kerimdarg Opublikowano 23 Sierpnia 2021 Udostępnij Opublikowano 23 Sierpnia 2021 No cóż stało się. Z rury wydobywa się biały dym (chyba jednak para) z chłodnicy ubywa płynu. Test testerem na obecność CO2 wypadł pozytywnie (czyli zabarwił się na zielono) Diagnoza uszczelka pod głowicą. Czy to jedyna możliwość? Auto to primera P12, silnik 2,0 . Dodać należy, że auto jest zagazowane o nieco ponad roku. Pytam więc czy to jedyna opcja? Czy też są inne możliwości. Jak wiadomo wymiana uszczelki to wysoki koszt, tym bardziej jestem wściekły, że nabyłem ten wóz 2 tygodnie temu, nie zdążyłem się nacieszyć . O ile już pozostanie ta najgorsza opcja, ta jaki jest w przybliżeniu koszt tej naprawy. Za poświęcony czas z góry dziękuje. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Grisza76 Opublikowano 23 Sierpnia 2021 Udostępnij Opublikowano 23 Sierpnia 2021 Ile płynu ubywa w jakim czasie / dystansie?? Generalnie docelowo jedyna słuszna opcja. Zapewne bardziej "znissanizowani " użytkownicy będą w stanie Ci potwierdzić, ale objawy są typowe. Ponieważ to wyciek z układu chłodzącego do silnika, możesz tymczasowo zastosować uszczelniacz do chłodnic (ale wyłącznie taki, który gwarantuje, że da się w przyszłości wypłukać z układu - w razie czego mogę polecić kilka sensownych). Oczywiście nie ma reguły, ale zaskakujące jest to, że to oczywiście rozwiązanie tymczasowe - ale znam przypadki, że na takim "tymczasowym" uszczelnieniu samochód pojeździ nawet kilka lat bez dalszych objawów. W razie pytań - pisz na priv Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
robinsone Opublikowano 23 Sierpnia 2021 Udostępnij Opublikowano 23 Sierpnia 2021 Ja bym niczego nie lał. Jeśli uszczelka to trzeba robić i koniec. Tylko, żebyś na speców nie trafił co planowanie głowicy robią papierem ściernym a zamiast uszczelki stosują sylikon. Z robocizną wymiana uszczelki to koszt może być od 300zł do 1000zł. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Grisza76 Opublikowano 23 Sierpnia 2021 Udostępnij Opublikowano 23 Sierpnia 2021 ...rozważyłbym również opcję skorzystania z rękojmi i zwrotu pojazdu z powodu wady ukrytej. Lub istotnego obniżenia ceny. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
kerimdarg Opublikowano 24 Sierpnia 2021 Autor Udostępnij Opublikowano 24 Sierpnia 2021 Dziękuje wszystkim za zainteresowanie, oraz porady.1 uszczelniacz w przypadku uszczelki może nie zdać egzaminu, gdyż tam panuje wysokie ciśnienie, zaś co do rękojmi, jest to proces dość skomplikowany , muszę poradzić się prawnika. Liczył bym, że sprzedawca będzie choć w części pokrywał koszty naprawy.Z uwagi na mój wiek spodziewałem się ,że jest to ostatnie moje auto, to też wszelkie półśrodki nie wchodzą w rachubę. RAZ JESZCZE DZIĘKUJE. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Rekomendowane odpowiedzi
Zarchiwizowany
Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.