NanoSoft Opublikowano 2 Lipca 2021 Udostępnij Opublikowano 2 Lipca 2021 Witamy Wiem, że temat na pewno był niejednokrotnie wałkowany ale nigdzie nie udało się znaleźć jednoznacznej odpowiedzi na problem. Posiadam nissana Note z 1.5 dCi. Ponad rok temu wymieniłem w nim świeże żarowe (wszystkie 4 były spalone ). Później okazało się, że pompa wtryskowa opiłkuje i test u mechanika wykazał, że 1 z 4 wtrysków leje. Więc został wymieniony oraz pompa wtryskowa a został także rozrząd + pompa wody i wszystkie płyny. Wymiany olejów i filtrów zawsze na bieżąco. Jednak pewnego razu tydzień / dwa temu zapaliła się kontrolka check engine. Na drugi dzień auto podczas rozruchu nie mogło odpalić krecił 2-3 sekundy za długo i puszczał kłęby białego dymu. W tej chwili kręci jakieś 4-6 sekund. I również puszcza dym. Wykonałem test na wtryski jednak żadne nie leje. Ale po podpięciu pod komputer okazuje się, że jeden jakby nie załączał się przy starcie silnika a później już pracuje. Odczytany został również błąd z elektryką. Wykonałem również test szczelności uszczelki pod głowicą, okazało się, że płyn w testerze nie zabarwił się ale wyszło jednocześnie że układ wytwarza podciśnienie bo płyn po otwarciu się termostatu został zassany do zbiornika z płynem chłodniczym. Silnik miał również test na ciśnienie i trzyma niemal jak fabrycznie. Mógłby mi ktoś doradzić co mogę z tym zrobić ? Gdzie dalej szukać przyczyny ? Dodam, że po około minucie do dwóch auto normalnie jeździ jak gdyby nigdy nic i nie traci mocy, normalnie pracuje silnik. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
OsobaNN Opublikowano 16 Listopada 2021 Udostępnij Opublikowano 16 Listopada 2021 Jakei DTC wyszły ? Jak na znimym dymi na biało to woda w wydechu, czyli nic złęgo.. ale jeśłi daymi caly czas i ma problem z rozruchem to może być uszczelka pod czapką. Nie mniej ciekawe jest co za DTC masz. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Rekomendowane odpowiedzi
Zarchiwizowany
Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.