szymon_szty Opublikowano 9 Października 2019 Udostępnij Opublikowano 9 Października 2019 Witam Niestety dostałem kamieniem na autostradzie i jestem zmuszony do wymiany przedniej szyby. Mój samochód nie ma w standardzie podgrzewanej przedniej szyby ale byłem zapytać o wymianę przedniej szyby i "fachowiec" powiedział, że wszystko co jest potrzebne do podgrzewania przedniej szyby znajduje się już w tym samochodzie i tutaj powstaje moje pytanie czy aby wszystko sprawnie działało wystarczy wymienić panel od klimatyzacji z przyciskiem do podgrzewania przedniej szyby czy musiał bym ciągnąć jeszcze jakąś wiązkę? Szyba ogrzewana jest droższa o ok. 500zł dlatego nie chciał bym jej kupić jeśli okazało by się, że jej podłączenie jest bardziej skomplikowane niż wymiana jedynie panelu klimatyzacji Dzięki i Pozdrawiam Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
MirekCC Opublikowano 9 Października 2019 Udostępnij Opublikowano 9 Października 2019 Nawet nie musisz wymieniać panela.Poprostu podłączasz przednią pod instalację tylnej i gotowe.W zasadzie łączysz ze sobą dwa przewody sterowania przekaźnikiem i wtedy jeden przycisk wyzwala dwa obwody.Wysłane z mojego Redmi Note 5 przy użyciu Tapatalka Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
szymon_szty Opublikowano 9 Października 2019 Autor Udostępnij Opublikowano 9 Października 2019 A co z instalacją muszę pociągnąć od szyby czy jest już pociągnięta i zaślepiona gdzieś koło panelu? Wielkie dzięki za pomoc i szybką odpowiedź Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
MirekCC Opublikowano 9 Października 2019 Udostępnij Opublikowano 9 Października 2019 :-)Przed chwilą napisałeś, że wszystko jest...A tego czy tak naprawdę jest to tego nie wiem.Ja planuję (jak będę musiał wymienić szybę) podłączyć dodatkowe przewody od przekaźnika tylnej do styków przedniej i tyle.A jeśli faktycznie instalacja jest to wystarczy na logikę zewrzeć na wtyczce sterowanie przedniej z tylną i gotowe.Bardziej profesjonalne podłączenie to zmiana panela na dedykowany pod ogrzewanie przedniej szyby.Wysłane z mojego Redmi Note 5 przy użyciu Tapatalka Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
szymon_szty Opublikowano 9 Października 2019 Autor Udostępnij Opublikowano 9 Października 2019 Podłączenie które jest na sto procent to podłączenie do szyby nie wiem czy od tego są pociągnięte kable Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Piter Opublikowano 9 Października 2019 Udostępnij Opublikowano 9 Października 2019 Wg mnie instalacja (kostki i kable) jest. Najwyzej panel nie ma przyciskow. Podobnie ma sie sytuacja z hakiem, ktory montowalem (+wiazka z gniazdem). Instalacja i kostki do podpiecia sa. Moze wystarczy zdjac panel i zobaczyc czy masz kable z kostka? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
JACKO29 Opublikowano 9 Października 2019 Udostępnij Opublikowano 9 Października 2019 Szymon_szty,nawet gdyby przyszło mi ciągnąć nowe kabelki do szyby to gra warta świeczki.A myślę,że Nissan nie jest taki rozrzutny by stosować osobne wiązki do kilku serii wyposażeń,zbyt drogo by ich to wynosiło. 1 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
MirekCC Opublikowano 9 Października 2019 Udostępnij Opublikowano 9 Października 2019 No właśnie nie koniecznie.Czasami wręcz przeciwnie, oszczędza się na każdym metrze przewodu elektrycznego.Kiedyś w programie o technologii produkcji samochodów, jeden projektant wyliczał, że w uboższej instalacji elektrycznej jest w sumie około 4 metry przewodu mniej, co daje oszczędność na poziomie 10$. Pojazdów z tańszą instalacją wyprodukowano 100000 egzemplarzy co dało oszczędności na poziomie 1 miliona dolarów.To tak zwane grosz do grosza.:-)Wysłane z mojego Redmi Note 5 przy użyciu Tapatalka Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Wojtek74 Opublikowano 9 Października 2019 Udostępnij Opublikowano 9 Października 2019 Nissan to nie VW gdzie zazwyczaj wiązki elektryczne do dodatkowego wyposażenia są poprowadzone , wystarczy tylko podłączyć osprzęt i aktywować komputerem . Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
