Skocz do zawartości
Części Nissana - iParts.pl

Ramiona wycieraczek przednich QASHQAI J10e - ŁÓDŻ

FILIFERA
 Udostępnij

Rekomendowane odpowiedzi

Witam.

Mam prośbę o pomoc w dośc irytującym temacie .

Zbliża sie jesień i problem wrócił , choć wcześniej był ale skrzętnie ignorowałem . Skaczące po szybach pióra wycieraczek przednich.

Właczenie wycieraczek doprowadza mnie do szału . Wycieraczki po wymianie na nowe zachowują sie jak te roczne . skaczą i słychać jak grabienie chodnika .

Pytałem o przyczynę i co robić . Każdy doradza inaczej : szlifowanie szyby , wymianę kompletu ramion lub ich doginanie .

Szukałem nowego kompletu do mojego autka ale nigdzie nie udało mi sie znależc pasujące a do katalogu nie mam dostepu .

Czy sie spotkaliście z takim problemem i moze cos doradzicie . 

Kod VIN:    SJNFBNJ10U1297394
Model:    QASHQAI
Seria:    J10e
Data wydania:    08.08.2008
CIAŁO:    TYLNY KLAPA 5 DRZWI
SILNIK:    SILNIK TYPU MR20DE
OBSZAR:    GRUPA EUROPEJSKA C
NAPĘD:    NAPĘD NA 4 KOŁA
KLASA:    KLASA ACENTA

Wchodzę do pierwszego lepszego marketu albo sklepu motoryzacyjnego, patrzę zeby było napisane na opakowaniu Qashqai, kupuje do 2013r  i zakładam. 

jeżeli kolego masz na myśli nowe pióra to wymieniałem kilka kompletów minn. bosch , polski chyba gum i inne także to nie jest problemem - chyba że dla blond.....

tu kłopot może być gdzie indziej ...dlatego pisze na forum ...

Ja na twoim miejscu zainwestował bym w jakąś pastę do szyb typu glass polish np z shiny garage ,zrobiłbym to ręcznie a na koniec przetrzeć ipą ,kupić nowe wycieraczki i będzie dobrze.Szyba jest poprostu brudna i tępa i pióra ci skaczą

Edytowane przez calypso83

32 minuty temu, calypso83 napisał:

Ja na twoim miejscu zainwestował bym w jakąś pastę do szyb typu glass polish np z shiny garage ,zrobiłbym to ręcznie a na koniec przetrzeć ipą ,kupić nowe wycieraczki i będzie dobrze.Szyba jest poprostu brudna i tępa i pióra ci skaczą

Ręcznie szyby nie ma zupełnie sensu. Jak juz to tlenek ceru, filc na maszynę i jazda. 

8 minut temu, FILIFERA napisał:

IPA ...rozumiem.masz na myśli odtłuszczacz do szyb.tak ?

IPA to po prostu alkohol ale nie tłusta szyba jest u Ciebie problemem. Po tłustym by wycieraczki jechały az milo. Pasta która kolega poleca to tlenk ceru z jakimi dodatkami - szkoda przepłacać i ręcznie to nie ma sensu, to ma zupełnie inna twardość niż lakier, którego tez zresztą ręcznie szkoda tyrać. Polerka oczywiście maszynową szyby w zakładzie to ok 100zl. 

Tu nie chodzi o spolerowanie a o usunięcie zanieczyszczeń czy waterspotów które nagromadziły się przez lata i oczywiście ręcznie idzie to zrobić.ipa jest po to żeby odtłuścić i usunąć resztki pasty.100zl zostawić w zakładzie to jest przepłacenie właśnie bo jeśli kupisz sobie tą pastę to oblecisz wszystkie szyby w aucie i aucie somsiada

Ech ja również walczę ze skokową pracą wycieraczki kierowcy, z tego filmu dowiedziałem się sporo . Faktycznie jest lekkie skrzywienie , gdy były nowe wycieraczki problemu nie było . Rozbierałem cały mechanizm , przesmarowałem tam wszystkie ruchome części  . Nawet kupiłem pióra kilka dni temu , jeszcze nie zakładałem . Sprawdzę metodę z filmiku , dam znać czy pomogło . Przy okazji , w mechanizmie wycieraczek nie widziałem żadnych łożysk . Pozdrawiam

Edytowane przez Seba37

15 godzin temu, Seba37 napisał:

Przy okazji , w mechanizmie wycieraczek nie widziałem żadnych łożysk . Pozdrawiam

Łożyska to nie tylko kulki itp. Ale mniejsza o to. U mnie to coś się zapiekło i ramiona nie chciały swobodnie działać.

absolutnie się Ciebie nie czepiam o łożyska , tam bardziej są tuleje ale mniejsza z tym .

W każdym razie warto tam zajrzeć i przesmarować  , jeszcze nie testowałem metody z filmu .

W qashqaiu tam dramatu nie ma , znacznie gorzej miałem w poprzednim aucie .