krzychu1103nissan Opublikowano 26 Września 2019 Udostępnij Opublikowano 26 Września 2019 witam czy macie wiedzę na temat doświetlenia zakrętów czy da się włączyć za pomocą komputera czy jest taka możliwość nissan 2017 x-trial Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
JACKO29 Opublikowano 26 Września 2019 Udostępnij Opublikowano 26 Września 2019 Raczej bez osobnego modułu nie da rady Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
juras2017 Opublikowano 26 Września 2019 Udostępnij Opublikowano 26 Września 2019 Reflektory doswietlajac zakret (w Tekna) "poruszaja" sie w lewo i prawo wiec potrzebny jest raczej jakis modul/adapter dodatkowy Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Emjot Opublikowano 26 Września 2019 Udostępnij Opublikowano 26 Września 2019 Wersja bez doświetlania ma zupełnie inne lampy niż z doświetlaniem i inna wiązka elektryczna do lamp. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Smakor Opublikowano 27 Września 2019 Udostępnij Opublikowano 27 Września 2019 Precyzyjniej reflektory przednie w wersji Fuli LED mają dynamiczne doświetlanie zakrętów (skrętne lustro). Szkoda, że nie ma fabrycznego doświetlania halogenami w każdej wersji co jest standardem w wielu markach. BTW. Czy halogeny w X do czegoś się w ogóle nadają, bo te z QQ po FL niczego nie oświetlały więc do roli doświetlania się zupełnie nie nadawały. Szkoda było kasy na moduł jak ktoś zapodał. W Ceed'dzie fajnie to jest zrobione bo w lampie głównej jest dodatkowa żarówa chyba H4, która świeci po prostu w bok po skręceniu kierownicą. Jeździłem przez tydzień to efekt jest piorunujący. Przy skręcie o 90 stopni oświetla nam bok jak marzenie. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Czech Opublikowano 27 Września 2019 Udostępnij Opublikowano 27 Września 2019 W poprzednim QQ (Acenta) też mnie to irytowało (brak doświetlania). Nawet kupiłem moduł doświetlania (przeciwmgielnymi) i miałem na wiosnę to wszystko zamontować. Ale skradli mi auto i kolejny QQ już ma ledowe i dynamiczne doświetlanie. Więc nie ma tematu. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Smakor Opublikowano 27 Września 2019 Udostępnij Opublikowano 27 Września 2019 11 minut temu, Czech napisał: W poprzednim QQ (Acenta) też mnie to irytowało (brak doświetlania). Nawet kupiłem moduł doświetlania (przeciwmgielnymi) i miałem na wiosnę to wszystko zamontować. Ale skradli mi auto i kolejny QQ już ma ledowe i dynamiczne doświetlanie. Więc nie ma tematu. QQ ma akurat statyczne doświetlanie. Dynamiczne ma X BTW jak to jest zrealizowane w QQ? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Czech Opublikowano 27 Września 2019 Udostępnij Opublikowano 27 Września 2019 QQ też ma dynamiczne. Kręcę kierownicą reflektor z tej strony w którą skręcam zmienia kierunek świecenia. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Smakor Opublikowano 27 Września 2019 Udostępnij Opublikowano 27 Września 2019 (edytowane) Godzinę temu, Czech napisał: QQ też ma dynamiczne. Kręcę kierownicą reflektor z tej strony w którą skręcam zmienia kierunek świecenia. Ooo to super. Gdzieś mi się kiedyś rzuciło w oczy w danych, że statyczne, ale jak patrzę na cennik faktycznie nic nie pisze jakie tylko że jest z LEDami. Edytowane 27 Września 2019 przez Smakor Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
JACKO29 Opublikowano 27 Września 2019 Udostępnij Opublikowano 27 Września 2019 Może takie coś? https://allegro.pl/oferta/modul-doswietlania-zakretow-doswietlanie-zakretow-8477534148 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Czech Opublikowano 27 Września 2019 Udostępnij Opublikowano 27 Września 2019 Tytan®DS454 Doświetlania zakrętów http://tytan.pro/products Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