JACKO29 Opublikowano 10 Października 2019 Udostępnij Opublikowano 10 Października 2019 9 godzin temu, MirekCC napisał: No właśnie nie koniecznie. Czasami wręcz przeciwnie, oszczędza się na każdym metrze przewodu elektrycznego. Kiedyś w programie o technologii produkcji samochodów, jeden projektant wyliczał, że w uboższej instalacji elektrycznej jest w sumie około 4 metry przewodu mniej, co daje oszczędność na poziomie 10$. Pojazdów z tańszą instalacją wyprodukowano 100000 egzemplarzy co dało oszczędności na poziomie 1 miliona dolarów. To tak zwane grosz do grosza. :-) Wysłane z mojego Redmi Note 5 przy użyciu Tapatalka Mirek,zgadzam się....ale tylko połowicznie W wersji Visia,nie uświadczysz dodatkowego okablowania,wszystko krótko i nie ma tematu dokładek.Co innego w wersji od Acenta wzwyż,tam już dodatkowe kabelki wiszą.Takmiałem w poprzedniej Kaśce,w tej obecnej też i w NOTE gdzie można było nawet ESP ,halogeny i inne sztuki z wyższej wersji dołożyć. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
MirekCC Opublikowano 10 Października 2019 Udostępnij Opublikowano 10 Października 2019 Dobrze wiedzieć, jak nie sprzedam QQ przed upływem gwarancji to ją zmodyfikuję o "ludzkie" sterowanie szybami i pakiet zimowy.Środkowy tunel nawet już mam bo kupiłem razem ze skórzanym podłokietnikiem, bo poprzedni miał plamy.:-)Wysłane z mojego Redmi Note 5 przy użyciu Tapatalka Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
szymon_szty Opublikowano 15 Października 2019 Autor Udostępnij Opublikowano 15 Października 2019 W najbliższym czasie (2 tygodnie) będę dokonywał tej modyfikacji, szyba już zamontowana, oczekuje na panel klimatyzacji odezwę się jak to wyszło finalnie Dzięki za pomoc ! Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
szymon_szty Opublikowano 3 Grudnia 2019 Autor Udostępnij Opublikowano 3 Grudnia 2019 Wymiana szyby na ogrzewaną + wymiana panelu klimatyzacji + programowanie modemu komfortu i wszystko działa jak należy Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
JACKO29 Opublikowano 3 Grudnia 2019 Udostępnij Opublikowano 3 Grudnia 2019 Kto programował panel komfortu? Przewody instalację do szyby już miałeś? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Triton Opublikowano 26 Września 2022 Udostępnij Opublikowano 26 Września 2022 W dniu 3.12.2019 o 17:18, szymon_szty napisał: Wymiana szyby na ogrzewaną + wymiana panelu klimatyzacji + programowanie modemu komfortu i wszystko działa jak należy gdzie programowałeś moduł komfortu? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Raymond Opublikowano 12 Października 2022 Udostępnij Opublikowano 12 Października 2022 W dniu 3.12.2019 o 17:18, szymon_szty napisał: Wymiana szyby na ogrzewaną + wymiana panelu klimatyzacji + programowanie modemu komfortu i wszystko działa jak należy Ja również dorzucam się do pytania, gdzie programowałeś, czy wszystkie wiązki już były i jaką wersję wyposażenia masz w QQ? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
JasiQ Opublikowano 21 Października 2022 Udostępnij Opublikowano 21 Października 2022 A ja zapytam o cenę samej szyby ?;) kamyk mi delikatnie uszkodził ją na samej krawędzi. Narazie nie mam zamiaru tego robić tylko zakamufluje ale ciekaw jestem ile zapłaciłeś?; ) Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Rekomendowane odpowiedzi