Tadekaaaa Opublikowano 9 Listopada 2019 Udostępnij Opublikowano 9 Listopada 2019 Witam wszystkich. Mam pytanie czy ktoś ma zamontowaną grzałkę na cieczy chłodzącej w T-31. Taką z allegro za 300 zł. Pytanie czy sprawdza się to urządzenie, czy jest bezpieczne? Cz ma to sens Samochód mój stoi na zewnątrz i pokonuję krótkie odcinki . Silnik nie nagrzewa się do temperatury roboczej. Czy zastosowanie takiego urządzenia pomogło by coś. Dziękuję . Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
borge Opublikowano 10 Listopada 2019 Udostępnij Opublikowano 10 Listopada 2019 zamontowanego nie mam, rozwazalem kiedys taka mozliwosc ale w miejscu postoju auta mam ograniczona mozliwosc korzystania z sieci energetycznej takie urzadzenie na pewno pomoze, poczynajac od ulatwionego startu silnika do zminimalizowania ciezkich warunkow eksploatacji (zimny silnik, krotkie dystanse) dodatkowym argumentem jest nagminnosc tego typu urzadzen w krajach skandynawskich, wyglada na bezpieczne i aby zachowac ten poziom warto zeby zamontowal ktos z doswiadczeniem, zreszta w najgorszym razie jak pusci opaska to ucieknie tylko plyn chlodzacy jesli bym sie mial zdecydowac to pewnie najpierw bym sprawdzil parametry poszczegolnych urzadzen (pewnie jest to zwiazane z cena) i nie sugerowal sie ta cena tylko wydajnoscia urzadzenia i potrzebami silnika napisales o grzalce za 300 zl ale nie napisales czy to grzalka z pompa czy grzalka do montazu w bloku silnika, warto zasiegnac porady specjalistow Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Tadekaaaa Opublikowano 10 Listopada 2019 Autor Udostępnij Opublikowano 10 Listopada 2019 Dziękuję za odpowiedz mam na mysli takie urządzenie https://allegro.pl/oferta/podgrzewacz-grzalka-silnika-webasto-komplet-8510781784?reco_id=93f7708f-03cc-11ea-afd8-000af7f62220&sid=f8bddad5d737919e6c726c989b66b Pytanie o bezpieczeństwo miałem na myśli o zapalenie się samochodu w tym urządzeniu jest grzałka elektryczna na prąd 230 V Słyszałem że były przypadki pożarów samochodów przez webasto nie liczne ale jednak były. Może miał ktoś kontakt z takim urządzeniem i się wypowie . Pozdrawiam. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
piotrek3 Opublikowano 10 Listopada 2019 Udostępnij Opublikowano 10 Listopada 2019 X-trail kiedy jest sprawny i taki tez ma akumulator,ma zalane odpowiednie paliwo ,bez problemu odpali nawet i przy -20 st.C. W naszym klimacie to urzadzenie jest praktycznie zbedne. Słuzy głownie do latwego rozruchu,ale obecne diesle maja to do siebie ze tak szybko nie nagrzewaja się ,wiec jak ktos bedzie jeździl tylko na krótkich odcinkach ,to wiele to nie zmieni. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
borge Opublikowano 10 Listopada 2019 Udostępnij Opublikowano 10 Listopada 2019 nie bedzie sie musial nagrzewac bo juz bedzie 'nagrzany' ; ) oprocz latwiejszego rozruchu cieply silnik stworzy lzejsze warunki pracy podzespolom, do tego zima czasem pojemnosc akumulatora spadnie a nie zawsze pamietamy zeby go podladowac na czas w naszym klimacie, kiedy przychodzi zima jak przed laty takie urzadzenie jest przydatne Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Rekomendowane odpowiedzi
Zarchiwizowany
Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.