Skocz do zawartości
Części Nissana - iParts.pl

Najlepsze miejsce umocowania telefonu

wiatger
 Udostępnij

Rekomendowane odpowiedzi

Juke'a mam dopiero niecałe 2 miesiące, a w tym czasie jeszcze przerwę w jego użytkowaniu.

Dopiero teraz jestem na etapie zamontowania w nim telefonu i stąd pytanie do doświadczonych użytkowników :

gdzie i jak najlepiej to zrobić ?

"Najlepiej" to raczej subiektywne pojęcie. 

Ja od ponad 4 lat używam dedykowanego do Juke uchwytu Brodit - sam uchwyt już zmieniałem po zmianie telefonu, ale część, która bezinwazyjnie mocuje uchwyt do konsoli środkowej jest wciąż ta sama (a więc miejsce montażu również):

d0f8b32c77fd171b.jpg

e0fc81eb626b3dac.jpg

Uchwyty Brodit są bezsprzecznie dobre, ale przeznaczone są  tylko do Juke'a  ze skrzynią automatyczną, a ja mam manualną.

W dniu 16.04.2020 o 20:31, wiatger napisał:

Uchwyty Brodit są bezsprzecznie dobre, ale przeznaczone są  tylko do Juke'a  ze skrzynią automatyczną, a ja mam manualną.

Rozwiń  

Istnieje też baza do montażu na słupku A - ale to rozwiązanie ma taki mankament, że duży telefon może ograniczać widoczność. Mam też tę drugą bazę, bo tam mam zamontowanego Yanosika - wcześniej woziłem go na półeczce na tunelu środkowym, ale stały montaż lepiej się sprawdza. 

917f5dbb9d790dc0.jpg

Edytowane przez Daniel_I

Może nie typowy uchwyt, ale u mnie sprawdza się idealnie. Z poziomu kierowcy wszystko widać na telefonie, który kompletnie nie zasłania niczego.
1833245b7aac07ffe221f22886dbf725.jpg6ca397345b19239e7ddb463caed89a57.jpg

W dniu 17.04.2020 o 14:09, 60N20 napisał:

Może nie typowy uchwyt, ale u mnie sprawdza się idealnie

Rozwiń  

Rzeczywiście umiejscowienie tel. jest wygodne, zwłaszcza że jest blisko do gniazda USB.

Ciekawi mnie natomiast czy jest to Twoja konstrukcja, czy taki uchwyt można gdzieś kupić ?

W dniu 17.04.2020 o 04:39, Daniel_I napisał:

Istnieje też baza do montażu na słupku A

Rozwiń  

Baza na słupku A też mogłaby być , ale w tym rozwiązaniu byłby chyba problem z poprowadzeniem kabla zasilającego.

Ten "uchwyt" kupiony awaryjnie w jakimś dyskoncie typu biedronka czy netto za 5-10zł to taka gumowa podkladka. Kilka lat leżał w szufladzie, bo okazało się że w każdym aucie jest wypukła powierzchnia, przez co rowki trzymające tel zbytnio się rozchodzą... Natomiast w Juku jest chyba nawet lekkie wgłębienie, dzięki czemu nawet dość duży tel trzyma się mocno. Co do stabilności to jest lepiej niż przypuszczałem. Gwałtowne hamowanie przesunął tel z gumą o 2-3cm... więc zrezygnowałem z podklejania.
911f1438a5730aa15369a136585945a4.jpg09d14d76f9cd8e944ca7634079204936.jpg

Jest jeszcze system KUDA. 

który wykorzystuje  jako podstawkę do CB, ale generalnie jest pod telefon

W dniu 18.04.2020 o 12:33, 60N20 napisał:

Ten "uchwyt" kupiony awaryjnie w jakimś dyskoncie typu biedronka czy netto za 5-10zł to taka gumowa podkladka. Kilka lat leżał w szufladzie, bo okazało się że w każdym aucie jest wypukła powierzchnia, przez co rowki trzymające tel zbytnio się rozchodzą... Natomiast w Juku jest chyba nawet lekkie wgłębienie, dzięki czemu nawet dość duży tel trzyma się mocno. Co do stabilności to jest lepiej niż przypuszczałem. Gwałtowne hamowanie przesunął tel z gumą o 2-3cm... więc zrezygnowałem z podklejania.
911f1438a5730aa15369a136585945a4.jpg09d14d76f9cd8e944ca7634079204936.jpg

Rozwiń  

Tą matę podkładkę znalazłem na alledrogo za 6.90

W dniu 18.04.2020 o 10:14, wiatger napisał:

Baza na słupku A też mogłaby być , ale w tym rozwiązaniu byłby chyba problem z poprowadzeniem kabla zasilającego.

