Jarekw Opublikowano 23 Lutego 2020 Udostępnij Opublikowano 23 Lutego 2020 Witam , posiadam terrano 2,7td 125kM ,który się zepsuł "dziura w tłoku ".Czy silnik 2,7td 100kM będzie pasował po przełożeniu osprzętu, taki silnik posiadam. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Pawel084 Opublikowano 24 Lutego 2020 Udostępnij Opublikowano 24 Lutego 2020 Ja akurat pewności do tego nie mam,ale kiedyś coś mi się o uszy obiło że dzwon skrzyni biegów jest inny. Niech to ktoś potwierdzi,bo ja pewny nie jestem. Musisz też pedał gazu na linkę chyba zrobić,bo pompa jest mechaniczna i cięgno do ssania. No i pewnie sporo innych modyfikacji. Czy warto? Ja bym jednak wolał sprzedać,to td i kupić tdi taki jak masz. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Jarekw Opublikowano 25 Lutego 2020 Autor Udostępnij Opublikowano 25 Lutego 2020 Dzięki za odpowiedź. Wszystko pasuje oprócz gniazd wtryskowych głowicy. Nie mam pewności co do rozrządu czy są te same koła zębate. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Pawel084 Opublikowano 25 Lutego 2020 Udostępnij Opublikowano 25 Lutego 2020 Koła te sam,ale koło od pompy wtryskowej ma znaki w innym miejscu Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Jarekw Opublikowano 25 Lutego 2020 Autor Udostępnij Opublikowano 25 Lutego 2020 Silnik pali ale nie ma pełnej mocy.jutro przerzucam głowice z wtryskiem sterujacym. Podejrzewam że tam jest problem. Nie wiem czy głowica będzie pasowała czy jest taka sama Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Pawel084 Opublikowano 25 Lutego 2020 Udostępnij Opublikowano 25 Lutego 2020 Zrzucisz głowicę,to będziesz widział co tam się dzieje. Czy faktycznie jest dziura w tłoku? Moim zdaniem mało prawdopodobne w tym silniku. Mierzyłeś ciśnienie w cylindrach? To By Ci dało już jakiś obraz usterki. Czy głowica jest taka sama,to niestety Ci nie odpowiem,bo z td.nie miałem wiele do czynienia . Wtrysk sterujący można zbadać,pomierzyć,z czytać błędy. Może zbyt pochopnie tą głowice wymieniasz. Jeszcze jest pompa wtryskowa częstą przyczyną dziwnych awarii,a dużo ludzi ją bagatelizuję i wymieniają pochopnie wszystko co popadnie narażając się na koszty. Dobrze jest zdiagnozować co jest uszkodzone i mieć 100%pewności. A nie wymieniać losowo. Oczywiście to jest twój wybór i każdy robi jak uważa. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Jarekw Opublikowano 26 Lutego 2020 Autor Udostępnij Opublikowano 26 Lutego 2020 Głowica wyciągnięta, jest dziura w tłoku i tuleja uszkodzona. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Pawel084 Opublikowano 26 Lutego 2020 Udostępnij Opublikowano 26 Lutego 2020 Czyli jednak silnik do wymiany. Bo raczej naprawa nieopłacalna. Co musiało się dziać z tym autem że dziurę wypaliło? Uszkodzony wtrysk? Masz jakies fotki? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Jarekw Opublikowano 1 Marca 2020 Autor Udostępnij Opublikowano 1 Marca 2020 Auto śmiga. Podsumowując, silnik 100konny można przerobić na 125konny tylko trzeba przełożyć pompę wtr ,głowice i inerkuler.Silnik się przydał..Tłok ma uszkodzone boki ,ranty. Wtryski dałem do sprawdzenia. Fotki wrzucę jak zrobię. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Dżem Opublikowano 25 Marca 2020 Udostępnij Opublikowano 25 Marca 2020 Czujnik położenia wału chyba też w innym miejscu. W Td chyba gdzieś na dzwonie skrzyni? A własnie jak ze sprzęgłem i połączenią ze skrzynią bo chyba inny dzwon? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Rekomendowane odpowiedzi