Gość KAFAR Opublikowano 16 Grudnia 2005 Udostępnij Opublikowano 16 Grudnia 2005 Siema Moja alma 1.8 FL LPG sekwencja pali ok 11 L/100 po miescie, przy BARDZO ostrej jezdzie tj na kazdym biegu 4-6 tys obr. no i te warszawskie korki, gdybym sie uparl jezdzic delikatnie to by mi spalala ok. 9.5 litra, na benzynie odpowiednio o ok 0.7 litra mniej. A oto kilka rad fachowcow na male spalanie (mozna ograniczyc o 25%) -ruszac zdecydowanie wciskajac gaz na kazdym biegu do polowy -bardzo szybko zmieniac biegi najlepszy przedzial to 2300-3000 obr (benzyna) -zamkniete okna i zadnych bagaznikow na dachu -wlaczac klime raz na kilka minut -nie wyrzucac na luz przed swiatlami (nowoczesne silniki odcinaja prawie calkowicie doplyw paliwa przy zdjetej nodze z gazu) -wyrzucic wszystkie rzadko uzywane graty z auta (wlacznie z tesciową) -nie przesadzac z szerokimi oponami -dbac o slinik tj. dobre paliwo, olej przy gazie zmieniac filtry i sprawdzac stan mieszanki, czyscic ukl hamulcowy (zeby nie blokowal kol) -stojac w korku dluzej niz pol minuty wylaczyc silnik -kupic bilet miesieczny albo jedzic rowerem HA HA HA (to moja rada) Pozdro Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Rekomendowane odpowiedzi