Majkeel0303 Posted March 30, 2022 Share Posted March 30, 2022 Witam serdecznie. Posiadam nowego nissana qashqai z końcówki roku 2020 zakupiony jako nowy w salonie..Czy ktoś z klubowiczów miał problem ze stukami z klocków hamulcowych? Kiedy cofam naciskam hamulec wydobywa sie metaliczny stuk , ruszam do przodu naciskam hamulec ponownie stuk później już wszystko ok. Wielokrotnie konsultowałem temat w ASO które twierdzi że ten model tak ma, a stuki z układu hamulcowego to standard z którym nie są w stanie sobie poradzić .. Czy idzie cos z tym zrobić ? Strasznie mnie irytuje ten problem który nie powinien występować w tym aucie przy przebiegu 12 tyś km Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
Brzyk Posted March 30, 2022 Share Posted March 30, 2022 TttmI to od 5 lat.Wysłane z mojego SM-G780G przy użyciu Tapatalka Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
AC_62 Posted March 30, 2022 Share Posted March 30, 2022 4 godziny temu, Majkeel0303 napisał: Witam serdecznie. Posiadam nowego nissana qashqai z końcówki roku 2020 zakupiony jako nowy w salonie..Czy ktoś z klubowiczów miał problem ze stukami z klocków hamulcowych? Kiedy cofam naciskam hamulec wydobywa sie metaliczny stuk , ruszam do przodgu naciskam hamulec ponownie stuk później już wszystko ok. Wielokrotnie konsultowałem temat w ASO które twierdzi że ten model tak ma, a stuki z układu hamulcowego to standard z którym nie są w stanie sobie poradzić .. Czy idzie cos z tym zrobić ? Strasznie mnie irytuje ten problem który nie powinien występować w tym aucie przy przebiegu 12 tyś km Nic nie zrobisz. Te typy tak mają. To jest założony przez konstruktorów luz pomiędzy klockiem, a jarzmem zacisku hamulca. Jak coś podłożysz pod klocek to skasujesz luz ale wówczas po rozgrzaniu klocki będą mogły blokować hamulec, lub nie będzie odpowiednio odchodził klocek od tarczy i będzie się on zużywał lub tarcza szybciej się zużyje. A do stuków można przyzwyczaić z czasem i przebiegiem będzie ich przybywać. Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
Brzyk Posted March 30, 2022 Share Posted March 30, 2022 W zimie nie słychać w lecie zawsze ( otwarte szyby , zimny łokieć)Wysłane z mojego SM-G780G przy użyciu Tapatalka Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
Mario111 Posted March 31, 2022 Share Posted March 31, 2022 U mnie jak na razie jest cisza przebieg 11000 km zobaczymy jak będzie póżniej Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
JACKO29 Posted April 1, 2022 Share Posted April 1, 2022 Panowie,niedługo powiecie że stuki z podwozia terkotanie przegubów to norma...Bzdura! Nie ma prawa nic stukać!Jakiż luźny musi być klocekzeby mimo sprężynek klepał! Jeżeli tak jest nadaje się do Wymiany! Kolego,podnieś samochód,zdejmij koło i rusz zaciskiem,zazwyczaj stukać powoduje luz zacisku na wodzikach,a to kwalifikuje całość do wymiany. I niech w serwisie nie piepszą głupot że tttm. Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
Recommended Posts