MarcinJ Opublikowano 27 Lutego 2020 Udostępnij Opublikowano 27 Lutego 2020 No więc tak. Note E11. 2007r. 137tyś km. Od dłuższego (2 może i 3 lata) już czasu zaobserwowałem, że przy ruszaniu auto lubi trochę poszarpać. Ciężko to określić ale ja odczuwam to jakby tarcze sprzęgła czasami lekko na chwilę zrywały kontakt. Nie ma problemu jak go przeciągnę dłużej na sprzęgle i większym gazie czyli ruszę wolniej. Nie są to półosie bo dzieje się to i na prostym i na skręconych kołach. Sprzęgło się nie ślizga. Zauważylem też, że zwykle początek jazdy jest najgorszy, jak auto zimne np po nocy, ale wystarczy kilka km, żeby szarpanie było niezauważalne albo mało uciążliwe. Może ktoś miał z tym podobny problem i wie w jakim kierunku szukać przyczyny? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
NazgulXL Opublikowano 29 Lutego 2020 Udostępnij Opublikowano 29 Lutego 2020 Też zauważyłem coś podobnego, ale nie jest to stały objaw więc olałem temat. Bywa tylko na zimnym, potem znika. Ale czasem nie ma wcale, może zmienną jest wilgotność? Sprzęgło wydaje się ok. Ostatnio złamałem 200k, auto kupione z 135k, sprzęgła nie zmieniałem bo nie widzę potrzeby... Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
M@reS Opublikowano 29 Lutego 2020 Udostępnij Opublikowano 29 Lutego 2020 (edytowane) U mnie tak było jak kończyło się sprzęgło. Aż nagle nie szło żadnego biegu wbić. Na szczęście weszła 2 i tak dojechałem do mechanika. Po rozebraniu sprzęgło prawie do zera zjechane. Wymiana i OK nic nie poszarpuje. Tutaj o tym pisalem i jakie sprzęgło zostało założone.... Edytowane 29 Lutego 2020 przez M@reS Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
marcintju Opublikowano 29 Lutego 2020 Udostępnij Opublikowano 29 Lutego 2020 Sprzęgło do roboty, u siebie też zmieniałem. Przebieg 200000km, nie ślizgało się, poszarpywało, hałasowało. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
MarcinJ Opublikowano 7 Marca 2020 Autor Udostępnij Opublikowano 7 Marca 2020 Dzieki wszystkim za odpowiedz. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
ranger Opublikowano 10 Marca 2020 Udostępnij Opublikowano 10 Marca 2020 W dniu 27.02.2020 o 19:36, MarcinJ napisał: Od dłuższego (2 może i 3 lata) już czasu zaobserwowałem, że przy ruszaniu auto lubi trochę poszarpać. Ciężko to określić ale ja odczuwam to jakby tarcze sprzęgła czasami lekko na chwilę zrywały kontakt. Nie ma problemu jak go przeciągnę dłużej na sprzęgle i większym gazie czyli ruszę wolniej. Nie są to półosie bo dzieje się to i na prostym i na skręconych kołach. Sprzęgło się nie ślizga. Zauważylem też, że zwykle początek jazdy jest najgorszy, jak auto zimne np po nocy, ale wystarczy kilka km, żeby szarpanie było niezauważalne albo mało uciążliwe. Może ktoś miał z tym podobny problem i wie w jakim kierunku szukać przyczyny? Mam tak od dłuższego czasu. Dłużej niż Ty. Dodam, że latem efekt praktycznie występuje. Jeżdżę i nic się nie dzieje Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
MarcinJ Opublikowano 11 Marca 2020 Autor Udostępnij Opublikowano 11 Marca 2020 Dzis goniłem trochę po autostradzie i pod domem, wychodząc, czułem charakterystyczny zapach ferrytu - jakby przy dużych prędkościach sprzęgło lekko się ślizgało może już. 90% czasu to jazda miejska z normalnymi prędkościami i jest to niezauważalne, ale warto wiedzieć. Do lata postaram się dojeździć i wtedy oddam do roboty. Chyba, że coś wcześniej walnie. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
ranger Opublikowano 14 Marca 2020 Udostępnij Opublikowano 14 Marca 2020 Dziś odebrałem samochód po wymianie tulei wahaczy i tulei ławy przedniej. Po szarpaniu przy ruszaniu nie ma śladu. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
mati_wlkp Opublikowano 20 Marca 2020 Udostępnij Opublikowano 20 Marca 2020 W dniu 14.03.2020 o 23:19, ranger napisał: Dziś odebrałem samochód po wymianie tulei wahaczy i tulei ławy przedniej. Po szarpaniu przy ruszaniu nie ma śladu. To mogło mieć wpływ na szarpanie? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
ranger Opublikowano 20 Marca 2020 Udostępnij Opublikowano 20 Marca 2020 Widać mogło. Nie wiem czy to zbieg okoliczności, ale samochód mi jeździ jak nowy. Tuleje na ławie ponoć różne dziwne efekty dają. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
NazgulXL Opublikowano 23 Marca 2020 Udostępnij Opublikowano 23 Marca 2020 A ja jak wymieniałem gumy stabilizatora tak przy 185k to pytałem mecha o tuleje sanek to powiedział że są ok i odradzał wymianę...tak tylko piszę. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
ranger Opublikowano 28 Marca 2020 Udostępnij Opublikowano 28 Marca 2020 Moje w ciągu roku a jeżdżę tylko po dobrych drogach, zmieniły się się ze stanu ok do kompletnej ruiny. A jednoznacznych oznak tego stanu rzeczy nie było. Takim efektem, który też kładłem na tan sprzęgła było szarpanie podczas ruszania na zimnym i bardziej na skręconych kołach. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
The_Missile Opublikowano 12 Kwietnia 2020 Udostępnij Opublikowano 12 Kwietnia 2020 Witam, Podłączę się do tematu, u mnie też się raczej kończy sprzęgło.(pedał dziwnie sprężynuje, na zimnym słabo rozprzęgla) Chciałbym zapytać jaki zestaw kompletny polecacie? i czy koło zamachowe jest dwu masowe? lepiej wymienić je też od razu też czy tylko tarcza+docisk+łożysko oporowe? Jest to seryjne 350Z 2005 rok, nie planuję modyfikacji, styl jazdy normalny. Pozdrawiam AK Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
ranger Opublikowano 18 Kwietnia 2020 Udostępnij Opublikowano 18 Kwietnia 2020 Lepiej było by zapytać w dziale Zetek ;-). Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
mati_wlkp Opublikowano 22 Kwietnia 2020 Udostępnij Opublikowano 22 Kwietnia 2020 Czy zużyte tylne tuleje przednich wahaczy mogę mieć wpływ na szarpanie? Mechanik mi zdiagnozował przy okazji wymiany oleju, że są w połowie pęknięte. Cena 250zł za stronę wg jego wyceny wstępnej. Zapomniałem go spytać co grozi jak tego nie zrobię od razu i czy ma to wpływ na szarpanie. Dziś jak próbowałem ostrzej ruszyć efekt był taki,że mocno szarpnął i jakby ślizgnęło się sprzęgło (chyba, że było akurat ślisko na jezdni, ale wyraźnie szarpał). Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
MarcinJ Opublikowano 8 Lutego 2021 Autor Udostępnij Opublikowano 8 Lutego 2021 U mnie pomogła wymiana sprzęgła po 135tyś km wraz z jakąś 'łapą' - mocowaniem. Podobno wada tych modeli, mocowanie się wygina, pęka i przy okazji niszczy tarcze sprzęgła. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Rekomendowane odpowiedzi