kreciolo Opublikowano 7 Kwietnia 2021 Udostępnij Opublikowano 7 Kwietnia 2021 Witam Was, Zdarzyła mi się niemiła przygoda. Zakupiłem primerkę z huczącą skrzynią biegów, może dyfrem. Nie wiem tego. Zaraz po zakupie wykonałem serwis w ramach którego wymieniłem też olej w skrzyni na 75W85. Biegi zaczęły trudniej wchodzić. Czasem ciężko było wbić jakikolwiek i tak po przejechaniu ok 150 km było jedno wielkie twarde stuknięcie i jest awaria. Autko czeka na wolny termin u mechanika ale zanim to nastąpi potrzebuję zdobyć namiary na tą skrzynię. Czy posiadamy jakieś nr skrzyń, rodzaj itd?? Oglądając na szybko skrzynię widziałem tylko część napisu na niej ...#1 Prośba o wsparcie. pzdr. Paweł Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Thunder Opublikowano 7 Kwietnia 2021 Udostępnij Opublikowano 7 Kwietnia 2021 Podaj Vin to znajdzie się nr części. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
kreciolo Opublikowano 8 Kwietnia 2021 Autor Udostępnij Opublikowano 8 Kwietnia 2021 SJNTAAP12U0098721 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Thunder Opublikowano 8 Kwietnia 2021 Udostępnij Opublikowano 8 Kwietnia 2021 Nr części 4M40 32010AV708 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Devil1986 Opublikowano 9 Kwietnia 2021 Udostępnij Opublikowano 9 Kwietnia 2021 padły ci łożyska w skrzyni biegów miałem ten sam objaw w 1.8 musiałem wymienić skrzynie biegów na używaną za 250 zł. Koszt wymiany łożysk ok 3 tys w serwisie kod skrzyni 6J00 #1 ja mam osobiście #4 tylko nie wiem jakie są różnice pomiędzy tymi numerami Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
kreciolo Opublikowano 9 Kwietnia 2021 Autor Udostępnij Opublikowano 9 Kwietnia 2021 dzięki za info Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
kreciolo Opublikowano 9 Kwietnia 2021 Autor Udostępnij Opublikowano 9 Kwietnia 2021 Wychodzi na to że moja skrzynia to 4M40#1, to jeszcze potwierdzę po wyjęciu Sprawdziłem sobie w ofertach sprzedaży i spotkałem się z oznaczeniami ...#2, 3, 4, 5, i 6. Prośba o info czym one różnią się między sobą. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Devil1986 Opublikowano 9 Kwietnia 2021 Udostępnij Opublikowano 9 Kwietnia 2021 (edytowane) nie mam pojęcia czym się różnią też pytałem niestety nie otrzymałem odpowiedzi więc zamontowałem z taki samym oznaczeniem. Po obejrzeniu skrzyni z twoim numerem to można by powiedzieć że twoja skrzynia i moja są bliźniaczo podobne. Różnica jest w wybieraku inaczej jest montowany możliwe że stąd jest inne oznaczenie. Edytowane 9 Kwietnia 2021 przez Devil1986 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Thunder Opublikowano 9 Kwietnia 2021 Udostępnij Opublikowano 9 Kwietnia 2021 Skrzynia z 1,6 pasuje do Almery 1,5. W 1,8 jest zapewne różnica w przełożeniach. Wg Vin wychodzi taki nr OEM jak pisałem wyżej i tego trzeba szukać na obudowie. Zapytaj sprzedającego. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
kreciolo Opublikowano 9 Kwietnia 2021 Autor Udostępnij Opublikowano 9 Kwietnia 2021 Tu jest fajna rozpiska gdzie można szukać tego typu skrzyni, dodatkowo przy zakupie sprawdze nr o którym piszesz Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
kreciolo Opublikowano 21 Kwietnia 2021 Autor Udostępnij Opublikowano 21 Kwietnia 2021 (edytowane) Jestem już po naprawie. Kupiłem skrzynie z almery 1.5 o oznaczeniu 4M40#4. Moja w primerze to była 4M40#1. Siadła bez problemu. Zrobiłem sobie test prędkości max na drugim biegu i na obu skrzyniach przekroczyłem nieznacznie 100 km/godz i stąd stwierdzam ze na 99% przełożenia są te same. Na pozostałych biegach także nie czuję różnicy. Skrzynia kosztowała mnie 550 zł do tego nowe sprzęgło, docisk, łożysko wyciskowe 230 zł, uszczelniacz wału korbowego chyba 15 zł, i robocizna z zakupem uszczelniaczy półosi 490 zł no i olej 75W90 3 litry chyba z 65 zł. Także ta awaria pociągnęła 1350 zł Dopiero po tej awarii uświadomiłem sobie jak wiele tych skrzyń pada. Jedną z przyczyn na pewno jest zbyt rzadkie wymienianie oleju. Zamierzam robić to co 30 tys km Dzięki wszystkim za pomoc i nakierowanie. Edytowane 21 Kwietnia 2021 przez kreciolo 1 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
kreciolo Opublikowano 22 Kwietnia 2021 Autor Udostępnij Opublikowano 22 Kwietnia 2021 (edytowane) Jeszcze raz popatrzyłem sobie dzisiaj na moją starą skrzynię bo odebrałem od mechanika i okazuje się że 4M401 #1 - takie oznaczenie jest na starej skrzyni, wytłoczone na zewnętrznej obudowie od góry 4M402 #2 - takie oznaczenie jest wytłoczone wewnątrz dzwonu nad wałkiem też w tej starej skrzyni a kupiłem i mechanik założył 4M40 #4 z almery Edytowane 22 Kwietnia 2021 przez kreciolo Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Rekomendowane odpowiedzi