Skocz do zawartości
Części Nissana - iParts.pl

Opony całoroczne wasze doświadczenia

cebulka
 Udostępnij

Rekomendowane odpowiedzi

Tak, wiem jakie rozmiary mam na naklejce i instrukcji. Chodziło mi raczej o subiektywne opinie innych użytkowników, dlatego ja podzieliłem się swoją opinią nt 19-ek.

W dniu 5.11.2021 o 13:50, cebulka napisał:

Cześć,

Mam zamiar kupić opony całoroczne/ wielosezonowe do mojej Kaśki. Dotychczas zmieniałem dwa razy w roku. Mieszkam w mieście, czasem jakiś wyjazd w trasę. Do domu muszę podjechać pod górkę. Jak jest zaśnieżona to na zimówkach podjeżdżam raczej bez problemu. Myślę o którejś z poniższych:

Yokohama BluEarth-4S AW21

Firestone Multiseason 2

Vredestein Qatrac PRO

Macie jakieś doświadczenia z tego typu oponami ?

W 500 mam takie Firestone, nie narzekam. Do QQ brałem ostatnio Pirelli Cinturato SF2, wydają się ok, ale na razie śniegu brak.

W dniu 18.11.2021 o 10:03, JasiQ napisał:

No właśnie ja chciałem tylko dopytać czy ktoś jeździ na 18 podczas zimy i czy naprawdę to taka wielka różnica? przecież to kwestia w sumie profilu opony itp  niż samych cali. Bije się po prostu z myslami czy pozostać przy 17 calach zimą czy nie, W lecie na pewno będę z 18 korzystał :)

Może inaczej , sam rozmiar aż tak mnie nie boli jak wygląd moich 17 calowych alu felg :)

profil opony 55 ktory mam na swoich 18" jest dosc uniwersalny, mysle ze to taki zloty srodek,
nie wiem jak auto zachowuje sie na innych profilach, na X nie mialem,
jesli bardzo drazni Cie wyglad 17" i masz wolna gotowke - zmieniaj ale IMO nie warto

Edytowane przez borge

Mi na 18 w lecie się bardzo dobrze jeździ , mam michelin primacy. Ale przyznaje na 19 calach w juku ( zastępczym) komfortu jazdy nie było żadnego :D Niestety opony tak skoczyły cenowo że ja się rok wstrzymam :) szczególnie że opony plus felgi to wyjdzie z 6k;/ ale co jak co na oponach nigdy nie oszczędzam ;/ więc właśnie zmieniam swoje letnie koła 18 na zimowe 17 i będę jeżdził pontonem :)

• 3 tygodnie później...

Witam.

Osobiście mam od niedawna Nissana X-Trail T31 na 225/55 R18 i śmiga się tym całkiem nieźle. Wiadomo że R17 z większym balonem i węższym bieżnikiem (węższym w ramach określonych przez producenta pojazdu) zimą będzie się jeździło wygodniej.

Na chwilę obecną również zastanawiam się nad kupnem opon Yokohama z tym że Geolandar A/T G015. Czy ktoś miał może z nimi styczność no i czy nadają się one na zimę (wielosezonowe z oznaczeniem 3PMSF, M+S). Niestety w rozmiarze który potrzebuję (225/55 R18) nie są dostępne w wersji LT (light truck). Nigdy nie miałem wielosezonowych opon ( a w szczególności A/T) i mam co do tego mieszane uczucia. Czasami potrzebuję zjechać z asfaltu w las i dlatego rozważam A/T.

https://www.oponeo.pl/dane-opony/yokohama-geolandar-a-t-g015-225-55-r18-98-h-rpb#333442151

Czy może lepiej kupić dobre zimówki? Trochę szkoda mi kasy na dwa komplety kół zima/lato.

Gdybym dysponował większym zapasem gotówki na zimę kupiłbym R17 na osobnych felgach a na lato pozostałbym na R18 ale to jest tylko moje zdanie - decyduje ten kto płaci :)

W dniu 12.12.2021 o 23:11, bambusje napisał:

Witam.

Osobiście mam od niedawna Nissana X-Trail T31 na 225/55 R18 i śmiga się tym całkiem nieźle. Wiadomo że R17 z większym balonem i węższym bieżnikiem (węższym w ramach określonych przez producenta pojazdu) zimą będzie się jeździło wygodniej.

