Axor Opublikowano 8 Listopada 2024 Udostępnij Opublikowano 8 Listopada 2024 Mam samochód ponad miesiąc i owe " puknięcie" faktycznie było słychać na początku . Obecnie nie występuje , przebieg 1500 km. Jedyne co mnie martwi to system start-stop od jakiegoś czasu się nie aktywuje a na początku działał. Jeżeli "pukanie" było pozytywnym efektem i związane z akumulatorem i systemem SS ? Może brak "pukania" i nieaktywny system SS to przypadek ale zgłoszę to przy wymianie oleju za ok. 1 mies. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
kobra Opublikowano 9 Listopada 2024 Udostępnij Opublikowano 9 Listopada 2024 Spróbuj podładować akumulator , ale prostownikiem elektronicznym . Ja mam "Cetec 5" . Nie trzeba odłączać klem . Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Axor Opublikowano 9 Listopada 2024 Udostępnij Opublikowano 9 Listopada 2024 Mała aktualizacja Dzisiaj po przejechaniu kilkudziesięciu kilometrów system start-stop odżył . Zadziałał kilka razy na odcinku 1 km i go wyłączyłem . Po zgaszeniu silnika wróciło sławne "PUKNIĘCIE" Może się mylę ale "pukanie" ma związek z akumulatorem , stanem naładowania i systemem SS. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
aquariusmax Opublikowano 9 Listopada 2024 Udostępnij Opublikowano 9 Listopada 2024 (edytowane) Tylko pytanie, z którym akumulatorem? Ludzie piszą, że obecnie akumulator trakcyjny wymienia się z powodu usterki, a nie rozruchowy. Warto zainstalować aplikację na OBDII i widać tam moc dostarczaną z alternatora, w szczycie nawet 3 kW (gdy ładuje akumulator trakcyjny), a normalnie 150-600W (gdy podtrzymuje lub doładowuje akumulator rozruchowy). Edytowane 12 Listopada 2024 przez aquariusmax Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
magir Opublikowano 27 Listopada 2024 Udostępnij Opublikowano 27 Listopada 2024 Witam ponownie ! 🙂 Juz po bólu ! Wczoraj w serwisie wymieniono felerną baterię i wszystko ku mojej radości wróciło do normy - stukanie pod prawym fotelem też ! Bo tak ma być i koniec. Pozdrawiam ! Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
aquariusmax Opublikowano 28 Listopada 2024 Udostępnij Opublikowano 28 Listopada 2024 A ja nie mam żadnego stuknięcia i nie narzekam z tego powodu. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
JaroSz Opublikowano 28 Listopada 2024 Udostępnij Opublikowano 28 Listopada 2024 7 godzin temu, aquariusmax napisał: A ja nie mam żadnego stuknięcia i nie narzekam z tego powodu. Przyjdzie taki czas, że będziesz narzekał. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
aquariusmax Opublikowano 28 Listopada 2024 Udostępnij Opublikowano 28 Listopada 2024 (edytowane) Obecnie silnik ma boosta, więc wnioskuje, że działa "bateria" pomocnicza. Może mam cichszy przekaźnik? A dodatkowo widzę na OBDII, że alternator pobiera 3 kW przez kilka minut co jakiś czas, najczęściej po uruchomieniu silnika. Wskazuje to na poprawne doładowywanie akumulatora li-ion. Edytowane 28 Listopada 2024 przez aquariusmax Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Exit Opublikowano 28 Listopada 2024 Udostępnij Opublikowano 28 Listopada 2024 Pytanie. Ile akumulatorów ma wersja 1,3 MHEV 140Km Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
thekyle Opublikowano 28 Listopada 2024 Udostępnij Opublikowano 28 Listopada 2024 23 minuty temu, Exit napisał: Pytanie. Ile akumulatorów ma wersja 1,3 MHEV 140Km Jak to ile? Ten w komorze silnika i ten pod fotelem pasażera. U mnie po wymianie tego pod fotelem przekaźnik dalej pyka ale ciszej. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Rekomendowane odpowiedzi