Gość picia277 Opublikowano 4 Grudnia 2005 Udostępnij Opublikowano 4 Grudnia 2005 Mam takich kilka pytan: -jaka jest kolejność procedur -ile mogą kosztować tłumaczenia -ile się płaci za pierwszy przegląd-słyszałem, że więcej (bo przeciez nie mniej) -czy na przegląd samochód może przyjechać na własnych kołach (mimo, że nie jest zarejestrowany?) -jak sądzicie ile trzeba czekać, żeby można było wreszcie wyruszyc samochodem w drogę? Z góry dzięki za pomoc, Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Adams Opublikowano 5 Grudnia 2005 Udostępnij Opublikowano 5 Grudnia 2005 1) najpierw przeglad - koszt kolo 160pln 2) urzad celny - akcyza + znaczki - na zaswiadczenie o zaplacie akcyzy czeka sie tydzien i jest ono potrzebne do rejestracji, ale nie jest potrzebne w skarbowym - w miedzy czasie tlumaczenia - koszt 120-170pln, 3) urzad skarbowy - skaldasz deklaracje vat24, bulisz 161pln i dostajesz po tygodniu vat25 (tu juz potrzebne tlumaczenia) 4) urzad komunikacji - musisz miec zaswiadczenie o zaplacie akcyzy i vat25 - samo wydanie numerow to tylko ok. 2-3h czekania i 680 pln i mozesz jezdzic a po miesiacu musisz jeszcze odebrac normalny dowod (na poczatek dostaje sie tymczasowy) -Co do przegladu - jesli sprowadziles auto na kolach i ma tymczasowe blachy to mozesz na nich normalnie jezdzic wiec nie ma problemu. jak przyjechalo na lawecie no to w teorii nie powinno jezdzic ale chyba nikt Ci glowy nie urwie jak do stacji obslugi podjedziesz -Jak wszystko sprawnie pozalatwiasz to moze nawet juz po 8 dniach :wink: jakbym o czyms zapomnial to mnie poprawcie :wink: Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Ziutek Opublikowano 5 Grudnia 2005 Udostępnij Opublikowano 5 Grudnia 2005 W zasadzie Adams wyczerpał temat ale dodam o siebie : - nie zapomnij zrobić sobie we własnym zakresie kilku kopii dokumentów które zostawiasz w urzędach - często a to papieru nie mają a to toner się skończył itp. - zadzwoń sobie do UC i zapytaj czy znaczki skarbowe (za okolo 18 zl) mają na miejsu - bo inaczej musisz sobie zabrać ze sobą. - w skarbowym składasz oryginał umowy kupna (oddadzą przy odbiorze vat25)- zostaw sobie kopie w razie kontroli, - do urzędu komunikacji potrzebujesz również dokumenty z przeglądu w oryginale U. Celny wydaje czasami szybciej zaświadczenia i jak juz pisałem wcześniej w komunikacyjnym można od ręki załatwić sprawy - powodzenia. Cd przeglądu - jak masz hak to dopłacasz - w sumie około 200 - a samochód jak ma blachy to ma rejestracje i ubezpieczenie - chyba ze przywokłeś go na lawecie? Jak tak to do momentu wydania tablic zapomnij o poruszaniu sie po drogach. A na koniec nie zapomnij o ubezpieczeniu Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Gość pietia_pk Opublikowano 5 Grudnia 2005 Udostępnij Opublikowano 5 Grudnia 2005 Musisz również ubezpieczyć samochód w dniu zarejestrowania. Samochód jak masz nie zarejestrowany na badanie też możesz zawieść na lawecie:) A deklaracje celną mogą ci wypełnić w agencji celnej koszt ok 20-50zł, powiedzą co ile razy do urzędu skopiować albo skopjują i wylicza ile masz zapłacić i powiedzą za ile znaczki kupić (ale to masz opisane wyżej:) Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Gość mario_k3 Opublikowano 5 Grudnia 2005 Udostępnij Opublikowano 5 Grudnia 2005 Na przegląd lepiej mieć przetłumaczoną umowę. Jak w umowie jest coś zapisane o uszkodzeniu pojazdu (karoserii) to przeląd kosztuje ok. 250 zł ponieważ muszą być dodatkowo sprawdzone punkty geometrii nadwozia. i to kosztuje dodatkowo 94 zł. Bez tago nie zarejestują w Wydziale komunikacji. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Gość mario_k3 Opublikowano 5 Grudnia 2005 Udostępnij Opublikowano 5 Grudnia 2005 w Szczecinie na potwierdzenie akcyzy czeka się 30 minut. tacy są nasi celnicy zwłaszcza że wiedzą o nielegalności jej pobierania Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Gość picia277 Opublikowano 5 Grudnia 2005 Udostępnij Opublikowano 5 Grudnia 2005 Dzieki wielkie za pomocne rady! A powiedzcie, czy jak chcę wrzucic furkę w gaz, to chyba lepiej jest wrzucić ten gaz przed przeglądem, żeby potem go znów nie robić? czy lepiej "przeglądnąć" go tak jak był sprowadzony a potem się dalej z nim bawic? bo z tego co zasłyszałem to montaż gazu wiąże się z ingerencją w dowód rej, co wiąze się z przeglądem i dodatkowym hajsem. Czy się mylę? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Gość jarki Opublikowano 6 Grudnia 2005 Udostępnij Opublikowano 6 Grudnia 2005 Od siebie dodam tylko, żebyś dokładnie sprawdził tłumaczenie ze stanem faktycznym auta (wersja, silnik itp) i potem na stacji diagnostycznej żeby diagnosta nie zrobił Ci takiego kuku jak mnie. Pomylił sie i wpisał że mam silnik wysokoprężny (a mam benzynę) co zostało wpisane do dow. rej. i tak jeżdziłem kilka dni nieświadomy. Musiałem wracac do diagnosty i robic korekte w dowodzie. Nic to nie kosztowało oprócz czasu ale mam teraz "brzydką" adnotację w dowodzie Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Gość KTOSIU Opublikowano 6 Grudnia 2005 Udostępnij Opublikowano 6 Grudnia 2005 Cze Gaz możesz zamontowac później, nie będziesz robił dodatkowego przeglądu w stacji obsługi. Gazownik daje ci po zamontowaniu instalacji potwierdzenie zamontowania instalacji -"wyciąg z homologacji", na oryginał wyciągu trzeba czekać do 10dni. Druczek jest dla policji jakbyś trafił na jakąś kontrolę przed otrzymaniem oryginału. Z oryginałem i dowodem rejestracyjnym idziesz do wydziału komunikacji, tam gdzie zarejestrowałeś autko, kupujesz znaczek skarbowy - chyba 6zł, nie pamiętam, i wbijają ci na miejscu w dowód, że masz gaz. Pozdr. 8) Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Gość KTOSIU Opublikowano 6 Grudnia 2005 Udostępnij Opublikowano 6 Grudnia 2005 aha, jeszcze jedno Jak będziesz robił kolejny przegląd - już z gazem - to zapłacisz trochę więcej niż za przegląd samochodu tylko z 1 instalacja. Koszt normalnie to 100zł/98zł/ a z gazem 150zł. Narka 8) Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
nice-wawa Opublikowano 6 Kwietnia 2009 Udostępnij Opublikowano 6 Kwietnia 2009 czy te stawki są nadal aktualne czy może się coś zmieniło. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Gość Crushpl Opublikowano 22 Kwietnia 2009 Udostępnij Opublikowano 22 Kwietnia 2009 Koledzy, koleżanki, http://moto.onet.pl/1553086,1,polska-paran...kul.html?node=2 Czy to oznacza, że będę musiał się pożegnać z moja almera ?? :zly: Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Rekomendowane odpowiedzi