piotrek3 Opublikowano 27 Września 2019 Udostępnij Opublikowano 27 Września 2019 13 minut temu, JACKO29 napisał: Może takie coś? https://allegro.pl/oferta/modul-doswietlania-zakretow-doswietlanie-zakretow-8477534148 Szkoda na to pieniędzy. Ten moduł nie ma nic wspólnego z fabrycznym doświetleniem zakretów. Fabrycznie doświetlenie zakretów działa poprzez skręt kierownicy i jest połaczony z ABS z ktorego zczytuje prędkość. Doświetlanie działa najczęsciej do okreslonej predkości(najczesciej 25km/h) A to z Allegro uruchamia sie tylko poprzez fizyczne właczenie kierunkowskazu. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Smakor Opublikowano 27 Września 2019 Udostępnij Opublikowano 27 Września 2019 Nie zmienia to faktu, że te halogeny chyba nic nie oświetlają... Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Czech Opublikowano 27 Września 2019 Udostępnij Opublikowano 27 Września 2019 (edytowane) Może nie rewelacyjnie ale świecą na boki. Jak planowałem zamontować to doświetlenie to myślałem również o wymianie żarówek w przeciwmgielnych na diodowe, LED-y. Edytowane 27 Września 2019 przez Czech Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
JACKO29 Opublikowano 27 Września 2019 Udostępnij Opublikowano 27 Września 2019 1 godzinę temu, piotrek3 napisał: Szkoda na to pieniędzy. Ten moduł nie ma nic wspólnego z fabrycznym doświetleniem zakretów. Fabrycznie doświetlenie zakretów działa poprzez skręt kierownicy i jest połaczony z ABS z ktorego zczytuje prędkość. Doświetlanie działa najczęsciej do okreslonej predkości(najczesciej 25km/h) A to z Allegro uruchamia sie tylko poprzez fizyczne właczenie kierunkowskazu. Szkoda mówisz...a gdzie dostaniesz fabryczne? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Smakor Opublikowano 27 Września 2019 Udostępnij Opublikowano 27 Września 2019 1 godzinę temu, Czech napisał: Może nie rewelacyjnie ale świecą na boki. Jak planowałem zamontować to doświetlenie to myślałem również o wymianie żarówek w przeciwmgielnych na diodowe, LED-y. Poprzednio jak były okrągłe można było dokupić zestaw Osram albo Philips miał takie z adapterami do różnych aut DLR + doświetlanie. Coś koło 800 zł to chyba kosztowało. Pewnie świeciło ładnie. Te prostokątne gówienka fajnie wyglądają ale świecenie to chyba słabiutkie (czy one we mgle coś w ogóle dają?). Skoda ma chyba fajnie zrobione bo ma halogeny podwójne część to halogen a część to doświetlanie. Można? Można! 2 godziny temu, piotrek3 napisał: Doświetlanie działa najczęsciej do okreslonej predkości(najczesciej 25km/h) A to z Allegro uruchamia sie tylko poprzez fizyczne właczenie kierunkowskazu. Widziałem gdzieś na alledrogo dedykowany moduł do danego auta, który współpracował z CANem i oferował znacznie więcej. brał pod uwagę na pewno prędkość, nie pamiętam czy też kierownicę. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Czech Opublikowano 28 Września 2019 Udostępnij Opublikowano 28 Września 2019 Moduł Tytan o którym pisałem, jest sterowany procesorem. Można go zaprogramować do wielu aut. Jest sterowany z CAN. Załączanie może być kierunkami, skrętem kierownicy. Może też uwzględniać prędkość. http://docs.digitalsystems.pl/file/DOKUMENTACJE_DOCUMENTATION/DS454/030 INSTRUKCJA_INSTRUCTION/DS454.IU.PL.1101.001.pdf Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Smakor Opublikowano 28 Września 2019 Udostępnij Opublikowano 28 Września 2019 5 godzin temu, Czech napisał: Moduł Tytan o którym pisałem, jest sterowany procesorem. Można go zaprogramować do wielu aut. Jest sterowany z CAN. Załączanie może być kierunkami, skrętem kierownicy. Może też uwzględniać prędkość. http://docs.digitalsystems.pl/file/DOKUMENTACJE_DOCUMENTATION/DS454/030 INSTRUKCJA_INSTRUCTION/DS454.IU.PL.1101.001.pdf No to mógł być faktycznie nawet ten. Z tego co widzę to brakuje mu tylko jednej rzeczy (widziałem to w skodzie): podczas cofania zapalają się oba światła. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Emjot Opublikowano 29 Września 2019 Udostępnij Opublikowano 29 Września 2019 To nie jest kwestia tylko modułu, ale konstrukcji całej lampy. Lampa musi posiadać odpowiednią homologację. Nie wystarczy zapalać lampy przeciwmgłowej bo ona swieci zupełnie inaczej. Charakterystyka takiego doświetlania jest szczegółowo opisana w przepisach. Każda przeróbka we własnym zakresie powoduje, że narażasz się na konsekwencje - szczególnie jak będziesz miał poważniejszy wypadek i za auto wezmą się biegli. To samo jak byś przypadkiem miał wypadek za naszą zachodnią granicą. Możesz mieć spore problemy za nieautoryzowaną ingerencję w systemy a w szczególności oświetlenie (szczególnie wymiana żarówek na LED albo chiński ksenon). Tam na wszystko musi być TÜV. Inaczej kanał. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Rekomendowane odpowiedzi