Baryła Opublikowano 21 Kwietnia 2020 Udostępnij Opublikowano 21 Kwietnia 2020 W obecnej sytuacji z coronawirusem, miałem wymienić olej w silniku pod koniec lutego.A pytanie jak długo mogę nie wymieniać oleju. Moja jazda teraz prawie równa zeru,może 100 km.m-c. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
TESTER 1956 Opublikowano 22 Kwietnia 2020 Udostępnij Opublikowano 22 Kwietnia 2020 Spokojnie nic się nie stanie jak wymienisz za kolejne 1 czy 2 tys. km. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
borge Opublikowano 22 Kwietnia 2020 Udostępnij Opublikowano 22 Kwietnia 2020 13 godzin temu, Baryła napisał: W obecnej sytuacji z coronawirusem, miałem wymienić olej w silniku pod koniec lutego.A pytanie jak długo mogę nie wymieniać oleju. jesli w silniku masz olej typu LongLife to zaryzykowalbym przebieg 15 000 km (oczywiscie w zaleznosci od trybu warunkow pracy: miasto - ciezkie, trasa - lekkie), jesli olej zwykly to 12 000 km max, zaleceniem firm olejarskich jest wymiana oleju silnikowego w przedziale czasowym nie dluzszym niz 1 rok, w warunkach nadzwyczajnych nie ryzykowalbym wiecej niz 1,5 roku takie jednorazowe przeciagniecie terminu serwisu olejowego nie bedzie skutkowalo negatywnymi efektami dla pracy silnika, najwyzej nastepny serwis olejowy zrobisz wczesniej ; ) Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
neq Opublikowano 22 Kwietnia 2020 Udostępnij Opublikowano 22 Kwietnia 2020 Warsztaty są otwarte, warto podjechać, olej wymienić i mieć święty spokój. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Bosman Opublikowano 26 Kwietnia 2020 Udostępnij Opublikowano 26 Kwietnia 2020 Silnik benzynowy nie jest narażony na degradację oleju jak motor dci w którym nie zaleca się jezdzić więcej jak 15 tyś a nawet krócej, jeśli auto jeżdzi tylko w mieście. Śmiało możesz w swoim przedłużyć okres wymiany oleju bez szkody dla tej jednostki. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
borge Opublikowano 26 Kwietnia 2020 Udostępnij Opublikowano 26 Kwietnia 2020 1 godzinę temu, Bosman napisał: Silnik benzynowy nie jest narażony na degradację oleju silnik na pewno nie, to olej jest narazony na degradacje i nie ma wiekszego wplywu czy silnik benzynowy czy z zaplonem samoczynnym, po prostu w kazdym z nich (z uwagii na ich specyfike) na ta degradacje OLEJU ; ) wplywaja inne czynniki Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Bosman Opublikowano 6 Maja 2020 Udostępnij Opublikowano 6 Maja 2020 Silnik diesla jest zdecydowanie w gorszej sytuacji na nie wymianę go w terminie max 15 tyś (to mowią mech ) Instrukcja podaje 30 tyś . Bo sami pseudomechanicy czasami zapominają go wymienić ,dlaczego . Są urządzenia pomiarowe które potrafią odpowiedzieć czy olej zużyty czy można dalej go dalej eksploatować . Tym bardziej że w benzynie nie zmienia on koloru. Oczywiście na fakturze był wymieniony .Autko żony Citroen Sam udowodniłem taki przypadek w ASO. Nie bedę tu szczegółowo opisywał jak do tego doszło , podobno zwolnili mechanika. Od tego momentu ASO omijam z daleka . Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Rekomendowane odpowiedzi
Zarchiwizowany
Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.