Na chwilę obecną również zastanawiam się nad kupnem opon Yokohama z tym że Geolandar A/T G015. Czy ktoś miał może z nimi styczność no i czy nadają się one na zimę (wielosezonowe z oznaczeniem 3PMSF, M+S). Niestety w rozmiarze który potrzebuję (225/55 R18) nie są dostępne w wersji LT (light truck). Nigdy nie miałem wielosezonowych opon ( a w szczególności A/T) i mam co do tego mieszane uczucia. Czasami potrzebuję zjechać z asfaltu w las i dlatego rozważam A/T.

https://www.oponeo.pl/dane-opony/yokohama-geolandar-a-t-g015-225-55-r18-98-h-rpb#333442151

Czy może lepiej kupić dobre zimówki? Trochę szkoda mi kasy na dwa komplety kół zima/lato.

Gdybym dysponował większym zapasem gotówki na zimę kupiłbym R17 na osobnych felgach a na lato pozostałbym na R18 ale to jest tylko moje zdanie - decyduje ten kto płaci :)

Kolego miałem kiedyś w swoim Touaregu Pirelli Scorpion ATR, wielosezonowe opony szosowo terenowe. Odczucia mam mieszane. Jeżeli potrzebujesz zjechać w las rzadko to nie oszukujmy się ale przy 4x4 nawet na slickach w pogodny dzień po każdym lesie pojeździsz. A/T przydają się na piach, niepogodę itp. Tyle, że na drodze uwalniają się minusy. Mogą być głośniejsze, mogą mieć mniejszą przyczepność na mokrym. Po deszczu moje Scorpiony zaczynały się zwyczajnie ślizgać, po kopnym śniegu jakoś tam sobie szły ale Touareg akurat z natury ma dobre 4x4, na ośnieżonej ubitej drodze natomiast było po prostu nieciekawie. Odczucie jest mieszane bo z jednej strony opony do wszystkiego i święty spokój natomiast z drugiej strony margines zachowania na drodze strasznie maleje. Jak to się mówi jak coś jest do wszystkiego to jest do ... O ile dzisiejsze opony stricte wielosezonowe przeszły rewolucję i różnica w parametrach specjalnie nie odbiega ani od letnich ani od zimowych i jak ktoś jeździ spokojnie to będzie zadowolony o tyle dołożenie do tego zdolności terenowych gryzie się już strasznie. Na Touaregu siedzą teraz crosslimaty Michelin i pomimo tego, że idealne też nie są to różnica na zwykłej drodze w porównaniu do Pirelli jest naprawdę wyraźna. 

Jeżeli las to nie jest twój drugi dom to odpuść sobie lepiej A/T, kup dwa komplety czy wielosezon, do tego łańcuchy jak się boisz terenu i na tym zestawie na pewno będziesz miał parę kilometrów dalej po traktor ;)

• Thanks 1

Dosłownie godzinę przed tym zanim napisałeś swoją opinię zamówiłem te oponki. Do odważnych świat należy :PLiczę na to że nie będę żałował tego zakupu. Alternatywą było dokupienie 2 sztuk takich opon które mam na przodzie ale jakoś Zeetex mi nie leży (możliwe że to bezpodstawne uprzedzenie).

Jutro wbijam do wulkanizatora i zobaczymy co są warte te nowe Yokohamy. Jak trochę na nich pośmigam to dam znać jak się spisują. OPM - dzięki za rzeczową odpowiedź.

• 4 tygodnie później...

Z miesiąc temu kupiłem Vredesteiny Qatrac Pro. Na razie jestem bardzo zadowolony. Nie są głośniejsze niż poprzednie letnie Bridgestone, ładnie jadą po śniegu. Mam u siebie górkę do pokonania i w zasadzie nawet nie włącza się system antypoślizgowy. Na razie nie są gorsze niż zimówki które mam na innych autach. Dobrze jadą na suchym i mokrym. Zostało jeszcze sprawdzenie latem przy wyższych temperaturach i jazda autostradowa. Na razie bardzo pozytywnie.

Witam. Takie pytanie, może głupie. Ktoś z was wie gdzie Bridgestony mają datę produkcji? Szukałem magicznych 4 cyferek, ale jedyne co znalazłem to 7310. W nowych autach chyba nie dają opon z 2010 roku, ani też rok nie ma co najmniej 73 tygodnii. Innych 4 cyferek na oponach nie znalazłem. W internecie też nie znalazłem jak inaczej w przypadku tego producenta może być oznaczona data produkcji.

