Jump to content
Części Nissana - iParts.pl

"Boksowanie" kół , szarpanie i ogromne problemy z ruszaniem po przejechaniu kilkudzieisięciu kilometrów , Nissan Juke 1.6 117km, 2010r


lukaszostroda

Recommended Posts

lukaszostroda

Witam wszystkich!!!

Mam spory problem z swoim Nissanem Juke , mianowicie po przejechaniu kilkudziesięciu kilometrów pojawia się spory problem z ruszaniem po zatrzymaniu auta np. z pod sygnalizacji czy też z zwykłego skrzyżowania , a piętnuje to już wzniesienie. Sprzęgło wymienione było 10-15tys km . Auto ma przejechane 200ty km.

Proszę o pomoc i rady!!!

Link to post
Share on other sites

Ale oco chodzi z tym sprzęgłem ? ŚLIZGA SIĘ ?

Link to post
Share on other sites
lukaszostroda

Po prostu gdy ruszam autem po kilkudziesięciu km , mam spory problem z ruszeniem .

Auto "podskakuje na przednich oponach" . Próbowałem dodać więcej gazu dzieje się tak samo.

 

Link to post
Share on other sites
lukaszostroda

Auto zachowuje się przy ruszaniu tak jakby miała uszkodzone poduszki pod silnikiem (są w porządku ) , ale tylko wtedy kiedy auto się nagrzeje czyli po około 30-40km.

Na zimnym silniku jest wszystko ok

Link to post
Share on other sites

A sprzęglo wymieniałeś na oryginalne czy jakiś zamiennik? Bo być może problem własnie leży tutaj ?? Ja ostatnio też wymienialem sprzęgło u siebie, z łożyskiem pompą itd. Efekt super, bo samochód w końcu chodzi jak należy. Zerknij na https://www.sprzegla24.pl/sprzeglo-nissan-200sx-s13-1-8-turbo-benzyna-169-km-1988-1993/504304 - mają największy wybór, a wysylka ekspresowa. 

Link to post
Share on other sites

Tak na odległość nikt tutaj na forum Ci nie pomoże tym bardziej ,że dawkujesz informacje o awarii w sposób bardzo oszczędny.Najlepiej podjedz do serwisu lub do dobrego mechanika.Sorry ale naprawdę trudno cokolwiek zdiagnozować w Twoim przypadku

Link to post
Share on other sites
lukaszostroda

Spoko rozumiem , będę szukał problemu w sprzęgle .

Ciężko mi to opisać tak dokładnie , ponieważ strasznie nietypowa usterka , ale dziękuję za wszystkie odpowiedzi

Link to post
Share on other sites
Lawnowerman
W dniu 19.11.2021 o 10:34, lukaszostroda napisał:

Auto zachowuje się przy ruszaniu tak jakby miała uszkodzone poduszki pod silnikiem (są w porządku ) , ale tylko wtedy kiedy auto się nagrzeje czyli po około 30-40km.

Na zimnym silniku jest wszystko ok

Wyglada na problem z przeniesieniem napedu - jakby mechanizm różnicowy nie działał?

Zły olej?

Pod pojęciem sprzegło rozumiesz tarczę, docisk, łosko, wysprzęglik i łapę?

Masz manual?

Link to post
Share on other sites
lukaszostroda

Tak mam manual 1.6 117kM

"Pod pojęciem sprzegło rozumiesz tarczę, docisk, łosko, wysprzęglik i łapę? " - dokładnie o to mi chodzi.

 

Olej 5W30 Total , dedykowany do tego silnika. Przed wymianą miałem tak samo

Link to post
Share on other sites
  • 5 weeks later...

Czy problem występuje tylko na biegach 1 i 2 czy na wyższych również? Pytam, bo zauważyłem u siebie podobne objawy, tylko jakby w mniejszym zakresie - lekkie szarpanie przy ruszaniu i zmianie na 2 bieg.


Wysłane z iPhone za pomocą Tapatalk

Link to post
Share on other sites

Witam tez tak mam, obstawiam sprzęgło , QQ skacze w momencie ruszania na pierwszym biegu  tak jakby w połowie sprzęgła . Przebieg 100 k , słabo🥴

Link to post
Share on other sites

Join the conversation

You can post now and register later. If you have an account, sign in now to post with your account.

Guest
Reply to this topic...

×   Pasted as rich text.   Paste as plain text instead

  Only 75 emoji are allowed.

×   Your link has been automatically embedded.   Display as a link instead

×   Your previous content has been restored.   Clear editor

×   You cannot paste images directly. Upload or insert images from URL.

×
×
  • Create New...