Skocz do zawartości
Części Nissana - iParts.pl

Dziwne połączenie przewodów cewek zapłonowych

Matjoo75
 Udostępnij

Rekomendowane odpowiedzi

Witam ! Próbuje coś zaradzić w Nissan Micra K12. Samochód dławi się w krótkim momencie przy przygazowaniu i dużo pali. Samochód niedawno kupiony. Po przyjrzeniu się pod maską zaintrygowało mnie dziwne połączenie. Mianowicie zza silnika biegnie wiązka przewodów. Do każdej cewki zapłonowej dochodzą z niej po trzy przewody. Fioletowy- czarny - niebieski || żółty-czarny-niebieski || zielony-czarny-niebieski || brązowy-czarny-niebieski. Przed wtyczkami są porobione dziwne zwory przewodów czarnych i od tych zwor jeszcze idzie czarny na wtyczkę sondy lambda. Czy tak może być połączone ?

IMG_20220328_190655.jpg

IMG_20220328_190700.jpg

Edytowane przez Matjoo75

na cewce masz:

+

-

sygnał

+ i - są ze sobą połączone i to pewnie te co widzisz a sygnał idzie z ECU

Rozumiem, że cewka dostaje zasilanie ..tzn. minus czyli czarny, plus czyli niebieski i odpowiedni kolor sygnał. Zza silnika idą 4 przewody czarne i wedle mnie każdy z nich powinien iść do odpowiedniej cewki.U mnie dwa czarne są zwarte i idą jednym czarnym dalej potem do jednego czarnego są trzy czarne podłączone i rozchodzą się na wtyczki. Badałem multimetrem i pomiędzy czarnymi nie ma przejścia dlatego uważam, że nie mogą być po prostu zwarte.

sprawdź w taki sposób:

końcówka do masy a druga do cewki i tak dla każdej po kolei

końcówka do + a druga do cewki i tak dla każdej po kolei

jak jest przejście to jest OK

3 przewód nigdzie się nie odezwie

nie za bardzo kumam Twoją wypowiedź, z tego co napisałeś, to jak podłączysz np. do pierwszego wejścia w każdej wtyczce to na jednej nei ma przejścia??

Nie. Z wiązki zza silnika wychodzą 4 czarne przesady każdy do jednej cewki. Przed wtyczkami są ucięte dwa czarne i zwora poprowadzone jednym czarnym dalej w stronę wtyczek.tylko dwa z tych czterech czarnych idą bezpośrednio do jednej z cewek.

pomierzyłeś tak jak napisałem??

wiązka na zdjęciach nei wygląda na dorabianą, 

a możesz narysować to co napisałeś??

na szybko rysunek, nie przywiązuj sie do kolejności, te czarne prostokąty to cewki, wolna kreska to sygnał, reszta narysowana, 

cewki.png

widzę jeszcze nie połączyłem ostatniej, ale to już pewnie kumasz 

Dzięki za zainteresowanie. Mierzyłem na odłączonych wtyczkach od cewek przejście pomiędzy czarnymi i okazuje się, że go nie ma co oznacza , że albo dobiero przekaźnik zwiera te czarne do masy albo każda masa cewki jest oddzielna

czy razem czy osobno to mały problem, ważne aby w tych samych miejscach było to samo, pomierz jak pisałem jak trzeba to przekręć stacyjkę, choć byłoby to pierwsze auto w mojej karierze gdzie trzeba by było to zrobić :D 

W moim przypadku czy razem czy osobno to może być problem bo tak jak pisałem są porobione dziwne zwory czarnych przed wtyczkami

• 2 tygodnie później...

DINO<-- podłączenie cewek jest jednak dobrze.Czyli wszystkie plusy cewek razem i wszystkie minusy razem.Zastanawia mnie jednak sonda lambda.Dowiedziałem się, że rezystancja grzałki tej sondy ma mieć od 3.4 do 4 Ohma. Zmierzyłem rezystancję grzałki i ma 10.3 ohma. Odczytałem przez odb2 kod błędu jaki wywala i jest to błąd P0171 . Ten błąd świadczy między innymi o możliwości uszkodzenia sondy lambda.I co tu począć ?