Skocz do zawartości
Części Nissana - iParts.pl

Błąd. P0420

Wesolyyy
 Udostępnij

Rekomendowane odpowiedzi

Ale po co wymieniać dobre sondy zamiast tylko uszkodzonej, przy nowych i tak nie wiadomo jak one długo pochodzą. Katalizatory dwa za 1500 można z USA ściągnąć. Kumpel założył emulatory i błąd zniknął. Nie rozumiem jak może kat uszkodzić silnik żeby zatarł miałem nie raz uszkodzony kat oprócz straty na mocy jak się zapchał lub połamał nic się nie stało. A naprawa była prosta szlifierka kontowa :-). 

Mam jeszcze pytanie panowie czy sądy są takie same do wersji amerykańskich jak do wersji na europę ? 

Oczywiście porównując wszystkie do 4x4 bo na Amerykę był też napęd na przód. 

Edytowane przez bubuss

Jest taka teoria, że to co lata w tych katalizatorach luzem jak są uszkodzone silnik może wciągnąć chociaż nie wiem jak :) ostatecznie spaliny lecą w drugą stronę. 

Fakt jest, że katalizatory są dość blisko samego silnika. 

Ogólnie wiem, ze koszta nie są małe jednak skoro można to naprawić to nie lepiej tak zrobić i mieć spokój. Ja wymieniłem początkowo 2 pierwsze sondy a w późniejszym czasie 2 tylne.  Katalizatory mam też nowe wstawione chociaż nie był to tani zabieg :)

Przez zakupem dużo czytałem na murano odnośnie katalizatorów, że te ze Stanów są inne. Jak się jednak okazało to wiedza z wpisów nie zawsze się pokrywa z rzeczywistością. 

mam Odysseya założyłem katy sportowe i jest OK, 

odnośnie teorii, że KAT może coś zrobić w silniku to sprawa może mieć miejsce w przypadku gdy mamy EGR i KAT blisko głowicy w innych raczej ciężko aby coś wróciło do komory spalania 

• 1 miesiąc temu...

Panowie pytanie 

Mechanik mi powiedział że jeśli chcę zakładać emulatory to muszę silnik wywalać lub całe zawieszenie rozbierać czy to prawda ? Oczywiście chodzi mi o Nissana Murano Z51

nie wiem właśnie :-( zasmucił mnie bo inny powiedział ze 400 za obie strony i nie miał problemów.

Edytowane przez bubuss

Mam pytanie czy ktoś z was czyścił katalizator tak jak się czyści dpf. Lub robił regeneracje katalizatora wymianę rdzenia?

Edytowane przez bubuss

Awg Polonez. Tam możesz wysłać katy do regeneracji. Wstawią wkłady dostosowane pod LPG. Te na allegro za ok 1,5tysia skończą się szybko, szkoda czasu, pieniędzy. 

mam w 'stajni" też Odysseya kupiłem do niej katy sportowe i jest OK, może taki poszukaj, ale w USA nie u nas na allee, nei wiem jak teraz ale jak robiłem zakupy to z przesyłką było dużo taniej niż tu, do tego możesz mieć łatwiej bo to auto idzie też na inne kraje a nie tylko USA i Kanadę 

W Warszawie zaproponowali czyszczenie kata lub wyminę w kładu jak będzie konieczna i mówią że będzie wszystko ok i że już zrobili setki aut tak i chodzą spełniając wszystkie normy.

• 4 miesiące temu...

U mnie są walniete sondy tak bynajmniej wyszło na przeglądzie i na spalinach koleś sprawdził sondy i mam je do wymiany ale nie mogę znaleźć żadnych innych jak tylko Delphi będą ok czy raczej nie??

W dniu 25.09.2020 o 09:41, bubuss napisał:

Możliwe że na polskim rynku są tylko te dostępne. Niektórzy kombinują z uniwersalnymi ale z nimi jest tak ile osób tyle opinii.

Ale co myślisz o nich?wstawić je czy szukać innych?

Cześć.

Można kupić sondy bez problemu.

Te najważniejsze regulacyjne, czyli te przed katalizatorami (6 wyprowadzeń) są w oginale (ok. 700,-)

Boscha (ok 450,-). Zamienników brak.

Dla Nissana robi je Bosch lub Denso.

Sondy po kat. mogą w ostateczności być byle jakie (150,-) ele działają byle jak.

Pozdrawiam  wkar.

• 1 rok później...

Też mi ostatnio wyskoczył błąd p0420 i nie ukrywam, że trochę się przestarszyłem. Tym bardziej że samochód wbrew pozorom, wcale nie jest stary i do tej pory nie miałem z nim żadnych problemów. Jak bylibyście zainteresowani, to na stronie https://autobezpieczniki.pl/blad-p0420-jak-naprawic/ jest obszerny artykuł i poradnik, jak skutecznie naprawić ten temat. 

To jest błąd sądy i są dwie możliwości albo uszkodzona sąda niski koszt naprawy poprostu jej wymiana albo coś z katalizatorem i tu czasem pomaga jego czyszczenie w profesjonalnej myjni lub regeneracja kata. Albo metoda bandycka można przed sądą wkręcić emulator takie kolanko najtańsza opcja

U mnie okazały się katy i pęknięty kolektor wydechowy,co najgorsze to ten z tyłu ale że jestem spawaczem to sobie go ładnie pospawalem bo ciężko dostać .katy nowe i sondy też tak jak pisałem wyżej .i teraz śmiga i nic nie wyskakuje 

10 godzin temu, bubuss napisał:

To jest błąd sądy i są dwie możliwości 

znalazł bym jeszcze ze dwie :D 

• 4 tygodnie później...