Skocz do zawartości
Części Nissana - iParts.pl

[pytanie] mieszanie płynu letniego z zimowym - chłodnica

marba1977

Rekomendowane odpowiedzi

Witam,  z uwagi na to, że nie mam jak pojechać do mechanika na wymianę płynów z letnich na zimowe pomyślałem żeby do chłodnicy w Nissanie Z50 dolać koncentrat do -80*C, albo płyn zimowy G12 do -35*C Czy to jakoś przetrwa zimę i uchroni mnie przed wymianą chłodnicy w przyszłym roku? 

Ze spryskiwaczami nie mam takiego problemu wiem, że przetrwają z dolanym koncentratem zimowym. 

Dzięki za odpowiedz.

Płynu w chłodnicy nie wymienia się na letni-zimowy,jeżeli był wlany płyn do chłodnicy nie woda,to nie wymienia się go przez co najmniej 5 lat,ewentualnie można dolać innego mieszalnego płynu,jeżeli jest go mało.

A co w sytuacji gdy w chłodnicy mam płyn letni i nie mogę pojechać do mechanika na wymianę płynów na zimowe?

letni to możesz mieć płyn do spryskiwacza a nie w chłodnicy 

Jakbym nie wiedział, niestety nie ja go wlewałem. Jakby była taka możliwość to bym podjechał do zakładu i wymienił, ale tak się składa, że nie mogę. Dzięki DINO za tłumaczenie rzeczy oczywistych.

Godzinę temu, marba1977 napisał:

Jakbym nie wiedział,

no właśnie się zastanawiam

1 godzinę temu, marba1977 napisał:

A co w sytuacji gdy w chłodnicy mam płyn letni 

wystarczy zobaczyć w zbiorniczek, a jak masz obawy to odkręć dolny wąż od chłodnicy, zlej stary i zalej nowy 

Dolej koncentrat i po sprawie, skoro twierdzisz że masz letni. W razie jeszcze jakichś wątpliwości odciąg strzykawką trochę płynu co masz zalany i wstaw do zamrażarki. 

Zarchiwizowany

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Dodaj nową pozycję...