RS350 Opublikowano 14 Stycznia 2022 Udostępnij Opublikowano 14 Stycznia 2022 Dzień dobry. Jestem na etapie samodzielnej wymiany rozrządu. Auto ma jedynie 49k km i zaczął dzwonić łańcuch po obudowie. Mam już na wierzchu klawiaturę z wałkami i dostęp od strony prawego koła do pokrywy rozrządu. I jest pewien problem z podwieszeniem silnika, ponieważ ucho do którego można zaczepić linkę żurawika/belki do podwieszania jest przykręcone właśnie do pokrywy rozrządu. Ostrzegano mnie przed podpieraniem silnika od spodu, ponieważ są tam zbyt słabe elementy aluminiowe i można sobie zrobić kuku. Proszę o sugestie użytkowników, którzy mają to za sobą jak podwiesić silnik. Mam do dyspozycji żurawik z pasami, hakówki. Może trzeba wykonać jakieś stalowe adaptery, które można przykręcić w jakieś miejsce silnika. Objęcie silnika pasami też problematyczne ze względu na dużą ilość osprzętu i różnych rurek, które pas mógłby zbyt mocno "przytulić" do silnika lub uszkodzić. Pozdrawiam 1 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
JACKO29 Opublikowano 14 Stycznia 2022 Udostępnij Opublikowano 14 Stycznia 2022 https://www.youtube.com/watch?v=5WbrGVncx0E Na tym filmiku,przez chwilę widać jak silnik jest podparty od dołu z lewej strony 1 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
RS350 Opublikowano 14 Stycznia 2022 Autor Udostępnij Opublikowano 14 Stycznia 2022 Witam ponownie. Dziękuję za link. Wygląda to na podparcie łapą podnośnika w okolicy tyłu miski olejowej. Spróbuję podsadzić żabą na drewnianym dużym klocku i zaasekuruję żurawikiem na wieszaku nad koszem sprzęgłowym. Pozdrawiam Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
RS350 Opublikowano 15 Stycznia 2022 Autor Udostępnij Opublikowano 15 Stycznia 2022 Witam ponownie. Pytanie dotyczy synchronizacji łańcucha rozrządu z łańcuchem napędu pompy olejowej. Ten mały łańcuch ma również jedną płytkę znacznikową. Czy też jest zalecane jakieś konkretne położenie jej na zębatce wału silnika i jakieś szczególne położenie zębatki pompy olejowej? Na załączonym zdjęciu zaznaczona płytka w łańcuchu napędu pompy. Dodam, że aktualnie już wał zablokowany specjalną blokadą, wałki również odpowiednio ustawione i spięte łańcuchem rozrządu, ci widać na zdjęciach. Pozdrawiam 1 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Rekomendowane odpowiedzi