Skocz do zawartości
Części Nissana - iParts.pl

Wyszukiwanie po współrzędnych w fabrycznej nawigacji.

Prezes

Rekomendowane odpowiedzi

Moi drodzy nie znalazłem na forum ani w instrukcji obsługi ani w opcja nawigacji  :( 

Czy w fabrycznej nawigacji (auto z 2017r.) istnieje możliwość wyszukiwania miejsca po wpisaniu  współrzędnych miejsca docelowego ? 

np mam podane tylko koordynaty i czy da się to wklepać w nasze nawigacje, by znalazł to konkretne miejsce ? : 50.8186, 15.51786  (punkty przypadkowe). 

Wiem, że można wcześniej sobie to sprawdzić w Internecie i znaleźć ulicę numer, kod ale nie zawsze jest dostęp do Internetu :) 

Nie wiem jak w X-trailu ale w mojej starej Altimie 2014 r nie było takiej opcji (dopytywałem w salonie NISSANA w USA)

No właśnie w X-sie też nie trafiłem na to, dlatego zapytałem. 

Dziwne, gdyż to jedna z podstawowych opcji wyszukiwania. 

Gość Andrzej G
1 godzinę temu, Prezes napisał:

Dziwne, gdyż to jedna z podstawowych opcji wyszukiwania.

Niby dla kogo nawigacja "po współrzędnych" to podstawowa opcja wyszukiwania w nawigacji samochodowej ?:wow:

Mogę zrozumieć, że służby ratownicze w celu określenia położenia osoby wzywającej pomocy (np. w lesie, górach, na jeziorze, etc.) posłużą się namierzeniem jego komórki i taki namiar przekażą np. załodze śmigłowca, czy innych formacji ... ale żeby używać tej formy w typowej prostej nawigacji samochodowej ?
Podstawa w navi samochodowej to wklepanie adresu, lub nazwy punktu POI i jazda.

Może i nie dla każdego ale bardzo prosta i bardzo ułatwiająca życie w drodze.  

Szukaj sobie po POI stacji paliw jak nie znasz danych a masz tylko podane współrzędne - powodzenia i dużo czasu :)

Zaznaczam, że jesteś w trasie i dostałeś wytyczne i że stacja jest oddalona o około 300 km. 

Nagle się okazuje szukając po POI, że jest tam 10 stacji tej samej firmy :) 

W wielu miejscach np. parkingi czy mopy na autostradach są podane po współrzędnych, gdyż nie mają konkretnych adresów. 

Kiedyś w Austrii miałem podane tylko współrzędne stacji paliw i nic więcej i nie mogłem ni jak jej na nawigacji znaleźć. 

Dobrze, że komórka wreszcie znalazła sygnał i udało się odszukać.

Nie wiem jak w innych, gdyż używałem kiedyś tylko przenośnych Tom Toma a potem już tylko kilku sztuk Garmina i tam zawsze taka opcja była. 

Wpisanie koordynatów i do celu z dokładnością do 0,5 m   :) 

Ba nawet w mapach google jest taka możliwość :) 

Według mnie, najszybszy sposób wyszukiwania konkretnego celu.  

Gość Andrzej G
3 godziny temu, Prezes napisał:

Zaznaczam, że jesteś w trasie i dostałeś wytyczne i że stacja jest oddalona o około 300 km.

Ty masz chyba doświadczenia z Syberii, albo z Arktyki.

W wielu miejscach np. parkingi czy mopy na autostradach są podane po współrzędnych, gdyż nie mają konkretnych adresów. 

Kiedyś w Austrii miałem podane tylko współrzędne stacji paliw i nic więcej i nie mogłem ni jak jej na nawigacji znaleźć.

Nie rozumiem po co sobie komplikujesz życie. Wklepywanie współrzędnych trochę czasu zajmuje, a wybranie POI z menu to sekundy.
Ja głównie korzystam z AutoMapy. Tam jest opcja wybierania po współrzędnych, ale nigdy nawet przez myśl mi nie przeszło by z niej korzystać. Po pierwsze musisz znać (najpierw wyszukać) współrzędne punktu, po drugie musisz je wklepać do navi i to w odpowiednim formacie ... Moim zdaniem to masochizm.

Według mnie, najszybszy sposób wyszukiwania konkretnego celu

Z tym "najszybszym" to już na pewno pojechałeś po bandzie.

Mogę się zgodzić, że najskuteczniejszy w przypadku kiedy wbudowana w mapie baza POI jest uboga, ale lokalizacji stacji paliw, które podajesz jako przykład, raczej nie brakuje w żadnym programie nawigacyjnym.

Większość nawigacjii  ma opcje wyszukiwania po współzędnych ,fabryczna  najwyraźniej do tej grupy się nie zalicza.

Dyskusję w tym temacie uważam za zakończoną ,chyba że ktoś ma wiedzę tajemną o takich możliwościach nawigacjii fabrycznej .

W dniu 2.04.2022 o 21:47, Andrzej G napisał:

Nie rozumiem po co sobie komplikujesz życie. Wklepywanie współrzędnych trochę czasu zajmuje, a wybranie POI z menu to sekundy.

Czy kolega umie czytać ze zrozumieniem ? 

W poprzednich wiadomościach jasno napisałem, że miałem podane tylko współrzędne - czyli zupełny brak innych danych !!! 

W dniu 2.04.2022 o 18:04, Prezes napisał:

Nagle się okazuje szukając po POI, że jest tam 10 stacji tej samej firmy :) 

Napisałem też ale widzę, że masz problem ze zrozumieniem. 

Wyskoczyło mi 10 stacji i teraz która jest tą właściwą ?  Teraz będę jeździł od stacji do stacji i szukał, która to jest ta z tych 10 na której miałem się spotkać. 

(już pisałem ale dla jasności jeszcze raz napiszę, że trafiłem w jakąś "czarną dziurę" gdzie chwilowo miałem problem z dostępem do sieci, że o zadzwonieniu nie wspomnę.  

Mało z tego korzystałeś więc nie pouczaj kogoś co jest szybsze jeśli nie wiesz. 

Zaznaczam, że dla mnie, jeszcze raz, DLA MNIE, jest to znacznie łatwiejszy i szybszy i bardziej precyzyjny sposób szukania drogi do celu. 

Kończąc - żałuję, że w fabrycznej nawigacji nie ma takiej opcji, wyszukiwania po współrzędnych :( 

Admin może zamknąć temat, gdyż też nie widzę sensu dalszej dyskusji a chyba nic nowego się nie pojawi skoro już wiem, że takiej opcji NIE MA. 

Zarchiwizowany

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

Gość
Ten temat został zamknięty. Brak możliwości dodania odpowiedzi.
  • Dodaj nową pozycję...