barniak Opublikowano 27 Marca 2021 Udostępnij Opublikowano 27 Marca 2021 Witam, Posiadam Primere P12 1.8, która totalnie stracila moc. Wjechanie pod górke z małej prędkości początkowej to wdrapywanie się prędkościa 20km/h. Na prostej jakoś się jeszcze rozpędzi do tych 70-80 ale strassznie długo. Spalanie jest ogromne, komputer pokazuje 25/100. No i faktycznie duzo paliwa bierze. Z rana pod autem jest jakaś plama, wyglada na olej? Bo płyn chlodzący jest ciagle na tym samym poziomie, a auto bierze duuużo oleju, jak wciskam gaz to dymi na początku na biało, a płyn chłodzący w zbiorniczku po dłuższej jezdzie "gotował" się? Na biegu jałowym wciskając gaz do oporu obroty nie dochodzą do 4000 (coś odcina jakby). Podczas jazdy gdy przykładowo jade na 3 biegu i osiągne już predkosc ok. 40 km/h auto juz nie nabiera predkosci (tak jakby przy jakiś obrotach coś odcinało) tylko zaczyna szarpać i trzeba wrzucić 4. Pierwsze co pomysłałem to uszczelka pod głowica. Kupiłem tester na allegro i nie wiem czy jest on wiarygodny. ( https://allegro.pl/moje-allegro/zakupy/kupione/11862321-7b6c-11eb-aafd-b1be4ea3bfc3 ). Podczas testu, wlany płyn reakcyjny z testera nie zmienił koloru - czyli wychodzi na to, że CO2 nie dostaje się do płynu chłodzącego? Dodam, że pod korkiem olejowym jak i korkiem od płynu chłodzącego nie ma żadnej mazi, szlamu czy czegoś podobnego. Czy ktoś testował takie "testery"? Czy może ktoś potrafi wskazać inna diagnoze co moze być nie tak z autem? Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
DINO Opublikowano 28 Marca 2021 Udostępnij Opublikowano 28 Marca 2021 zmierz przepywkę, warto sprawdzić ciśnienie na cylindrach, lambadę (2 jak masz 2 bani) Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
barniak Opublikowano 28 Marca 2021 Autor Udostępnij Opublikowano 28 Marca 2021 11 godzin temu, DINO napisał: zmierz przepywkę, warto sprawdzić ciśnienie na cylindrach, lambadę (2 jak masz 2 bani) A co powiesz o tym testerze uszczelki? Czy jest on wiarygodny? Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
DINO Opublikowano 28 Marca 2021 Udostępnij Opublikowano 28 Marca 2021 nie wiem, pisałeś coś o bulgotaniu czyli wskazywało by na UPG Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
barniak Opublikowano 29 Marca 2021 Autor Udostępnij Opublikowano 29 Marca 2021 23 godziny temu, DINO napisał: nie wiem, pisałeś coś o bulgotaniu czyli wskazywało by na UPG No własnie, ale podczas gdy podłaczyłem ten tester, ktory ma wykrywać obecność CO2 w płynie - to nic nie wykazało. Czy brakiem mazi, szlamu pod korkami oleju i płynu też może się objawiać uszczelka? Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Rekomendowane odpowiedzi
Zarchiwizowany
Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.