addiw17 Opublikowano 24 Października 2019 Udostępnij Opublikowano 24 Października 2019 Cześć, W trakcie jazdy zaświeciła się kontrola check engine. Diagnostyka wykazała problem z drugą sondą lambda. Mechanik stwierdził, że w wydechu między sondami lambda zrobiła się dziura wielkości kciuka, w związku z czym ją zaspawał. Miał nawet gotową nową sondę, ale sprawdzili napięcie na grzałce i na sondzie (przepraszam, jeśli coś pomieszałem) i wszystko działało jak należy. Tyle co wyjechałem od mechanika i kontrolka zaświeciła się ponownie. Komputer tym razem pokazał błąd grzałki sondy. Skasowali go, ale stwierdzili, że na pewno pojawi się ponownie i że najprawdopodobniej problem leży w obwodzie łączącym sondę z komputerem, a tego nie są w stanie sprawdzić. Rzeczywiście, po przejechaniu z 7 km znów się zapaliła. Czy macie jakieś pomysły co może być jeszcze nie tak w takiej sytuacji? Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
DINO Opublikowano 24 Października 2019 Udostępnij Opublikowano 24 Października 2019 numer błędu?? auto w gazie?? Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
addiw17 Opublikowano 24 Października 2019 Autor Udostępnij Opublikowano 24 Października 2019 Bez gazu, benzyniak. Może załączę zdjęcie wydruku, który dostałem. To jest pospawali wydech i pierwszy raz wyjechałem od mechanika. Mam tu jeszcze pierwszą notatkę od mechanika: "Odczytany błąd wskazujący na nieprawidłowe działanie drugiej sondy lambda - weryfikacja usterki wykazała nieszczelność układu wydechowego przed katalizatorem. Miało to wpływ na prawidłowe działanie sondy lambda. Po usunięciu nieszczelności sonda podaje prawidłowe wartości" Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
DINO Opublikowano 24 Października 2019 Udostępnij Opublikowano 24 Października 2019 kod kłopotu wskazuje na grzałkę, sprawdź rezystancję na białych w sondzie i czy z instalacji auta idzie po przekręceniu kluczyka 12V Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
bazylia Opublikowano 1 Listopada 2019 Udostępnij Opublikowano 1 Listopada 2019 U mnie było podobnie. Zapalała się kontrolka w różnych momentach. Pojechałem do znajomego zmierzył napięcie było ok. Okazało się że, sonda była zamiennikiem i dorabiane kable były źle połączone. Wymienił połączenie i od tego czasu jest ok. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Rekomendowane odpowiedzi
Zarchiwizowany
Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.