OTRY Opublikowano 18 Listopada 2021 Udostępnij Opublikowano 18 Listopada 2021 Czołem... Po 16 latach zgniła u żonki półmiska olejowa - metalowa, ta gdzie jest spust oleju. Zamówiłem już nową ale moje pytanie dotyczy uszczelnienia. Szukałem nowej uszczelki - nigdzie nie znalazłem, strony odsyłają mnie płynnych uszczelek (silikonów). Przejrzałem też schematy i chyba tam wycinanej uszczelki nie ma - przynajmniej ja nie widzę. Uszczelnia się ją płynnie?? Chciałbym to zweryfikować zanim zabiorę się za robotę. Z góry dziękuję i pozdrawiam Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
mikusina Opublikowano 19 Listopada 2021 Udostępnij Opublikowano 19 Listopada 2021 Tu już za późno, ale innym polecam oczyścić miskę z rdzy i pomalować. Swoją pomalowałem farbą Hammerite i mam nadzieję, że do złomowania wystarczy. Niestety, wszystko, co może, to koroduje w tych autach na potęgę. PS Gniją związki białkowe, a metale ich nie mają. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
OTRY Opublikowano 21 Listopada 2021 Autor Udostępnij Opublikowano 21 Listopada 2021 Do zamknięcia. Temat ogarnięty...? Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
manix Opublikowano 21 Listopada 2021 Udostępnij Opublikowano 21 Listopada 2021 Sposób dla potomnych zostaw...Wysłane z mojego SM-A528B przy użyciu Tapatalka Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
OTRY Opublikowano 21 Listopada 2021 Autor Udostępnij Opublikowano 21 Listopada 2021 Kupiłem nowy zamiennik, moim zdaniem całkiem dobry jakościowo, tłoczony chyba z blachy 1,5mm, malowany proszkowo. Kupiłem porządny szary silikon (nie jakiś badziew w markecie) do tego typu zastosowań. Zdjąłem stare rzeszoto....wyczyściłem i odtłuściłem przylgnie górnej miski. "Na sucho" sprawdziłem czy otwory w nowej misce się licują - wszystko było w porządku. Wszystko wyczyściłem, odtłuściłem. Położyłem silikon na nową półmiskę, poczekałem aż nieco odparuje, pogrzałem delikatnie elementy opalarką, bo robiłem na podwórku niestety. Wszystko złożyłem, dałem nowe śruby M5 na ampul z podkładkami , dociągnąłem dynamometrem na 12Nm, zostawiłem na noc żeby silikon zastygł, założyłem nowy filtr oleju, zalałem nowy olej, odpaliłem żeby wszystko się rozgrzało, sprawdziłem szczelność elementów - bez uwag. Zrobiłem traskę - 90 km - odwiedziłem starego kumpla, wróciłem do garażu, sprawdziłem szczelność elementów - bez uwag, sprawdziłem stan oleju - bez uwag. Cała naprawa zajęła 1,5 godziny. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
manix Opublikowano 22 Listopada 2021 Udostępnij Opublikowano 22 Listopada 2021 No i super. Pewnie się komuś z czasem przyda.Wysłane z mojego SM-A528B przy użyciu Tapatalka Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Rekomendowane odpowiedzi
Zarchiwizowany
Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.