A gitara. Faktycznie jest. Ja aię zafiksowałem, że muszą być solo 4 cyfry. Teraz popatrzyłem na oponę i obok wspomnianych 7310 jest na lewo drugi ciąg, który przed czterema cyframi ma dodatkowo U3L jeszcze. Dobra. Czyli oponki całkiem świeże. Dzięki.

W dniu 19.11.2021 o 00:56, piterros napisał:

To które finalnie polecacie pod zimówki 17 czy 18? Aktualnie letnie mam 225/45/19 Continentale i uważam, że to zbyt mały profil (za mało gumy jak ktoś napisał) i komfort jazdy jest słaby, bo czuć każda nierówność, łączenie asfaltu itp.

Polecam Pirelli Cinturato All Season SF2 w rozmiarze 235/45R19, dużo lepszy komfort niż na 225/45R19

Opona całoroczna i naprawdę daje rade, super cicha.

W dniu 13.01.2022 o 13:10, Wojti27 napisał:

Polecam Pirelli Cinturato All Season SF2 w rozmiarze 235/45R19, dużo lepszy komfort niż na 225/45R19

Opona całoroczna i naprawdę daje rade, super cicha.

Potwierdzam Twoją opinię.

Założyłem Pirelli Cinturato All Season SF2 205/50R17 w końcówce września, więc to pierwsza zima. Kupując kierowałem się głównie opiniami, oraz specyfikacją C-B-68 dB. Mieszkam w mieście, od kilku lat nie pamiętam jak wygląda śnieg, a w zimie górskich szczytów nie zdobywam autem.
Na chwilę obecną mogę powiedzieć, że są cichutkie, pięknie tłumią drobne nierówności na drodze, czego nie mogłem powiedzieć o fabrycznie założonych Continentalach. Po błocie pośniegowym nie jeździłem, ale na ubitym śniegu nie było problemu z przyczepnością i prowadzeniem w tym na podjazdach.

• 1 rok później...

Czesc, mam obecnie juz leciwe letnie i chce wlozyc caloroczne. Felga 17. Polecacie jakies konkretne ? Rozumiem, ze mam szukac rozmiaru takiego jak letnia czyli 215/60R17 ? Pozdrawiam.  

W dniu 23.09.2023 o 15:59, Jacoob napisał:

ja mam Michelin Crossclimate oraz Kleber - mogę bez problemu polecić :)

Dzieki, poczytalem i maja bardzo dobre opinie. Czy ktos ma cos tanszego u siebie i jest zadowolony?

Edytowane przez uti

21 godzin temu, JackSet napisał:

Polecam obejrzeć 

Dzieki ale nie za bardzo rozumiem... Ja sie nie zastanawiam nad rodzajem ogumienia tylko konkretnymi modelami opon calorocznych. Zreszta temat jest tylko i wylacznie o oponach calorocznych/wielosezonowych. 

3 godziny temu, uti napisał:

Dzieki ale nie za bardzo rozumiem... Ja sie nie zastanawiam nad rodzajem ogumienia tylko konkretnymi modelami opon calorocznych. Zreszta temat jest tylko i wylacznie o oponach calorocznych/wielosezonowych. 

https://ekspertcar.pl/michelin-crossclimate/

W dniu 22.09.2023 o 13:43, uti napisał:

Rozumiem, ze mam szukac rozmiaru takiego jak letnia czyli 215/60R17 ?

Dopuszczalne rozmiary dla twojego auta masz wyszczególnione ta tabliczce umieszczonej na słupku drzwiowym

14 godzin temu, JackSet napisał:

11 godzin temu, Bilunia napisał:

Dopuszczalne rozmiary dla twojego auta masz wyszczególnione ta tabliczce umieszczonej na słupku drzwiowym

Dzięki Pany. 

Ja mam felgę 215/55/18. Zaproponowano mi Nexen całoroczną za 460/szt. Macie jakieś doświadczenia z tym producentem?

9 godzin temu, jackiel napisał:

Ja mam felgę 215/55/18. Zaproponowano mi Nexen całoroczną za 460/szt. Macie jakieś doświadczenia z tym producentem?

https://www.24opony.pl/opmo,0,5195/opinie-opony-nexen-n-blue-4-season.html

W dniu 3.10.2023 o 08:26, JackSet napisał:

Ja zastanawiam sie nad Pirelli 

Posiada A przy parametrze jazdy na mokrym. Głośność też niska.

Screenshot_20231003-082345_Chrome.jpg

Kupione ? zobaczymy jak sie będą sprawdzały 

20231010_112045.jpg