Skocz do zawartości
Części Nissana - iParts.pl

Wysokie obroty - P12 1.8

Primerka25
 Udostępnij

Rekomendowane odpowiedzi

Witam serdecznie,

Jestem posiadaczem primerki P12 z 2005 roku z silniczkiem 1.8 w LPG.

Panie i panewki, mam pewną zagwozdkę. 

Odpalam silnik na zimnym który automatycznie wskakuje na 1.500 obrotów, gdzie domyślne obroty biegu jałowego to około 750 obrotów. Gdy nabierze temperatury, wszystko jest ok.

Drugim problemem jest samodzielne zawyżanie obrotów przy zmianie biegów (w momencie, gdy wcisnę sprzęgło). Nie wiem, czy to norma tego motoru, czy coś jest nie tak. Czyściłem przepustnice, robiłem adaptacje, wymienione wszystkie filtry, wyczyszczony dolot, świece i cewki są ok. Temperatura w normie, brak błędów na kompie.

Nie mam zielonego pojęcia gdzie szukać przyczyny. Może ktoś z Was już to przerabiał? Dziękuję za pomoc.

Pozdrawiam serdecznie

Co do pierwszego twojego problemu jest to ok gdyż silnik jest na tak zwanym ssaniu i gdy już się trochę zagrzeje to obroty spadają 

a drugi problem to o ile się podwyższają te obroty ?? 

1000-1200 obrotów. Raz miałem sytuacją w której obroty się zacięły. Silnik przy wciśniętym sprzęgle skakał wyższe/niższe i tak ciągle póki nie zgasiłem i nie odpaliłem. Raz i potem już nigdy.

jest on umiejscowiony w pokrywie zaworów koło zaworu faz rozrządu czyli jak stoisz przed samochodem to z lewej strony z tyłu pokrywy jest ten zawór z niego wychodzi przewód gumowy do kolektora ssącego 

• 3 tygodnie później...

Okazało się, że jednak nie rozwiązałem problemu. Z zaworu, o którym pisałeś nie sprawdzałem, natomiast sprawdziłem przewód idący z zaworu do kolektora, okazało się, że był delikatnie przecięty. Naprawiłem usterkę, ale nic nie zmieniła.

Chce usiąść i podziałać, ale czekam na nieco lepszą pogodę. Aktualnie jest za zimno, wracam z pracy, ciemno. Na parkingu otwartym jest nieco trudniej grzebać. Z

Z pewnością, gdy odnajdę przyczynę, podzielę się w tym temacie rozwiązaniem :)

Edytowane przez Primerka25