Moscik8 Opublikowano 10 Grudnia 2019 Udostępnij Opublikowano 10 Grudnia 2019 (edytowane) Witam , jestem od miesiąca posiadaczem pathfindera 2,5 dci 174 KM . Od początku mam jeden problem . Auto po ostygnięciu , na zimnym silniku odpala bez problemu po czym gaśnie . Po rozgrzaniu do 40-45stopni chodzi normalnie . Co zrobiłem ? *Wymiana zaworu scv *Wymiana czujnika temperatury * Czyszczenie przepustnicy ( niestety bez montażu bo jedna śruba jest już wyrobiona i po godzinie odpuściłem ) *Za radą jednego znajomego odpiołem czujnik walka rozrządu i auto pracowało , nie zgasło ale chodziło nie równo o Możliwe że ma to coś wspólnego : * Na ssaniu do czasu rozgrzania się dymi trochę na biało ale nie jakoś ekstremalnie . * Mam wrażenie że podczas rozgrzewania silnika spala on zbyt dużo paliwa . Porównując do poprzedniego dnia jak auto stawiam na parkingu ,po odpaleniu i rozgrzaniu znika na moje oko 2-4 litry paliwa ale może mi się wydaje * Piszczy pasek klinowy ( ale to chyba bez znaczenia ) Cała sytuacja podobno ma miejsce od czasu wymiany głowicy na nową z serwisu około rok temu . Podobno też były właściciel oddal do czyszczenia wtryski do jakiegoś czyszczenia kwasem . Zarzeka się facet że sprawdzany byl rozrząd podczas wymiany głowicy i było wszystko ok . Rozrządu nie słychać . Jakieś pomysły lub ktoś chętny podjąć się diagnozy w okolicy Ostródy , Olsztyna , Iławy , Elbląga i okolic ? Edytowane 10 Grudnia 2019 przez Moscik8 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
sq9mcs Opublikowano 10 Grudnia 2019 Udostępnij Opublikowano 10 Grudnia 2019 Wyciągnięty łańcuch rozrządu. Prawdopodobnie dolny. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Moscik8 Opublikowano 10 Grudnia 2019 Autor Udostępnij Opublikowano 10 Grudnia 2019 2 godziny temu, sq9mcs napisał: Wyciągnięty łańcuch rozrządu. Prawdopodobnie dolny. Czyli jednak ,innej opcji nie ma ? Bo nie wiem czy kombinować czy odrazu wymieniać cały zestaw rozrządu Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Mleczko Opublikowano 10 Grudnia 2019 Udostępnij Opublikowano 10 Grudnia 2019 Komplet. Masz wtedy pewność, że silnik pożyje jeszcze trochę Pozdrawiamy serdecznie Ml Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
sq9mcs Opublikowano 10 Grudnia 2019 Udostępnij Opublikowano 10 Grudnia 2019 Innej opcji nie ma. Na zimnym silniku zaczyna brakować korelacji pomiędzy czujnikiem wału a wałka rozrządu. Miałem identyczne objawy jak mi się łańcuch rozciągnął. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Moscik8 Opublikowano 10 Grudnia 2019 Autor Udostępnij Opublikowano 10 Grudnia 2019 Szukam przyczyny może gdzieś indziej bo gadałem z poprzednim właścicielem i wynika z tego wszystkiego że rozrząd był sprawdzany , niby był ok . A cała sytuacja zaczęła się od wymiany głowicy na nową , przed wymianą było ok wszystko . Jest możliwość że np coś źle złożyli ? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
sq9mcs Opublikowano 10 Grudnia 2019 Udostępnij Opublikowano 10 Grudnia 2019 nie nie możliwe. Jak sprawdzał rozrząd? He He nie znam dobrego sposobu a na tym silniku doktorat napisałem. Mówię ci to rozrząd. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Moscik8 Opublikowano 10 Grudnia 2019 Autor Udostępnij Opublikowano 10 Grudnia 2019 44 minuty temu, sq9mcs napisał: nie nie możliwe. Jak sprawdzał rozrząd? He He nie znam dobrego sposobu a na tym silniku doktorat napisałem. Mówię ci to rozrząd. Ok , przynajmniej mam pewność że nie warto bawić się w inne rzeczy bo poprostu szkoda kasy . Dzięki , dam znać dla potomnych czy nowy rozrząd rozwiązał problem Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
sq9mcs Opublikowano 10 Grudnia 2019 Udostępnij Opublikowano 10 Grudnia 2019 Napisz zobaczymy. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Moscik8 Opublikowano 16 Grudnia 2019 Autor Udostępnij Opublikowano 16 Grudnia 2019 W dniu 10.12.2019 o 22:00, sq9mcs napisał: Napisz zobaczymy. Kolego przeczytałem Twój opis wymiany rozrządu . Jako do specjalisty w tej dziedzinie spytam o firmę . Japanparts? Ashika ? FAI autoparts? INA ? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
KrisT Opublikowano 16 Grudnia 2019 Udostępnij Opublikowano 16 Grudnia 2019 (edytowane) chyba kolega nie przeczytał..... bowiem odpowiedz na to pytanie juz padła w opisie...w kolejnych postach wypowiedzieliśmy się odnośnie w/w "producentów" i gdzie najlepiej się zaopatrzyć w części. Ashika, INA są ok. najgorszy to FAI autoparts... Edytowane 16 Grudnia 2019 przez KrisT Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
sq9mcs Opublikowano 17 Grudnia 2019 Udostępnij Opublikowano 17 Grudnia 2019 Napinacze i łańcuchy tylko Nissan'a Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Rekomendowane odpowiedzi