Jump to content
Części Nissana - iParts.pl

[P10] Obroty

Guest anty3
 Share

Recommended Posts

Witam. Chciałbym się dowiedzieć czy posiadacze P10 z silnikiem 2.0 16v z mono wtryskiem mają a może już sobie poradzili z takim problemem mianowicie : Silnik po odpaleniu bardzo długo pracuje na obrotach ok 1500- 2000. W trakcie jazdy gdy wyrzucam na luz obroty utrzymują się w dalszym ciągu w wyżej podanych granicach, spalanie strasznie wzrosło. Co może być tego przyczyną od czego zacząć poszukiwania? Z góry dziękuje za podpowiedzi.

Guest krzysno

u mnie też obroty bardzo powoli spadają, a spalanie w miescie ok 17, trasa 13 LPG.

ale mechanik powiedział , że te obroty w tym silniku to standard, u mnie jest to ponoć związane z jakimś czujnikiem biegu jałowego??

a ze spalaniem nadal sobie nie poradziłem

Można wyregulować wolne obroty, ale lepiej zacząć od kontroli składu mieszanki, może jest za bogata. A to znowu może być spowodowane zanieczyszczonym filtrem powietrza, albo uszkodzoną sondą lambda... wiele jest możliwości.

do coobcia dodam sondę i czujnik temperatury silnika, a wiem coś o tym bo w ubiegłym roku spalanie doszło mi do 32l/100km co wzbudziło nieco moje zainteresowanie tym tematem :twisted:

Guest krzysno
do coobcia dodam sondę i czujnik temperatury silnika, a wiem coś o tym bo w ubiegłym roku spalanie doszło mi do 32l/100km co wzbudziło nieco moje zainteresowanie tym tematem :twisted:

i czym było spowodowane, bo mi nadal pali ok 20

TAK CZYTAJĄC WASZE POSTY CIESZĘ SIE ZE MI NA GAŹNICZKACH PALI TYLKO 15-16 LITERKÓW GAZU

:o

zdechnięty był i czujnik i sonda, dodatkowo zrobiłem czyszczenie gaźnika i silniczka krokowego, w gaźniku praktycznie doszczelniłem go solidnie, po tych zabiegach silnik odzyskał pełną sprawność i spalanie jest wg mnie w normie :trasa 8l/100km miasto 12-13l/100km średnio trzeba liczyć 10l/100km oczywiście w sezonie zimowym, w lecie o litr mniej, na gazie ok litr wiecej przy w miarę spokojnej jeździe

Guest krzysno

a jakie są objawy uszkodzenia czujnika temperatury, u mnie grzeje się normalnie , chociaż na gazie dużo szybciej niż na benzynie, i nie wiem czy to normalne

po nagrzaniu temperatura poniżej połowy, równo cały czas

jak czujnik temp jest padniety to po odpaleniu zimnego silnika utrzymuje on obroty maks na poziomie 1000 i do tego jak przegrzejesz silnik nie wlancza się wentylator dmuchawy.