędkości, ma niższe opory toczenia i spala tyle co nic. No ale potrzebuje do tego specjalnych opon Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
paplok Opublikowano 27 Lipca 2020 Udostępnij Opublikowano 27 Lipca 2020 (edytowane) Witam, Właśnie jestem na etapie zakupu opon letnich (moje mają już 6 lat) i z modeli wzmacnianych XL występują opony z indeksem H i V. Zgodnie z treścią postu powinienem kupić 93 H, natomiast model 93 V są tańsze o około 100 PLN. Tutaj moje pytanie czy mogę kupić 93 V ? Edytowane 27 Lipca 2020 przez paplok Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
cinek321 Opublikowano 27 Lipca 2020 Udostępnij Opublikowano 27 Lipca 2020 Sam zakupiłem dopiero Crossclimate + 205/55 R16 94V XL - pod względem ceny wyszło najbardziej opłacalnie - koszt z wymianą 1700 zł - oponki bardzo fajne. Co do Indexu prędkości chyba lepiej brać V - zawsze to opona gotowa na prędkość 240 - sam jechałem już 191 a jeszcze nie było widać końca możliwości. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
paplok Opublikowano 22 Lutego 2021 Udostępnij Opublikowano 22 Lutego 2021 W dniu 27.07.2020 o 19:11, cinek321 napisał: Sam zakupiłem dopiero Crossclimate + 205/55 R16 94V XL - pod względem ceny wyszło najbardziej opłacalnie - koszt z wymianą 1700 zł - oponki bardzo fajne. Co do Indexu prędkości chyba lepiej brać V - zawsze to opona gotowa na prędkość 240 - sam jechałem już 191 a jeszcze nie było widać końca możliwości. Nałożyłeś je na oryginalne felgi R16 Nissana ? Ja obecnie mam 195/60 R16 93T XL i cena jest kosmiczna (ok. 550 PLN). Ten rozmiar który podałeś jest tańszy dlatego zastanawiam się czy naciągnę te gumy (205/55) na tę samą felgę co teraz mam 195/60. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Ciupas Opublikowano 23 Lutego 2021 Udostępnij Opublikowano 23 Lutego 2021 Witam wszystkich. Jestem nowym użytkownikiem Pulsara i nowy na tym forum. Podpinam się pod temat. Robię (a dokładniej żona) bardzo małe przebiegi. W drugim aucie mam takie opony. Są rewelacyjne. Teraz w te śniegi mimo, że mają już 5 lat dalej sobie radzą. Oczywiście są gorsze od zimowych, ale o niebo lepsze od letnich. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Gość Andrzej G Opublikowano 1 Marca 2021 Udostępnij Opublikowano 1 Marca 2021 A co powiecie na coś takiego ? Pirelli CINTURATO™ ALL SEASON SF 2 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Rekomendowane odpowiedzi