Rozwiń  

Przy słupku A na dole pod deską mam zamontowane trzy gniazda USB i dodatkowe gniazdo zapalniczki, z tego zasilany jest uchwyt telefonu, Yanosik i rejestrator, kable są ukryte pod tapicerką - nie lubię, jak coś się plącze. ;) To mocowanie na słupka można w pewnym zakresie dopasować mocując je niżej bądź wyżej, ale mimo wszystko uważam, że telefon by tam przeszkadzał. Yanosik jeszcze jakoś się sprawdza, po w porównaniu z typowym telefonem jest bardzo mały (u mnie zamocowany jest na tej wypinanej przejściówce brodit, żeby po odpięciu kabelka razem z uchwytem można go było przenieść do innego auta). 

W dniu 19.04.2020 o 09:08, Kajus63 napisał:

Jest jeszcze system KUDA. 

który wykorzystuje  jako podstawkę do CB, ale generalnie jest pod telefon

Rozwiń  

Fakt - też warto popatrzeć. Mam bazę kuda w innym aucie (do którego nie było dedykowanej bazy brodit), a do niej przykręcony właśnie uchwyt brodit - montaż do plastików w aucie jest bezinwazyjny, dopasowanie kształtu do miejsca montażu jest bardzo dobre, a całość wygląda też zupełnie schludnie, pewnie w przypadku Juke jest w tym względzie podobnie:

2410caa7042a7bd2.jpgef717f1e503cb261.jpg

• 3 tygodnie później...

Dziękuję za porady w sprawie zamontowania telefonu w Juke.

Ponieważ sporadycznie korzystam z telefonu podczas jazdy, zdecydowałem się (chwilowo) wozić go na półeczce na tunelu środkowym - trzyma się tam dobrze.

Zastanawia mnie natomiast fakt, że połączenie przychodzące uruchamia się bez jakichkolwiek działań z mojej strony - wyświetla się nr tel. i nazwa dzwoniącego na ekranie i od razu słyszę jego głos, bez użycia przycisku akceptowania połączenia.

Czy to jest normalne, czy coś zrobiłem niewłaściwie podczas  ustanawiania połączenia tel. z modułem telefonicznym pojazdu ?

Nie normalne. 

Ja odbieram na wyświetlaczu centralnym dotykając  zielonej słuchawki 

• 2 miesiące temu...

Chciałbym podziękować koledze 60N20 za pomysł z podkładką na telefon.

Kupiłem taką podkładkę (na alledrogo) za ok. 15 zł z przesyłką i jestem b. zadowolony z tego rozwiązania. 

Tel. trzyma się w niej stabilnie i umożliwia korzystanie także z nawigacji.

W dniu 7.05.2020 o 19:24, wiatger napisał:

Zastanawia mnie natomiast fakt, że połączenie przychodzące uruchamia się bez jakichkolwiek działań z mojej strony - wyświetla się nr tel. i nazwa dzwoniącego na ekranie i od razu słyszę jego głos, bez użycia przycisku akceptowania połączenia.

Czy to jest normalne, czy coś zrobiłem niewłaściwie podczas  ustanawiania połączenia tel. z modułem telefonicznym pojazdu ?

Rozwiń  

Niestety nie rozwiązałem jeszcze problemu  z odbieraniem połączeń przychodzących , które uruchamiają się bez jakichkolwiek działań z mojej strony - będę wdzięczny za wszelkie sugestie związane z tym problemem.

Ja to nawet nie wyciągam telefonu wszystko sprzężone przez blutacza,jak ktoś dzwoni to mam na wyświetlaczu, odbieram albo odrzucam,jakiś błąd masz w połączeniu,nawet yanosik z telefonu chodzi u mnie przez głośnomówiący w aucie

W dniu 28.07.2020 o 16:03, wiatger napisał:

Niestety nie rozwiązałem jeszcze problemu  z odbieraniem połączeń przychodzących , które uruchamiają się bez jakichkolwiek działań z mojej strony - będę wdzięczny za wszelkie sugestie związane z tym problemem.

Rozwiń  

Poszukaj w opcjach Bluetooth. Powinna być gdzieś opcja w stylu "Odbieraj połączenia automatycznie".

W dniu 28.07.2020 o 17:05, Robert_B napisał:

Poszukaj w opcjach Bluetooth. Powinna być gdzieś opcja w stylu "Odbieraj połączenia automatycznie".

Rozwiń  

Niestety w moim tel. takiej lub podobnej opcji nie ma.

Może myślałeś o takiej opcji w Bluetooth  samochodu, ale jak ją znaleźć ?

W opcjach BT samochodu też chyba nie ma (nie mogę znaleźć) opcji odbierania automatycznego.

Do mnie w czasie jazdy telefonów jest mało, toteż chyba się do automatycznego odbierania będę musiał się przyzwyczaić.