Ramzi Opublikowano 24 Listopada 2020 Udostępnij Opublikowano 24 Listopada 2020 cześć, zwracam się do was z pytaniem odnośnie oleju w skrzyni biegów manual nissana JUKE 2013 1.6 117km (f15), przejechane ok 74tys wymieniłem olej w skrzyni zgodnie z wyczytanymi radami by zrobić to ok 60-80 tys. Olej wymieniłem w kwietniu i nie wiem czy to zbieg okoliczności i jedno z drugim nie ma zbieżności ale słyszę inny dźwięk dochodzący ze skrzyni gdy jadę np na 2-gim biegu powiedzmy pogonie go do 4 tys i puszczam gaz (hamuje silnikiem). Słychać takie dodatkowe rzeżenie. szczególnie na 1 i 2 biegu jest to delikatne, dodatkowo zauważyłem że na zimnym silniku/oleju tego efektu nie ma czyli np teraz gdy temperatury spadły do tych 5- 10 stopni dopiero po przejechaniu kilkunastu/dziesięciu kilometrów znowu to słychać świadczyłoby to że efekt jest gdy olej się rozgrzeje. olej jaki wlał mi warsztat elf 75/80 i pytanie czy to dobry olej bo znalazłem informację że powinien być 75/90. Z góry dziękuje za informację Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
monkahead Opublikowano 24 Listopada 2020 Udostępnij Opublikowano 24 Listopada 2020 Taki wlałem do QQ 2010 1.6 5B i wszystko działa. Wysłane z mojego SM-G973F przy użyciu Tapatalka Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
salikartur Opublikowano 25 Listopada 2020 Udostępnij Opublikowano 25 Listopada 2020 sprawdz specyfikację olejową producenta olej do skrzyń powinien być zgodny z normą i mieć atest nissana, a nie tylko pasującą gęstość. Ja zmienialem przy 140tys na Ravenol z potwierdzoną normą i jest super.Wysłane z mojego SM-G920F przy użyciu Tapatalka Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
neq Opublikowano 25 Listopada 2020 Udostępnij Opublikowano 25 Listopada 2020 Tak się składa że elf, to olej dedykowany francuskim skrzynia montowanym w jukach. Problem może być poziom oleju po wymianie. Może warsztat nie przeprowadził wymiany w sposób właściwy Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Ramzi Opublikowano 25 Listopada 2020 Autor Udostępnij Opublikowano 25 Listopada 2020 Poziom powinien być ok bo po 2 tygodniach podjechałem skontrolować i powiedzieli że jest ok czy ten elf powyżej jest ok w sensie że dedykowany etc etc. Bo to właśnie ten wlali Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
salikartur Opublikowano 25 Listopada 2020 Udostępnij Opublikowano 25 Listopada 2020 28 minut temu, neq napisał: Tak się składa że elf, to olej dedykowany francuskim skrzynia montowanym w jukach. Problem może być poziom oleju po wymianie. Może warsztat nie przeprowadził wymiany w sposób właściwy Być może Elf też posiada tą normę, oryginalna serwisówka nic o Elfie nie mówi dedykuje oryginalny olej nissana "Genuine NISSAN gear oil (Chevron Texaco ETL8997B) 75W-80, or equivalent" lub odpowiedni z normą ETL8997B . Wiec po prostu wybrałem taki z normą, który pierwszy wyskoczył mi na ekranie i nie żałuję https://www.ravenol.pl/oleje-przekladniowe-mtf-professional-line/1954-RAVENOL-MTF-2-SAE-75W-80-1L-4014835719712.html Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Ramzi Opublikowano 25 Listopada 2020 Autor Udostępnij Opublikowano 25 Listopada 2020 Chyba ten elf jest ok bo na forum qq o nim piszą że jest lepszy od oryginalnego bo jest dedykowany do "UWAGA! Olej tylko dedykowany do skrzyń z synchronizatorami mosiężnymi. Nie żebym reklamował ale w ulotce ELF serii NFJ typ 75W80 API:GL-4 jest wprost czarno na białym że ten olej jest dedykowany do w.w. synchronizatorów więc też taki wlałem... Na razie błoga cisza ;-)" wychodzi na to że zbieżność czasu i może zbyt mocno goniłem juka i teraz coś tam delikatnie huczy. Dziwne że tylko na rozgrzanym. Na zimnym bloga cisza Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
monkahead Opublikowano 25 Listopada 2020 Udostępnij Opublikowano 25 Listopada 2020 Chodzi dokładnie o mosiężne synchronizatory, studiowałem temat przed wymianą. Wymieniałem olej sam, 30 tyś km temu i wszystko gra. Jeśli użyłeś tego oleju, to możesz spać spokojnie Wysłane z mojego SM-G973F przy użyciu Tapatalka Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
salikartur Opublikowano 25 Listopada 2020 Udostępnij Opublikowano 25 Listopada 2020 U mnie dodatkowo wymiana poprawiła eksploatację, przed wymianą skrzynia potrafiła delikatnie zgrzytnąć z 1 na 2 i ciężko wchodziła 6tka , od roku po wymianie jest miód. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Ramzi Opublikowano 25 Listopada 2020 Autor Udostępnij Opublikowano 25 Listopada 2020 U mnie początkowo też jakby lepiej chodziła teraz jedynie ten dźwięk mnie denerwuje. Auto.ma tylko 74tys nabite a mam.go.od nowości. 1.6 silnik więc pancerny bez turbo i innych Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
neq Opublikowano 26 Listopada 2020 Udostępnij Opublikowano 26 Listopada 2020 Ja wymieniłem olej przy 110 tys. właśnie an tego elfa. Kompletnie nic się nie zmieniło w działaniu skrzyni. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Gustawa21 Opublikowano 14 Października 2022 Udostępnij Opublikowano 14 Października 2022 Witam i tak się pytam ile tego oleju wchodzi do skrzyni biegów juke f15 1.6 86kW ?bo szukałem i pisze że 2.3 litra a na innej stronce 2 litry Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
baju123 Opublikowano 31 Grudnia 2022 Udostępnij Opublikowano 31 Grudnia 2022 2 litry wchodzi ja mam dig-t bardzo łatwa wymiana olej ELF 75w-80 jest do juka jakieś pytania chętnie pomogę większość napraw wykonuję sam 1 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Krisssk Opublikowano 31 Grudnia 2022 Udostępnij Opublikowano 31 Grudnia 2022 Cześć, Kupiłem zonie Juka r. prod. 2010 w manualu silnik 117KM, 1,6. 85tys na liczniku. Kiedy powinno się wymienić olej w skrzyni? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
baju123 Opublikowano 26 Stycznia 2023 Udostępnij Opublikowano 26 Stycznia 2023 witaj ja wymieniłem przy 90tys. ale możesz i przy 100tyś dla równego rachunku również świece możesz wymienić jedna i druga wymiana łatwa 1 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Rekomendowane odpowiedzi