wiatger Opublikowano 30 Marca 2020 Udostępnij Opublikowano 30 Marca 2020 Gdy pod koniec lutego odbierałem z salonu Juke'a poinformowano mnie, że po przebiegu ok. 1500 km powinienem przyjechać na wymianę oleju i filtra Na moje zapytanie dlaczego nic nie ma o tym w książce gwarancyjnej lub instr. obsługi padła odpowiedź, że to nie jest obowiązkowe lecz wskazane. Serwis za taką wymianę liczy sobie ok. 350 zł. W związku z powyższym mam pytanie czy robiliście taką wymianę w swoich autach ? Dodam tylko, że dawniej, gdy silniki nie były docierane na hamowniach, zalecenia wymiany oleju po kilku tys. km były powszechnie stosowane. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Gość Andrzej G Opublikowano 30 Marca 2020 Udostępnij Opublikowano 30 Marca 2020 28 minut temu, wiatger napisał: Dodam tylko, że dawniej, gdy silniki nie były docierane na hamowniach, zalecenia wymiany oleju po kilku tys. km były powszechnie stosowane. Jak uwierzysz w to fabryczne docieranie i od początku eksploatacji dasz autku czadu, to licz się z tym, że z czasem zacznie ubywać oleju etc. Ogólne zasady jazdy przez pierwsze 1000 - 1500 km zawsze były te same i na przestrzeni wieków nic się nie zmieniło - nie przekraczać 90-ki, często zmieniać biegi i nie przeciążać s-ka. Jest na forum sporo wiedzy i odpowiedzi na pytania które zadałeś. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Kazik_R52 Opublikowano 31 Marca 2020 Udostępnij Opublikowano 31 Marca 2020 według mnie trafiłeś , na przyzwoity serwis pierwszą wymianę oleju powinieneś zrobić właśnie tak przy 1500km. Jeśli Cie za drogo kasują , to kup oryginalny filtr i olej dedykowany i wymień sam lub zleć to jakiemuś warsztatowi to może zaoszczędzisz parę złotych. Co do docierania to trzymaj silnik w zakresie 1/4-3/4 max obrotów, czyli dość dynamicznie, ciągle zmieniaj obroty , unikaj ekojazdy. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
neq Opublikowano 12 Kwietnia 2020 Udostępnij Opublikowano 12 Kwietnia 2020 Olej warto wymienić po pierwszym tysiącu, gdyż w oleju zaczyna cyrkulować syf z dotarcia silnika. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
wiatger Opublikowano 30 Kwietnia 2020 Autor Udostępnij Opublikowano 30 Kwietnia 2020 Niestety dopiero dzisiaj byłem w serwisie dokonać wymiany oleju i filtra. Skasowali mnie na 365 zł. Przejechanych km uzbierało się dopiero (albo już) 2 000. Auto chodzi już "normalnie", ale pierwsze kilkaset km było ciężkie, chodziły mi różne myśli po głowie. Tankuję 98, a spalanie na trasie 70 km (50 % miasto i 50 % szosa) wychodzi ok. 6 l/100 km (najmniej było 5,6). Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Rekomendowane odpowiedzi
Zarchiwizowany
Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.