Skocz do zawartości
Części Nissana - iParts.pl

Wskaźnik ciśnienia opon po wymianie

dominikzw
 Udostępnij

Rekomendowane odpowiedzi

Witam

Dzisiaj pierwszy raz w tym samochodzie wymianialem opony. Wskaznik cisnienia opon na letnich działał prawidłowo. Po wymianie komunikat jest jak na zalaczniku. Zrobilem reset w ustawieniach czyli maintrnance-tyre-reset oraz tyre pressures-calibrate. Przejechalem z 4 km i efekt taki sam.

Prosilbym o pomoc w czym jest problem ze pomiar nie dziala?

Dziekuje DSC_0002.jpgDSC_0001.jpg

Wysłane z mojego F8331 przy użyciu Tapatalka

Jeszcze jedno foto ze zleciem czujnika na zimowej oponie. DSC_0004.jpg

Jak sam komunikat wskazuje - ciśnienie w oponach widoczne jest tylko w momencie kiedy pojazd się porusza. Przejedź parę kilometrów i zaobserwuj wartości w czasie jazdy ,  nie postoju.

Ale przejechalem 4 km i zero efektu, na letnich juz po 200 metrach podawał.

Loteria - czasem potrzeba 200 metrów, czasem 30 kilometrów aby czujniki zaskoczyły. 

Ok rozumiem, przejade większą trase i zobacze. Oby wskoczyło bo martwie się że coś jest nie tak z nimi na tych zimowych. A dodam ze samochód mam od 2 miesiacy wiec nie wiem jak na zimowych to dzialalo, ale niby poprzedni właściciel zapewnial ze na zimowe też kupowal oryginalne...

Mogła paść bateria w czujniku

Potwierdzam. Trzeba więcej przejechać.

Wysłane z mojego POCO F2 Pro przy użyciu Tapatalka

A ten czujnik to gdzid? W samochodzie czybwnoponoe?

W feldze.:-) Wewnątrz.
Nie wiem czy ktoś nie pisał albo czytałem że niby 4 do 5 lat ma wytrzymać bateria.

Zaskakuje czasem po dłuższej jeździe z większymi prędkościami (poza miastem). Oryginalne u mnie trybią od razu a zamienniki potrzebują czasu. 

12 minut temu, JACKO29 napisał:

Mogła paść bateria w czujniku

We wszystkich na raz? Mało prawdopodobne....

Gość Andrzej G
2 godziny temu, dominikzw napisał:

Dzisiaj pierwszy raz w tym samochodzie wymianialem opony. Wskaznik cisnienia opon na letnich działał prawidłowo. Po wymianie komunikat jest jak na zalaczniku.

Tak dla jasności, bo to istotne - wymieniałeś same opony (bo z tego co napisałeś tak wynika), czy wymieniłeś drugi komplet opon wraz z felgami?

Z opisu i wskazań na kompie sądzę, że wymieniłeś felgi z założonymi na nich zimówkami, bo gdybyś zrobił tylko przekładkę opon a felgi zostały te na których jeździłeś latem, to na kompie nadal powinny pozostać wskazania (jakiekolwiek).
Zwróć też uwagę, że nt. temat są już na forum "doktoraty" - poczytaj

Zle wyraziłem sie na początku, wymieniłem cale koła, zimowe sa na felgach stalowych, letnie były na aluminiowych

Gość Andrzej G

Czyli masz inne czujniki niż były na letnich, stąd problem.
Zakładając, że poprzedni właściciel nie kłamał, to po ustawieniu od nowa zalecanych ciśnień na przód i tył w kompie i wykonaniu kalibracji, po iluś tam przejechanych kilometrach czujniki powinny zostać wykryte i zaczną wskazywać aktualne ciśnienia w poszczególnych oponach.

By Cię nie "przemęczać", wskazuję link Kalibracja TPMS  . Jest co prawda w temacie Pulsara, ale procedura tam zastosowana jest w oparciu o film zamieszczony w 1 wypowiedzi, który pokazuje procedurę właśnie z QQ-łki. 

Piszesz w dziale QQ-łki, więc sądzę że tego auta dotyczy Twój problem, bo w profilu masz inne autko :rolleyes:

2 godziny temu, Brzyk napisał:

Nie wiem czy ktoś nie pisał albo czytałem że niby 4 do 5 lat ma wytrzymać bateria.

Żywotność baterii jest uwarunkowana wieloma czynnikami. Jak auto stoi (ma małe przebiegi), to bateria wytrzyma zdecydowanie dłużej,  bo czujniki pracują tylko w czasie jazdy. Miejsce garażowania też ma znaczenie - w garażu cieplej, więc wytrzymają dłużej niż pod chmurką ...

Dziękuję bardzo wszystkim za rady i pomoc.
Samochód wykrył czujniki, wszystko wskazuje prawidłowo.
Dziękuję i pozdrawiam

Gość
Ten temat został zamknięty. Brak możliwości dodania odpowiedzi.
 Udostępnij

• Dodaj nową pozycję...