slr Opublikowano 8 Sierpnia 2021 Udostępnij Opublikowano 8 Sierpnia 2021 Witam serdecznie Jako nowy użytkownik X-Traila mam kolejne pytanie 1. Poniżej zdjęcia miejsca w podszybiu o które mi chodzi. Ostatnio były u mnie w okolicy ulewne deszcze lecz w środku auta nie zaobserwowałem jakiś przecieków na wykładzinę czy w innym miejscu (czytałem o czymś takim wątek na forum tutaj) lecz wolę zapytać niż potem się zdziwić. Jak widać na zdjęciu w jednym miejscu na podszybiu uszczelka / nakładka plastikowa lekko odchodzi. Jak się ją dociśnie przylega jak należy. Czy jest to coś niebezpiecznego czy warto się martwić czy lepiej np zabezpieczyć to jakimś klejem czy silikonem? Nałożyć i docisnąć jak resztę podszybia? 2. Czytając tu na forum wątek o wilgoci na wykładzinie po deszczach sprawdziłem sobie u mnie jak jest po ostatnich ulewnych dniach lecz nie stwierdziłem czy to po stronie kierowcy czy pasażera jakiś mokrych miejsc. Dotykając jednak plastikowego elementu który znajduje się w środkowej części jakby pod radiem u mnie ma to kolor biały tam gdzie jest filtr kabinowy zaobserwowałem że ten element jest wilgotny. Był to ciepły dzień i wcześniej żona autem z pracy jechała i klima chodziła. Czy jest to normalne bo podejrzewam że to zwilgocenie / spocenie tego plastiku (później jak auto postało jest sucho) zależne jest od klimy? Czy ktoś ma z tym jakieś doświadczenie lub może sprawdzić jak jest u niego po jakieś jeździe z klimą w ciepły dzień? Nie jest to tak że woda z tego kapie czy coś, przynajmniej nie było to na tyle mokre. Bardziej wyglądało i czułem to tak jakby plastik był "spocony". Nadmienię tylko że filtr kabinowy miałem zmieniany jakieś dwa tygodnie temu w serwisie wraz z filtrem powietrza silnika, filtrem oleju i samym olejem. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
tomkek1912 Opublikowano 8 Sierpnia 2021 Udostępnij Opublikowano 8 Sierpnia 2021 Z tego co kojarzę to jest to bez znaczenia. Pod tym plastikiem najszczęściej szyba zachodzi na zakładkę i kończy się. Pod nią są rynny z blach, które odprowadzają wodę na boki. Pod szybą na dole najpewniej jest nawalony klej, który spełnia funkcję mocowania i uszczelniacza. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
slr Opublikowano 8 Sierpnia 2021 Autor Udostępnij Opublikowano 8 Sierpnia 2021 Dzięki, czy ktoś jeszcze może to potwierdzić?A jak z pkt. 2? Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
slr Opublikowano 10 Sierpnia 2021 Autor Udostępnij Opublikowano 10 Sierpnia 2021 Ile odpływów z podszybia jest pod autem? Lewa strona, prawa strona? Coś jeszcze? Czy w środkowej części też jakiś jest? W dniu dzisiejszym dla testu polałem wodą nad miejscem gdzie jest to szpara przy szybie. Woda spłynęła trochę po prawej ale też jakby gdzieś środkiem i pod autem były dwa miejsca gdzie woda spłynęła. Nie wiem czy w końcu jest się czym martwić czy nie.... Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
tomkek1912 Opublikowano 11 Sierpnia 2021 Udostępnij Opublikowano 11 Sierpnia 2021 Nie wiem jak to wygląda dokładnie w xtrailu, ale u mnie ta osłona jest z lewej strony perforowana i z klapką, jak się tam zajrzy ściągając klapkę to widać całą konstrukcję pod szybą. Woda nie powinna ściekać środkiem bo to powoduje niepotrzebne konstrukcyjne tworzenie odpływów na środku. Jak się popatrzy w tym miejscu w komorze silnika to na ściance grodziowej jest kilka rzeczy, osłona termiczna silnika, przewody klimatyzacji... kanał odpływowy w tym miejscu byłby bez sensu, ale kto tam wie konstruktorów Nissana. U mnie woda leci na boki. Jeśli gdzieś leci środkiem to albo gdzieś w dole jest jakieś odbicie odpływów do środka, albo wodę zaciąga spodem po karoserii/ osłonach do środka. Ja bym to na kanale sprawdził z dobrym oświetleniem, a druga osoba niech leje wode po szybie. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Rekomendowane odpowiedzi
Zarchiwizowany
Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.