FILIFERA Opublikowano 28 Września 2021 Udostępnij Opublikowano 28 Września 2021 Witam. Mam prośbę o pomoc w dośc irytującym temacie . Zbliża sie jesień i problem wrócił , choć wcześniej był ale skrzętnie ignorowałem . Skaczące po szybach pióra wycieraczek przednich. Właczenie wycieraczek doprowadza mnie do szału . Wycieraczki po wymianie na nowe zachowują sie jak te roczne . skaczą i słychać jak grabienie chodnika . Pytałem o przyczynę i co robić . Każdy doradza inaczej : szlifowanie szyby , wymianę kompletu ramion lub ich doginanie . Szukałem nowego kompletu do mojego autka ale nigdzie nie udało mi sie znależc pasujące a do katalogu nie mam dostepu . Czy sie spotkaliście z takim problemem i moze cos doradzicie . Kod VIN: SJNFBNJ10U1297394Model: QASHQAISeria: J10eData wydania: 08.08.2008CIAŁO: TYLNY KLAPA 5 DRZWISILNIK: SILNIK TYPU MR20DEOBSZAR: GRUPA EUROPEJSKA CNAPĘD: NAPĘD NA 4 KOŁAKLASA: KLASA ACENTA Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
scanik Opublikowano 28 Września 2021 Udostępnij Opublikowano 28 Września 2021 Wchodzę do pierwszego lepszego marketu albo sklepu motoryzacyjnego, patrzę zeby było napisane na opakowaniu Qashqai, kupuje do 2013r i zakładam. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
FILIFERA Opublikowano 28 Września 2021 Autor Udostępnij Opublikowano 28 Września 2021 jeżeli kolego masz na myśli nowe pióra to wymieniałem kilka kompletów minn. bosch , polski chyba gum i inne także to nie jest problemem - chyba że dla blond..... tu kłopot może być gdzie indziej ...dlatego pisze na forum ... Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
HOROWITZ Opublikowano 28 Września 2021 Udostępnij Opublikowano 28 Września 2021 Miałem to samo.Rozwiazanie jest bardzo proste,Spróbuję znaleźć filmik na YT Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
calypso83 Opublikowano 28 Września 2021 Udostępnij Opublikowano 28 Września 2021 (edytowane) Ja na twoim miejscu zainwestował bym w jakąś pastę do szyb typu glass polish np z shiny garage ,zrobiłbym to ręcznie a na koniec przetrzeć ipą ,kupić nowe wycieraczki i będzie dobrze.Szyba jest poprostu brudna i tępa i pióra ci skaczą Edytowane 28 Września 2021 przez calypso83 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
scanik Opublikowano 28 Września 2021 Udostępnij Opublikowano 28 Września 2021 32 minuty temu, calypso83 napisał: Ja na twoim miejscu zainwestował bym w jakąś pastę do szyb typu glass polish np z shiny garage ,zrobiłbym to ręcznie a na koniec przetrzeć ipą ,kupić nowe wycieraczki i będzie dobrze.Szyba jest poprostu brudna i tępa i pióra ci skaczą Ręcznie szyby nie ma zupełnie sensu. Jak juz to tlenek ceru, filc na maszynę i jazda. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
FILIFERA Opublikowano 28 Września 2021 Autor Udostępnij Opublikowano 28 Września 2021 IPA ...rozumiem.masz na myśli odtłuszczacz do szyb.tak ? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
scanik Opublikowano 28 Września 2021 Udostępnij Opublikowano 28 Września 2021 8 minut temu, FILIFERA napisał: IPA ...rozumiem.masz na myśli odtłuszczacz do szyb.tak ? IPA to po prostu alkohol ale nie tłusta szyba jest u Ciebie problemem. Po tłustym by wycieraczki jechały az milo. Pasta która kolega poleca to tlenk ceru z jakimi dodatkami - szkoda przepłacać i ręcznie to nie ma sensu, to ma zupełnie inna twardość niż lakier, którego tez zresztą ręcznie szkoda tyrać. Polerka oczywiście maszynową szyby w zakładzie to ok 100zl. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
calypso83 Opublikowano 28 Września 2021 Udostępnij Opublikowano 28 Września 2021 Tu nie chodzi o spolerowanie a o usunięcie zanieczyszczeń czy waterspotów które nagromadziły się przez lata i oczywiście ręcznie idzie to zrobić.ipa jest po to żeby odtłuścić i usunąć resztki pasty.100zl zostawić w zakładzie to jest przepłacenie właśnie bo jeśli kupisz sobie tą pastę to oblecisz wszystkie szyby w aucie i aucie somsiada Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
kasjopej Opublikowano 30 Września 2021 Udostępnij Opublikowano 30 Września 2021 Też miałem problem z wycieraczkami. Okazało się, że wycieraczki są ok a problem był z zapieczonymi łożyskami ramion wycieraczek: https://allegro.pl/oferta/mechanizm-wycieraczek-przod-nissan-qashqai-07-14-8303609940?utm_feed=aa34192d-eee2-4419-9a9a-de66b9dfae24&utm_source=google&utm_medium=cpc&utm_campaign=_mtrzcj_czesci_czesci-samochodowe_pla_ss&ev_adgr=Czesci_samochodowe&ev_campaign_id=14491971570 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Seba37 Opublikowano 30 Września 2021 Udostępnij Opublikowano 30 Września 2021 (edytowane) Ech ja również walczę ze skokową pracą wycieraczki kierowcy, z tego filmu dowiedziałem się sporo . Faktycznie jest lekkie skrzywienie , gdy były nowe wycieraczki problemu nie było . Rozbierałem cały mechanizm , przesmarowałem tam wszystkie ruchome części . Nawet kupiłem pióra kilka dni temu , jeszcze nie zakładałem . Sprawdzę metodę z filmiku , dam znać czy pomogło . Przy okazji , w mechanizmie wycieraczek nie widziałem żadnych łożysk . Pozdrawiam Edytowane 30 Września 2021 przez Seba37 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
kasjopej Opublikowano 1 Października 2021 Udostępnij Opublikowano 1 Października 2021 15 godzin temu, Seba37 napisał: Przy okazji , w mechanizmie wycieraczek nie widziałem żadnych łożysk . Pozdrawiam Łożyska to nie tylko kulki itp. Ale mniejsza o to. U mnie to coś się zapiekło i ramiona nie chciały swobodnie działać. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Seba37 Opublikowano 3 Października 2021 Udostępnij Opublikowano 3 Października 2021 absolutnie się Ciebie nie czepiam o łożyska , tam bardziej są tuleje ale mniejsza z tym . W każdym razie warto tam zajrzeć i przesmarować , jeszcze nie testowałem metody z filmu . W qashqaiu tam dramatu nie ma , znacznie gorzej miałem w poprzednim aucie . Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Rekomendowane odpowiedzi